-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Wie vond de hagelslag uit? Dat vroeg ik me laatst aan het ontbijt af. Ik word altijd heel blij van die vrolijke pakken van AH, maar ja geen idee hoe lang we dit broodbeleg eigenlijk al hebben? En is het misschien weer zo’n product waarvan we denken dat het Nederlands is, maar dat dat eigenlijk helemaal niet zo is? Afijn, ik had weer wat om uit te zoeken. En dat deed ik. Wat bleek hagelslag is een hartsstikke Nederlandse uitvinding en 110 jaar oud! Dat is mooi, maar wist je dat we eerst eigenlijk hele andere hagelslag hadden…..Hoe dat zit lees je hier! Krijg je ook een recept om dit heerlijke goedje zelf te maken.
Wie vond de hagelslag uit?
In 1908 viel er tijdens een gure herfstdag een flinke hagelbui op de snoepfabriek van Venco in Amsterdam. Dat bracht de toenmalige directer op een idee. De hagelsteentjes die tegen het dak aan kletterden deden hem denken aan anijskorreltjes. En voilà, daar was het idee om gesuikerde witte anijskorrels voor op brood te maken geboren. Deze korrels noemde hij hagelslag naar de hagelbui. Iedereen was dolenthousiast over dit broodbeleg.
In 1936 bracht concurrent Venco chocolade korrels als broodbeleg op de markt. Die noemden ze chocoalde hagel. Maar wat gebeurde er? De mensen vonden deze veel lekkerder dan de anijskorrels hagelslag. De chocoladehagel verdrong dus de anijs variant. Sterker nog iedereen ging de chocolade hagel, hagelslag noemen. En de andere heette voortaan anijshagel. Overigens kocht je het toen nog niet in een pakje. Nee, de kruidenier woog de losse hagelslag voor je af en deed het in een zakje. Pas begin jaren ’50 komen de eerste kant en klare verpakkingen op de markt.
Muizenstrontjes…
De Belgen, hoe kan het ook anders, hebben een andere naam voor onze chocolade hagel. Zij noemen het muizenstrontjes….
Zelf maken?
Je hebt nodig:
150 g poedersuiker – 35 gr cacao poeder – 30 ml water – 30 g vanille-extract – 1/2 theelepel zout
Zeef alle ingrediënten in een kom en meng het met een mixer tot een dikke pasta. Doe het mengsel in een spuitzak met hele dunne spuitmond (firma Wilton).
Leg bakpapier op een bakplaat. Spuit de chocolade pasta in lijnen dicht bij elkaar, tot de creme op is. Laat dit 24 uur drogen. Pak dan een mes en hak de slierten chocolade in stukjes en bewaar het in een luchtdichte trommel.
Bronnen: www.venco.nl en www.venz.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.