-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Wie vond de hagelslag uit? Dat vroeg ik me laatst aan het ontbijt af. Ik word altijd heel blij van die vrolijke pakken van AH, maar ja geen idee hoe lang we dit broodbeleg eigenlijk al hebben? En is het misschien weer zo’n product waarvan we denken dat het Nederlands is, maar dat dat eigenlijk helemaal niet zo is? Afijn, ik had weer wat om uit te zoeken. En dat deed ik. Wat bleek hagelslag is een hartsstikke Nederlandse uitvinding en 110 jaar oud! Dat is mooi, maar wist je dat we eerst eigenlijk hele andere hagelslag hadden…..Hoe dat zit lees je hier! Krijg je ook een recept om dit heerlijke goedje zelf te maken.
Wie vond de hagelslag uit?
In 1908 viel er tijdens een gure herfstdag een flinke hagelbui op de snoepfabriek van Venco in Amsterdam. Dat bracht de toenmalige directer op een idee. De hagelsteentjes die tegen het dak aan kletterden deden hem denken aan anijskorreltjes. En voilà, daar was het idee om gesuikerde witte anijskorrels voor op brood te maken geboren. Deze korrels noemde hij hagelslag naar de hagelbui. Iedereen was dolenthousiast over dit broodbeleg.
In 1936 bracht concurrent Venco chocolade korrels als broodbeleg op de markt. Die noemden ze chocoalde hagel. Maar wat gebeurde er? De mensen vonden deze veel lekkerder dan de anijskorrels hagelslag. De chocoladehagel verdrong dus de anijs variant. Sterker nog iedereen ging de chocolade hagel, hagelslag noemen. En de andere heette voortaan anijshagel. Overigens kocht je het toen nog niet in een pakje. Nee, de kruidenier woog de losse hagelslag voor je af en deed het in een zakje. Pas begin jaren ’50 komen de eerste kant en klare verpakkingen op de markt.
Muizenstrontjes…
De Belgen, hoe kan het ook anders, hebben een andere naam voor onze chocolade hagel. Zij noemen het muizenstrontjes….
Zelf maken?
Je hebt nodig:
150 g poedersuiker – 35 gr cacao poeder – 30 ml water – 30 g vanille-extract – 1/2 theelepel zout
Zeef alle ingrediënten in een kom en meng het met een mixer tot een dikke pasta. Doe het mengsel in een spuitzak met hele dunne spuitmond (firma Wilton).
Leg bakpapier op een bakplaat. Spuit de chocolade pasta in lijnen dicht bij elkaar, tot de creme op is. Laat dit 24 uur drogen. Pak dan een mes en hak de slierten chocolade in stukjes en bewaar het in een luchtdichte trommel.
Bronnen: www.venco.nl en www.venz.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.