Glutenvrije Piccalilly
Als ik iets lekker vind dan is het wel zelfgemaakte glutenvrije Piccalilly. Bij stamppot, bruine bonen, patat of op een toastje. Het voordeel van de saus is dat je zelf kan kiezen welke groenten je er in doet. Dus het is ook een hele makkelijke manier om restjes groenten uit je koelkast op te maken. Heb je een gluten-intolerantie of allergie? Let er dan op dat kant en klare Piccalilly meestal gluten bevat. Dat geldt ook voor veel Piccalilly-recepten op internet. Ik heb daarom voor jou een glutenvrije variant. Smaakt net zo goed!  Heb je ook eens zin in eigengemaakte Piccalilly saus? Ga dan lekker thuis aan de slag. Wil je graag meer van dit soort sauzen maken en conserveertechnieken leren? Kom dan een keer naar mijn workshop conserveren. Op 24 maart start de eerste weer op Hoeve Ravenstein in Baarn.
flyer workshop conserveren

Recept

Glutenvrije Piccalilly

lactose en glutenvrij

Ingrediënten

400 gram groenten naar keuze (Ik gebruikte worteltjes, bietjes, komkommer,  bloemkool en koolrabi)

1 potje zilveruitjes, zo’n 100 gr uitgelekt

zeezout

3 dl ciderazijn of appelazijn of witte wijnazijn

6 dl droge witte wijn

1 tl vers geraspte gemberwortel

50 gr witte basterdsuiker

1 tl kerriepoeder

1 tl gemberpoeder

2 tl kurkumapoeder

2 el mosterdpoeder

150 gr scherpe mosterd

2 el maizena

Glutenvrije Piccalilly

Bereiding van de saus

Was de groenten, haal de eventuele schil er af en snijd in kleine blokjes. Probeer de blokjes ongeveer even groot te maken. Dat werkt straks makkelijker en eet ook lekkerder. Doe ze dan in een lage schaal en bestrooi ze ruim met zeezout. Zet afgedekt een dagje in de koelkast.

Haal de groenten uit de koelkast en doe ze in een bak koud water om te ontzouten. Voeg hier ook de zilveruitjes uit het potje aan toe (vocht van zilveruitjes niet erbij doen)
Gooi alles na een uur in een vergiet om uit te lekken.

Breng in een pan de azijn, witte wijn, geraspte gemberwortel, suiker, kerriepoeder, gemberpoeder, kurkumapoeder, mosterdpoeder en de scherpe mosterd aan de kook.

Voeg de groenten toe en kook even mee. Voeg de maizena toe en roer goed door. Je krijgt nu een saus.

Conserveren

Verdeel de saus over schone conservenpotten. Je kunt ze steriliseren door ze op 70 graden te wassen in de vaatwasser of je dompelt ze onder in een pan water waar je 1 el soda aan toevoegt. Laat ze daar, met deksel, 10 minuten in koken. Daarna zet je de warme potten omgekeerd op een schone theedoek om af te koelen.

Draai de deksel er op en zet de pot op zijn kop weg. Dan trekt hij goed vacuum. Zet de pot nu een maandje in de koelkast voordat je hem opent…..nog even geduld dus………..want dan is de saus pas op zijn allerlekkerst. Je kunt de pot afgesloten zeker een half jaar bewaren.

Wil je de potten langer kunnen bewaren dan zul je ze moeten wecken. In dat geval doe je de saus in speciale weckpotten, je weet wel die potten met zo’n beugel aan de bovenkant. Ook deze moet je natuurlijk eerst steriliseren. Als je de potten gevuld hebt pak je een grote kookpan. Leg onderin een theedoek en vul de pan met water. Zet de potten op de natte theedoek in het water (dan kunnen ze niet zo makkelijk kapot gaan). Zorg dat ze 3/4 onder water staan. Breng nu het water bijna aan de kook op 90 graden en laat 30 minuten doorkoken. Haal daarna de potten uit de pan en laat ze afkoelen.

Cadeautip

Ik maak meestal lekker veel saus tegelijk en bewaar het in gesteriliseerde conservenpotjes. Met een mooie zelfgemaakte sticker  er op doet zo’n lekker potje ook prima dienst als culinair cadeau!

Glutenvrije Piccalilly

Schrijf je ">hier in voor de workshop Conserveertechnieken

De eerste begint op 24 maart 2018

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

16.02.2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.