Krombroodjes

Ik ga het vandaag weer hebben over een mooie oude Hollandse katholieke feest- en eettraditie, en wel Halfvasten. Komende zondag, 6 maart, vieren de Katholieken dit feest, ook wel Laetare genoemd. Het Halfvasten-gebruik bestaat sinds de 9e eeuw. Het is de 4e zondag van de Vastentijd en betekent dat de Vastenperiode er bijna op zit en er binnenkort Pasen gevierd kan worden. Reden voor veel Katholieke dorpen in Zeeland, Brabant en Limburg om alvast een feestje te vieren in de vorm van een Halfvasten optocht. Dus als je op zondag niks te doen hebt, kun je naar een van deze optochten gaan kijken. Of ga naar het Zuid-Limburgse Sittard om een heel leuk spektakel met broodjes te bekijken. Je kunt ook thuis halfvasten vieren met het Sittardse recept voor zelfgebakken krombroodjes. Succes en fijn weekeinde alvast!

krombroodwerpenKrombroodjes rapen

In Sittard worden op halfvasten vanaf de Kollenberg enkele duizenden halvemaanvormige witte broodjes naar beneden gegooid. Onderaan de berg staan massa’s kinderen klaar om ze te vangen. Heel vroeger was het in heel Nederland gebruikelijk om op feestdagen brood uit te delen aan de armen. Zo is deze viering waarschijnlijk ook ontstaan. De  
halvemaanvormige broodjes werden uitgedeeld aan arme families die ze verstopten in de tuin voor hun kinderen. Maar niet iedereen had een tuin en week dus, voor het verstoppen, uit naar de Kollenberg. Dit gebruik is sinds 1923 het feest geworden zoals het nu is. Vele duizenden broodjes worden, met eregasten en de bisschop erbij, naar de kinderen onder aan de heuvel geworpen. Waarschijnlijk heeft het ritueel ook te maken met de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging én het verhaal van het Manna uit het Oude Testament… Ook in het naburige Munstergeleen worden krombroodjes geraapt door kinderen. De broodjes worden eerst gezegend in de kerkmis en vervolgens buiten omhoog gegooid zodat de kinderen (en volwassenen) ze kunnen vangen of rapen.

Recept Sittardse krombroodjes

16 stuks – paar uur – ietsje moeilijk

Krombroodjes

Ingrediënten:

100 gr boter (gesmolten)

500 gr bloem

1 mespuntje zout

2 dl melk

20 gr gist

2 eieren

50 gr basterdsuiker

1 losgeklopt ei

scheutje melk

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Zeef de bloem.

Maak een giststarter door de lauwe melk, de gist en een schepje suiker bij elkaar te doen in een kommetje.

Als dit bruist doe je dit bij de gezeefde bloem samen met het zout en de melk. Goed mengen en tot een soepel deeg kneden.

Klop de eieren los en meng ze door het deeg.  Zet dit p een lauwwarme plek, afgedekt met een theedoek, weg om een paar uur te laten rijzen. De hoeveelheid moet verdubbeld zijn.

Maak van het deeg  8 vierkantjes deeg van 13 x 13 cm. Snijd die schuin doormidden zodat je een driehoekje krijgt en buig het broodje een beetje rond.

Meng het losgeklopt ei met de scheut melk. Bestrijk de broodjes met dit mengsel.

Bak ze in de voorverwarmde oven zo’n 15 minuten mooi bruin.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Krombr3

Info en foto’s met dank aan: www.dekollenberg.nl & Stichting Comitee Krombroodjesrapen Sittard

TG Facebook Comments

04.03.2016
Geplaatst in broodjes
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.