Glutenvrije pepernoten

De Sint is weer in het land! En daarom heb ik een recept voor glutenvrije pepernoten. Glutenvrije pepernoten zie ik namelijk nog maar weinig in de winkels liggen. Best raar, want de vraag naar glutenvrij is toch behoorlijk groot. Gelukkig kun je ze makkelijk zelf maken. Dat is sowieso veeeeeel lekkerder. Wat betreft de koekkruiden neem ik altijd die van Jacob Hooijer uit de Natuurwinkel. Die is een beetje pittiger dan de zoete uit de supermarkt. Heb je nou geen koekkruiden ? Neem dan kaneel, da’s ook al lekker. Als glutenvrij meel heb ik hier boekweitmeel gebruikt. Die heb ik ook altijd voor de pannenkoeken. Dus ik zou zeggen; ga morgenmiddag lekker met de kids aan de slag en dan eet je morgenavond als toetje of bij de koffie lekker je eigen glutenvrije pepernoten.

Recept

Glutenvrije pepernoten

bevat lactose en suiker

Glutenvrije pepernoten

Ingrediënten voor een koektrommel glutenvrije pepernoten

  • 225 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier optioneel !
  • 1 el speculaaskruiden
  • 280 gram boekweitmeel
  • snufje zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Klop boter, suiker en vanillesuiker romig.

Voeg de eidooier toe en meng er goed doorheen. Deze kun je ook weglaten voor een iets hardere pepernoot.

Voeg bloem en zout toe en meng tot een stevig koekjesdeeg. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast

Dit koekjesdeeg is wat zachter in vergelijking met het ‘normale’ koekjesdeeg. Daardoor is het niet echt geschikt om uit te rollen. Als je de eidooier weglaat zal het deeg wel iets steviger worden.

Draai balletjes van het deeg en leeg deze op de bakplaat. Als het deeg heel erg plakt aan je handen, kun je je handen een beetje vochtig maken. Dan zullen je handen niet meer zo aan het deeg plakken.

Druk met een vork de balletjes een beetje platter. Voor de vork geldt ook dat hij niet plakt aan het deeg als je hem even onder de kraan houdt.

Bak de pepernoten in 20 minuten gaar op 175 graden. Controleer ze al na een kwartier in de oven, ze kunnen namelijk ineens heel snel kleuren. Dat is ook afhankelijk van hoe koud je deeg is.

Laat de glutenvrije pepernoten afkoelen op de plaat. Ze zijn nog best zacht als ze uit de oven komen en kunnen snel breken, op de plaat laten afkoelen is ‘veiliger’ dan ze overplaatsen naar een rooster. Wees ook na het afkoelen voorzichtig met de koekjes.

logo glutenfreeTIP:

Als je 100% zeker wilt zijn dat je meel geen gluten bevat dan is het zaak speciaal gecertificeerd meel te kopen. Dat is een stuk duurder, maar dan ben je zeker dat de fabriek niet ook glutenhoudend meel verwerkt dat per ongeluk bij jouw glutenvrij meel is beland. Je herkent een echt glutenvrij product aan bovenstaand logo.

glutenvrije pepernoten

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

21.11.2017
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.