boterham met hagelslag
Wie vond de hagelslag uit? Dat vroeg ik me laatst aan het ontbijt af. Ik word altijd heel blij van die vrolijke pakken  van AH, maar ja geen idee hoe lang we dit broodbeleg eigenlijk al hebben? En is het misschien weer zo’n product waarvan we denken dat het Nederlands is, maar dat dat eigenlijk helemaal niet zo is? Afijn, ik had weer wat om uit te zoeken. En dat deed ik. Wat bleek hagelslag is een hartsstikke Nederlandse uitvinding en 110 jaar oud! Dat is mooi, maar wist je dat we eerst eigenlijk hele andere hagelslag hadden…..Hoe dat zit lees je hier! Krijg je ook een recept om dit heerlijke goedje zelf te maken.

Wie vond de hagelslag uit?

In 1908 viel er tijdens een gure herfstdag een flinke hagelbui op de snoepfabriek van Venco in Amsterdam. Dat bracht de toenmalige directer op een idee. De hagelsteentjes die tegen het dak aan kletterden deden hem denken aan anijskorreltjes. En voilà, daar was het idee om gesuikerde witte anijskorrels voor op brood te maken geboren. Deze korrels noemde hij hagelslag naar de hagelbui. Iedereen was dolenthousiast over dit broodbeleg.

In 1936 bracht concurrent Venco chocolade korrels als broodbeleg op de markt. Die noemden ze chocoalde hagel. Maar wat gebeurde er? De mensen vonden deze veel lekkerder dan de anijskorrels hagelslag. De chocoladehagel verdrong dus de anijs variant. Sterker nog iedereen ging de chocolade hagel, hagelslag noemen. En de andere heette voortaan anijshagel. Overigens kocht je het toen nog niet in een pakje. Nee, de kruidenier woog de losse hagelslag voor je af en deed het in een zakje. Pas begin jaren ’50 komen de eerste kant en klare verpakkingen op de markt.

Muizenstrontjes…

De Belgen, hoe kan het ook anders, hebben een andere naam voor onze chocolade hagel. Zij noemen het muizenstrontjes….

Venz hagelslag

hagelslagZelf maken?

Je hebt nodig:

150 g poedersuiker – 35 gr cacao poeder – 30 ml water – 30 g vanille-extract – 1/2 theelepel zout

Zeef alle ingrediënten in een kom en meng het met een mixer tot een dikke pasta. Doe het mengsel in een spuitzak met hele dunne spuitmond (firma Wilton).

Leg bakpapier op een bakplaat. Spuit de chocolade pasta in lijnen dicht bij elkaar, tot de creme op is. Laat dit 24 uur drogen. Pak dan een mes en hak de slierten chocolade in stukjes en bewaar het in een luchtdichte trommel.

boterham met hagelslag

 

Bronnen:  www.venco.nl  en  www.venz.nl

TG Facebook Comments

23.03.2018
Geplaatst in Hollandse tradities, productinfo
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.