Groningse eierballen zouden eigenlijk in elke snackbar in Nederland verkocht moeten worden, want deze snack is super lekker, helemaal na een avondje stappen. Maar daar hebben ze in de studentenstad Groningen natuurlijk ook veel verstand van. Geen wonder dat deze snack er ooit geboren werd. Wat is een eierbal dan, zul je denken. Nou grofweg is het een bitterbal met daarin een hardgekookt ei verstopt. Topidee toch? En je kunt hem thuis heel makkelijk maken. Begin een dagje tevoren, want de vulling van de bal moet opstijven in de koelkast.

Recept Groningse eierballen

Ingrediënten voor 5 ballen

20 gr boter

50 gr bloem

200 ml ronder of kippenbouillon met vlees

5 hardgekookte eieren, gepeld

broodkruim of paneermeel in een ondiep bord

3 losgeklopte eieren in een ondiep bord

zout en peper

zonnebloemolie of frituurvet

Bereiding

Smelt eerst de boter zachtjes in een kleine pan. Als de boter gesmolten is voeg je rustig de bloem toe en roert dit goed door elkaar. Bak de bolletjes bloem een paar minuten door terwijl je roert zodat de bloem kan garen. Voeg na 5 minuten de bouillon uit de pot toe, vul eventueel aan met wat water als je niet genoeg hebt.

Hak het resterende vlees uit de pot klein en voeg toe aan de saus. Roer goed door en laat dit ook weer 5 minuten garen. Als de saus lekker dik is, maar je er wel goed doorheen kan met de lepel haal je de pan van het vuur. Laat de pan in een bak koud water afkoelen en zet na een half uurtje in de koelkast. Je hebt nu trouwens de ragout gemaakt.

Haal na een paar uur of de volgende dag uit de koelkast samen met de hardgekookte eieren. Zet de paneermeel en de losgeklopte eieren klaar. Bekleed de eieren met een laagje van de ragout. Haal de bal dan achtereenvolgens door de paneermeel, dan door het ei en dan nog een keer door het paneermeel. Ga zo door met de andere 4 ballen. Als ze klaar zijn, verwarm je de olie in de pan of het frituurvet in de frituurpan. Bak de ballen een minuut of 5 in de hete olie van 180 graden.

Serveer de ballen direct en geniet van de blije gezichten!

TG Facebook Comments

28.11.2019
Geplaatst in streekgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.