-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik ga het vandaag weer hebben over een mooie oude Hollandse katholieke feest- en eettraditie, en wel Halfvasten. Komende zondag, 6 maart, vieren de Katholieken dit feest, ook wel Laetare genoemd. Het Halfvasten-gebruik bestaat sinds de 9e eeuw. Het is de 4e zondag van de Vastentijd en betekent dat de Vastenperiode er bijna op zit en er binnenkort Pasen gevierd kan worden. Reden voor veel Katholieke dorpen in Zeeland, Brabant en Limburg om alvast een feestje te vieren in de vorm van een Halfvasten optocht. Dus als je op zondag niks te doen hebt, kun je naar een van deze optochten gaan kijken. Of ga naar het Zuid-Limburgse Sittard om een heel leuk spektakel met broodjes te bekijken. Je kunt ook thuis halfvasten vieren met het Sittardse recept voor zelfgebakken krombroodjes. Succes en fijn weekeinde alvast!
Krombroodjes rapen
In Sittard worden op halfvasten vanaf de Kollenberg enkele duizenden halvemaanvormige witte broodjes naar beneden gegooid. Onderaan de berg staan massa’s kinderen klaar om ze te vangen. Heel vroeger was het in heel Nederland gebruikelijk om op feestdagen brood uit te delen aan de armen. Zo is deze viering waarschijnlijk ook ontstaan. De halvemaanvormige broodjes werden uitgedeeld aan arme families die ze verstopten in de tuin voor hun kinderen. Maar niet iedereen had een tuin en week dus, voor het verstoppen, uit naar de Kollenberg. Dit gebruik is sinds 1923 het feest geworden zoals het nu is. Vele duizenden broodjes worden, met eregasten en de bisschop erbij, naar de kinderen onder aan de heuvel geworpen. Waarschijnlijk heeft het ritueel ook te maken met de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging én het verhaal van het Manna uit het Oude Testament… Ook in het naburige Munstergeleen worden krombroodjes geraapt door kinderen. De broodjes worden eerst gezegend in de kerkmis en vervolgens buiten omhoog gegooid zodat de kinderen (en volwassenen) ze kunnen vangen of rapen.
Recept Sittardse krombroodjes
16 stuks – paar uur – ietsje moeilijk
Ingrediënten:
100 gr boter (gesmolten)
500 gr bloem
1 mespuntje zout
2 dl melk
20 gr gist
2 eieren
50 gr basterdsuiker
1 losgeklopt ei
scheutje melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Zeef de bloem.
Maak een giststarter door de lauwe melk, de gist en een schepje suiker bij elkaar te doen in een kommetje.
Als dit bruist doe je dit bij de gezeefde bloem samen met het zout en de melk. Goed mengen en tot een soepel deeg kneden.
Klop de eieren los en meng ze door het deeg. Zet dit p een lauwwarme plek, afgedekt met een theedoek, weg om een paar uur te laten rijzen. De hoeveelheid moet verdubbeld zijn.
Maak van het deeg 8 vierkantjes deeg van 13 x 13 cm. Snijd die schuin doormidden zodat je een driehoekje krijgt en buig het broodje een beetje rond.
Meng het losgeklopt ei met de scheut melk. Bestrijk de broodjes met dit mengsel.
Bak ze in de voorverwarmde oven zo’n 15 minuten mooi bruin.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Info en foto’s met dank aan: www.dekollenberg.nl & Stichting Comitee Krombroodjesrapen Sittard
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.