Haagse bluf
Het is Hollandse Donderdag! Met vandaag: Haagse Bluf! Je zou denken dat het iets met politiek te maken heeft. Maar niets is minder waar. Dit nagerecht zou zijn naam te danken hebben aan bepaalde inwoners van Den Haag die nogal hooghartig deden terwijl ze niet zoveel voorstelden. Ook dit dessert is eigenlijk heel eenvoudig en bestaat vooral uit geklopt eiwit met veel lucht. Door het een sjieke naam te geven lijkt het toch heel wat. Dus je zou de naam kunnen vergelijken met onze huidige term: gebakken lucht! Haagse bluf bestaat uit bessensap dat is opgeklopt met eiwit en veel suiker. Vroeger werd er beschuit bij geserveerd, nog zo’n eenvoudig ingrediënt. Maar het wordt ook geserveerd als een soort saus bij vanillevla of ijs en daar is het dan ook perfect voor. De smaak is lekker fris en nog een voordeel, het valt niet heel zwaar zoals sommige andere desserts! Dus zo gek nog niet die Haagse bluf.

Recept

Haagse Bluf

Haagse bluf

 

Ingrediënten

3 dl bessensap

3 eiwitten

75 gr suiker

4 lange vingers, optioneel

Bereiding

Mix eerst de eiwitten in een schone, vetvrije  kom met de suiker en een snufje zout tot een luchtige massa. Voeg als het bijna stijf is de bessensap toe en mix tot een stevige saus.

Verdeel vervolgens vier beschuiten over vier dessert schaaltjes, schep er de Haagse bluf op. Lekkerder is om de Haagse bluf te combineren met lange vingers in plaats van de oorspronkelijke beschuit!

Met slagroom is natuurlijk ook heel lekker!

Tip:

Je kunt van Haagse bluf ook makkelijk meringues maken. Spuit de bluf op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet dit een paar uur in een voorverwarmde oven op 120 graden.

Voel dan of het stevig is. Zo ja, dan heb je heerlijke meringues ofwel eiwit-koekjes.

Haagse bluf

TG Facebook Comments

03.05.2018
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.