Ik begin de week met een recept van bospeen met wortelloofpesto. En daarmee krijg je ook meteen een duurzame tip. Gooi nooit het loof van je bos wortelen weg. Ok, je kunt er je konijn heel blij mee maken, de gasten van je wormenhotel er mee voeden en hem op je composthoop gooien. Maar je kunt de loof ook prima zelf eten. In je soep, door de hartige taart of je maakt er wortelloofpesto van. Die serveer je bij je gekookte worteltjes en dan kijken ze thuis heel verrast op! In mijn kookboek heb ik dit heerlijke recept al staan en vandaag deel ik een variant ervan hier op mijn blog. En wil je mijn kookboek bestellen? Dan heb ik een leuke zomeraanbieding voor je.

Recept

Bospeen met wortelloofpesto

Ingrediënten

  • een bos wortelen met lekker fris loof
  • olijfolie
  • oude kaas, geraspt
  • gedroogde tomaatjes op olie
  • handig: een staafmixer of keukenmachine en een dunschiller
Bospeen

Wat is het verschil tussen bospeen en waspeen?

Bospeen is van april t/m oktober verkrijgbaar als bos wortelen met loof en het heeft een lichtzoete smaak. Waspeen is een jonge peen die in de winter zonder loof de koelcel ingaat en het hele jaar verkrijgbaar is. De smaak is mede door de koeling minder zoet.

Bereiding

Snijd eerst het loof van de wortelen en verwijder het onderste puntje van de wortels. Schil ze dan met een dunschiller. dat is een stuk makkelijker vind ik dan wortels raspen.

Zet een pan water op het vuur en doe daar de wortelen in. Breng het geheel aan de kook en laat alles 8-10 minuten koken. Zorg dat je de wortelen niet te zacht kookt, want dat is niet echt lekker.

Was ondertussen een handjevol loof met zo min mogelijk harde steeltjes. Dep ze goed droog en doe ze vervolgens in je keukenmachine. Doe daar een eetlepel geraspte oude kaas en 2 gedroogde tomaatjes op olie en 2 el. olijfolie bij. Pureer tot een smeuïge massa. Misschien moet er wat olie bij, dat is per keer verschillend. Proef of je het lekker vindt. Breng het verder op smaak met evt. extra kaas of tomaat. het is maar net wat jij lekker vindt. Je kunt ook peper en zout toevoegen.

Giet de wortelen af, drapeer ze op een schaal en hussel de pesto er overheen. Eventueel rasp je er nog wat extra kaas over. Geniet van je bospeen met wortelloofpesto! O ja en heb je pesto over? Vul er een stokbrood mee die je ingesneden hebt.

Stokbrood met pesto
Stokbrood met wortelloofpesto

Heerlijk bij de soep. Of gebruik het als broodbeleg, heerlijk met een plakje kaas of doe het door de pasta! Je kunt een bakje zeker een weekje in de koelkast bewaren. Invriezen is niet aan te bevelen.

Zomeraanbieding

10,- korting

Op Het Hollands Maandkookboek!

Het Hollands Maandkookboek met ruim 100 recepten en talloze tips!

Nu dus € 15,- in plaats van €25,-

Stuur een mail naar annemieke@mijnhollandsekeuken.nl

TG Facebook Comments

08.07.2019
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.