gnocchi

Hhhmmm wat is er zomerser dan buiten eten, fles wijn op tafel en een heerlijke grote schaal met pasta in het midden. Vanavond wordt het wat mij betreft geen gewone pasta maar gnocchi, de overheerlijke aardappelpasta. Ik combineer ze met tomaten, uien, knoflook en salie uit mijn kruidentuin. En echt, ze zijn niet moeilijk om te maken. Het is alleen zo dat bijna alle kookboeken een fundamentele fout maken in de receptuur van gnocchi. Ik leg je uit hoe dat zit.

Gnocchi

Heb jij wel eens eerder gnocchi gemaakt, maar vielen ze tijdens het koken een beetje uit elkaar? Nou dan was je zeker niet de enige. Het lastige met de gnocchi recepten uit de kookboeken is namelijk dat niemand erbij vertelt dat het slagen van de gnocchi volledig afhangt van het type aardappel dat je gebruikt. Je hebt een wat kruimige aardappel nodig om er puree van te kunnen maken. Maar hij moet niet helemaal kruimig zijn, want dat zorgt er voor dat je gnocchi’s niet stevig worden. Afijn, daarom vertel ik in Het Hollands Maandkookboek ook bij elk recept welke aardappel je nodig hebt. Want er zit nu eenmaal verschil tussen. Schiet nu niet meteen in stress omdat je denkt o, jee ik heb niet de goede aardappel in huis. De beetje kruimige aardappel is in elke winkel te koop. Soms staat er op de verpakking al de tekst iets kruimig, maar deze rassen zijn het ook: Bildstar en Redstar. Op het plaatje hieronder is overigens de Bildstar

Recept gnocchi

Dit heb je nodig:

300 gr aardappelen, iets kruimig dus

1 ei

200 gr bloem

peper en zout

bosje salie

1 grote ui

2 tenen knoflook

500 gr tomaten

Zo maak je de gnocchi:

Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met 1 el zout.

Giet ze af en doe ze even (1 minuut)terug in de pan en op het vuur om ze droog te stomen. Daarmee haal je nog meer water uit de aardappelen en dat is óók weer belangrijk voor de stevigheid. Dat is ook een stap die kookboeken nooit vermelden bij gnocchi-recepten!

Laat de aardappels even een beetje afkoelen. Pureer ze dan en voeg het ei toe. Zeef de bloem en doe ook die er samen met wat peper en zout bij! Roer alles goed door elkaar en kneed het daarna ook nog even zodat je kunt voelen of de massa stevig genoeg is. Het moet een beetje veren als het ware. Denk je, nou nee, dit is nog wat slapjes, doe er dan nog wat gezeefde bloem bij.

Rol een soort lange, dikke sigaren van de gnocchi en rol die in plastic folie. Leg dit een uurtje in de koelkast. Ook deze stap slaan veel kookboeken over maar is belangrijk voor de stevigheid van je deeg.

Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook. Was en snijd de tomaten. Hak de salieblaadjes grof en laat er een paar heel voor de garnering.

Doe wat olijfolie in een ruime bakpan en fruit de ui en knoflook hierin aan. Zet het vuur laag en voeg de tomaten en de salie toe (behalve de hele).

Zet een pan water met wat zout op het vuur en breng dit aan de kook.

Bebloem een deel van je (schone) aanrecht.

Haal de rollen gnocchi deeg uit de koelkast en haal de folie er af. Rol ze door de bloem en snijd er kleine blokjes van. Als je wil, kun je er met een vork nog ribbeltjes in maken, maar dat hoeft niet. Gooi wat bolletjes in het kokende water en wacht een minuutje. Je ziet de bolletjes boven komen drijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en gooi ze bij de tomatensaus. Herhaal dit met de rest van de bolletjes.

Roer de gnocchi en de saus voorzichtig om en schep alles in een grote schaal die je decoreert met de achtergebleven blaadjes salie.

Lekker met oude of Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

TG Facebook Comments

17.07.2015
Geplaatst in aardappelgerecht, pastagerecht
2 reacties


2 reacties

  Helen Simonson

  augustus 30, 2015


  Best Annemieke,
  Helemaal leuk dat ik uw site tegenkom!
  Ik was op zoek naar de juiste aardappel ras en
  was van plan om een gnocchi recept te maken van Gennaro Contaldo.
  Hij gebruikt 100gram bloem en 2 eigelen per kilo gare aardappelen.
  Nou lees ik dat jouw recept aanzienlijk meer bloem gebruikt o.a.
  Ik ben benieuwd of jij verschillende gnocchi recepten heb uitgeprobeerd en of jij ervaringen hebt met “andere ingriedienten verhoudingen”!
  Bedankt alvast en ik ga nu verder doorbladeren op uw site!


  augustus 30, 2015


  Hi Helen,
  Dank voor je leuke bericht. Ik heb zeker vele gnocchi-recepten van diverse kookboeken van hoogstaaande koks uitgeprobeerd in het verleden, maar werd altijd weer teleurgesteld. Al doende merkte ik dat het vooral aan de soort aardappel lag. Vandaar mijn eigen recept, dat ik nu al vele jaren toepas thuis en die ook door mijn Italiaanse vrienden goedgekeurd is!
  Het nadeel van kookboeken van buitenlandse koks is dat de groenten, het fruit en aardappels in hun land vaak toch net wat anders zijn, of smaken, dan de onze. En helaas vermeld een uitgever die zo’n kookboek laat vertalen dat er nooit bij. Vandaar dat ik zo graag een kookboek wilde maken met uitsluitend verse Hollandse ingrediënten! Het Hollands Maandkookboek dus.
  Ik zie dat Gennaro’s recept niet vertelt welke aardappelen je moet gebruiken. Jammer, want voor gnocchi maakt het echt een enorm verschil. Door eigelen te gebruiken zorg je dan wel weer voor plakkerigheid, dus dan heb je wel wat minder bloem nodig. Overigens is de Italiaanse bloem ook weer niet te vergelijken met de onze. Ik kan me haast niet voorstellen dat hij in het originele Italiaanse recept er niet bij vermeld heeft welke bloem hij bedoelt. Italianen gaan grofweg uit van twee soorten: type 0 (zacht met minder gluten) en type 00 (hard met meer gluten). Wellicht zijn bloemsoort en aardappeltype bij de vertaling gesneuveld.


You must be logged in to post a comment.