graskaas salade

Ik heb hier een heerlijke Hollandse graskaas salade voor je. Afgelopen zaterdag was het namelijk graskaas dag in kaasstad Woerden. Iedereen kent wel de beelden van koeien die in het voorjaar weer voor het eerst naar buiten mogen en meteen beginnen te springen en te dansen in de wei. De koeien zijn niet alleen heel blij met hun nieuwe vrijheid, maar ook met alle sappige grassprietjes die in de wei staan. De melk die ze daarna produceren is daardoor ook wat frisser en ziltiger van smaak. En daarom wordt er ook meteen kaas van gemaakt. Die rijpt slechts 4 weken en wordt dan verkocht als Graskaas. Vanaf juni liggen de eerste kazen in de winkel. Een maand later is de pret meestal weer over, want de voorraad is uiteraard beperkt. Wie na juni graskaas tegenkomt kan er dus op rekenen dat dit geen echte is. Wel echt is de Graskaas die je jaarlijks op de Graskaas dag in Woerden wordt verkocht. Overigens kun je daar tot en met augustus elke zaterdagochtend terecht voor de kaasmarkt!

Recept Graskaas salade!

4 personen – 20 minuten – super makkelijk

graskaas salade

Ingrediënten:

2 zakken gemengde sla

2 tomaten

4 bosuien

1 komkommer

2 gekookte bieten

250 gr graskaas, in blokjes

100 gr zachte geitenkaas

1 bakje champignons

olijfolie

Scheutje rode wijnazijn

Peper en zout

Olijfolie extra vierge

stokbrood

Graskaas is een oer Hollands product dat alleen in de maand juni verkrijgbaar is. Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk van de koeien die buiten lopen.

Bereiding:

Verdeel de sla over 4 borden.

Was de tomaten en de bosuien en snijd ze in stukjes.

Schil de komkommer, snijd hem doormidden en schraap met een lepel de zachte kern uit de komkommer. Snijd de rest in blokjes.

Snijd de gekookte bieten in blokjes.

Verdeel de bosuien, bieten- en komkommerblokjes over de 4 borden.

Verdeel de kaasblokjes en de zachte geitenkaas over de borden.

Veeg de champignons schoon met een stukje keukendoek. Verwijder de steeltjes en snijd de champignons in tweeën.

Zet een bakpan op een middelhoog vuur en doe daar 2 el olijfolie in.

Voeg 1 minuut later de champignons toe en bak ze even goed door. Bestrooi ze met zout, peper en 1 tl paprikapoeder. Blus ze na een paar minuten af met een flinke scheut Sherry en hussel de champignons even door het vocht. Zet het vuur uit.

Laat de champignons even afkoelen en verdeel ze dan over de vier borden. Druppel wat van de achtergebleven Sherrysaus over de salade.

Bestrooi alle borden met een beetje peper en zout en maak af met wat goede olijfolie extra vierge.

Wil je een keer naar de kaasdag in Woerden, dan vind je op deze site meer informatie over de tijden en wat er nog meer te doen is. Zo kun je elke vrijdag een workshop kaasmaken doen. Ook leuk! www.boerenmarktstad.nl

Graskaas voor op de boterham ligt nu volop in de winkel. Uiteraard is dit jonge kaas!

TG Facebook Comments

03.06.2019
Geplaatst in salade
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.