Nog maar een jaartje geleden at ik deze groene gevulde pasta op een terrasje in het centrum van de prachtige Italiaanse stad Bologna. Na een half jaartje corona-quarantaine lijkt dat ineens heel ver weg. Maar gelukkig hebben we de foto’s en de herinnering nog. Dus maakte ik de pasta nu zo goed mogelijk na om weer even af te dwalen naar die heerlijke dag in Bologna.

Groene gevulde deegkussentjes uit Bologna.

Recept Groene gevulde pasta

Ingrediënten voor 4 personen

Voor het deeg

50 gr spinazie

  • 3 el water
  • 50 gr verse spinazie
  • 300 gr bloem voor pasta
  • 3 eieren

Voor de vulling

  • 250 gr Ricotta
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • vers gemalen peper
  • 50 gr gemalen pistachenoten

Bereiding

Verwarm een paar eetlepels water in een pan en doe daar de verse spinazie bij. Voeg een beetje zout toe en verwarm de spinazie en laat kort zacht worden. Haal de spinazie uit de pan en doe het meteen in een vergiet om uit te lekke. Druk de spinazie aan met de bolle kant van een eetlepel. Laat afkoelen en uitlekken. Hak of maal de spinazie fijn.

Doe de bloem in een grote kom en doe de uitgelekte spinazie en de eieren erbij. Voeg een beetje zout toe en kneed alles goed door. Maak er een ronde bal van en wikkel die in huishoudfolie. Leg deze een half uurtje in de koelkast.

Meng ondertussen de ricotta, parmezaanse kaas en 2/3 van de gemalen pistachenoten. Doe dit bij voorkeur in een spuitzak en leg even in de koelkast.

Maak met de pastamachine eerst lange lappen door stukken pasta een paar keer door de machine te halen. Pas als de lappen dun genoeg (mijn machine telt van 1 tot 9 )en ik ga tot stand 7. (Let op: Engelse machines tellen andersom en gaan meestal maar tot stand 7. Dus dan is het stand 1).

Snijd uit het deeg vierkantjes van 4 bij 4 cm. (Werk steeds in delen. Dus maak een lap pasta, snijd de vierkantjes, vul ze en leg de rest van het deeg ondertussen weg in het plastic zodat het niet uitdroogt. Zeer belangrijk!

Zet een pan met 2 liter water en met wat zout op.

Spuit toefjes vulling op de vierkante deeglapjes. Vouw het deeg dubbel van de ene punt naar de andere (zoals bij een appelflap) en druk ze aan. Als het deeg wat droog is geworden wrijf de randen dan met wat water in.

Maak je volgende lading deeglapjes en vul die ook weer tot je alles verwerkt hebt.

Kook dan de pasta. Niet te lang./ Met 2-3 minuten is de pasta klaar. Giet af, houdt een scheutje kookvocht apart, en roer de pasta door het kookvocht toe en hussel nog eens goed door elkaar. Strooi wat van de gemalen pistache en gemalen pecorino over de pasta.

Smaakt het pasta maken naar meer en wil je nog een zelfgemaakte pasta recept met spinazie? Maak dan eens deze orechiette.

homemade orechiette

Op Youtube zie je ook hoe je ze moet maken. Kijk maar eens bij de pastagrannies!

TG Facebook Comments

26.10.2020
Geplaatst in pastagerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.