hartige lentetaart

Ik heb op deze makkelijke maandag een lekkere hartige lentetaart voor je. Met dit stomme weer kunnen we wel weer wat stevige kost gebruiken. De basis van deze hartige lentetaart, maak ik regelmatig. Maar ik pas de groenten en de kaas gewoon lekker op het seizoen aan. Deze lente zitten er postelein en broccoli in. Maar je zou de postelein ook kunnen vervangen door raapstelen of spinazie. Het is maar net wat je lekker vindt en wat er bij jouw groenteboer verkrijgbaar is. Helaas heeft niet elke groenteboer postelein. Een heerlijke eenvoudige Hollandse groente die je ook prima rauw kunt eten en boordevol vitamine zit. Kijk, en dat is ook weer belangrijk om weerstand op te bouwen met dit wisselende weer. 

Recept Hartige Lentetaart

4 personen – 1 uur – redelijk makkelijk

hartige lentetaart

Ingrediënten

Voor het deeg:

200 gr bloem

snuf zout

125 gr koude boter

75 ml koud water

Voor de vulling:

1 stronk broccoli

500 gr postelein

100 gr hamblokjes

2 sjalotjes, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 bakje champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden

150 gr zachte blauwe schimmelkaas (of een andere zachte kaas)

3 eieren

200 ml melk

1 tl cayennepeper

1 tl zout

1/2 tl nootmuskaat

100 gr oude geraspte kaas

Extra: Springvorm van 24cm doorsnede

 


Bereiding

Zeef de bloem boven een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en meng met 2 messen al snijdend door het deeg. Je krijgt dan een kruimelige massa. Meng er het koud water doorheen tot je een samenhangend deeg hebt. Bebloem je werkblad en rol de deegbol uit tot een grote ronde lap van 30 cm doorsnede. Bekleed daarmee de springvorm, die je tevoren even insmeert met wat boter. Let op, dit hoeft niet als je een siliconen vorm gebruikt. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en zet dit een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet een pan water op het vuur. Snijd de roosjes van de broccoli, schil de stam en hak die in blokjes.

Blancheer de broccoli 2 minuten in het kokende water en haal er uit. Doe de groenten in een vergiet en laat even schrikken onder de koude kraan. Zo gaart de groente niet verder en hou je een lekkere bite. Hak de broccoli daarna op een snijplank fijn.

Was de postelein. Zet een bakpan op het vuur en verwarm daar 2 el olijfolie in. Voeg de spinazie toe en laat die in 5 minuten slinken terwijl je door de groente roert. Haal de postelein uit de pan, laat wat uitlekken in een vergiet en hak de groente dan op een snijplank fijn.

Zet de bakpan terug op het vuur en verwarm daar weer 2 el olijfolie in. Bak hierin de hamblokjes zachtjes tot ze lichtbruin zijn. Voeg de sjalotjes, champignons en knoflook  toe en bak 5 minuten zachtjes door.

Vul de vorm eerst met de postelein en de broccoli en verkruimel daar de blauwe schimmelkaas overheen. Doe daarna de gebakken ham, uien, knoflook en champignons erbij.

Roer de eieren in een kommetje los met de melk, kruiden, peper, zout, geraspte kaas en nootmuskaat. Schenk het mengsel over de groenten in de vorm. Verdeel daar de oude geraspte kaas over.

Bak de taart in 35-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Week van de Wildpluk 22-29 mei!

Wist je dat Postelein ook gewoon buiten in de berm groeit. Kijk maar op de foto, dan herken je hem vast wel. Je kunt hem (niet teveel natuurlijk) plukken, goed wassen en dan eten. Je kunt postelein ook heel makkelijk in je eigen tuin zaaien en dan plukken. Volgend jaar komt hij gewoon weer terug! Postelein bevat meer ijzer dan spinazie en het bevat veel omega-3 vetzuren. Je hebt trouwens 2 soorten postelein. Gewone postelein en winterpostelein. Op de foto zie je Winterpostelein met een wat ronder blad dan de gewone postelein. Beiden zijn eetbaar en hebben nagenoeg dezelfde voedingswaarden.

 

TG Facebook Comments

23.05.2016
Geplaatst in hartige taart
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.