Gewokte rode kool

Voor dit weekeinde heb ik heerlijke gewokte rode kool voor je. Want, ik kon de kleine rode kool, die ik gisteren bij de groenteboer in mijn dorp zag liggen, niet weerstaan. Nu vind ik deze, mits zelf klaargemaakt, altijd heerlijk. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik niet iets nieuws op het thema rode kool ging bedenken. In het kader van: ‘laten we het rode koolseizoen een beetje feestelijk inluiden’. Al was het maar om de prijs. Ik betaalde slechts 29 cent voor de rode kool waar je met 2 personen makkelijk genoeg aan hebt. Nou ja, waar doen die boer en groenteboer het van? Affijn, ik pakte mijn grote gietijzeren wok erbij en ging aan de slag…. en het was me toch een partij lekker die rode kool met appeltjes uit de wok! Dus, heb ik er maar meteen een lekker recept van gemaakt om hier te delen op mijn blog! 

Gewokte rode kool

Specerijen

Voor dit recept heb je wat specerijen nodig zoals kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs. In plaats daarvan kun je ook kaneelpoeder en kruidnagelpoeder en gewone anijs gebruiken. De smaken zijn dan wat minder intens. En let op gewone anijs is niet hetzelfde als steranijs! De smaak van steranijs is sterker. Ik koop mijn kruiden en specerijen meestal bij de reformkraam op de markt, bij de toko of de betere groenteboer.

Rode kool

Wat heb je nodig voor 4 personen

2 kleine rode kolen of 1 grotere

1 grote ui

olijfolie

2 kaneelstokjes of 1 el kaneelpoeder

1 steranijs

2 kruidnagelen of 1/2 tl kruidnagelpoeder

balsamico azijn

1 el honing

1 grote appel (ik gebruikte de Delcorf)

peper en zout

Zo maak je de rode kool met appel uit de wok:

Haal de buitenste 2 bladeren van de rode kool en gooi die weg.

Snijd de kool in vieren. Snijd de stronk er af en de witte kern onderin de binnenkant van de kool ook.

Snijd of schaaf de kool in reepjes. Zelf gebruik ik daar deze handige Japanse mandoline voor. Het is even een investering maar het is echt een superschaaf. Pas wel goed op je vingers, want hij is vlijmscherp. (te koop bij de betere kookwinkels)

rode kool op mandoline

Snijd of schaaf ook de ui in reepjes.

Verwarm een wokpan op hoog vuur en doe daar 2 el olijfolie in. Laat even warm worden en voeg dan de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel toe. Roerbak goed door elkaar en wacht tot de specerijen lekker gaan geuren.

Zet het vuur zachter en voeg de rode kool reepjes toe. Roer goed door elkaar. Voeg dan de ui toe en roer weer door. Laat dit nu op het zachtste vuur van je wokbrander in 5 minuten al roerend zachter worden. Voeg dan de balsamico azijn en de eetlepel honing toe en roer zachtjes door. Laat dit 10 minuten zacht pruttelen en blijf erbij om te roeren, anders bakt het aan.

Schil de appel en snijd hem in dunne plakjes. Voeg de schijfjes toe aan de rode kool en wok nog 5 minuten mee.

Proef of de rode kool en de ui zacht genoeg zijn. Zo ja, dan ben je klaar. Zo niet, laat nog even verder garen. Let wel, de rode kool mag nog wel een beetje bite hebben. Dat is altijd lekkerder dan zachte groenteprut! Haal nog wel even de kaneelstokjes, kruidnagel en de steranijs uit de kool!!

Breng naar wens op smaak met zout en peper en dien op bij een lekker stukje vlees en piepers!

Gewokte rode kool

TG Facebook Comments

23.09.2016
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.