-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Voor dit weekeinde heb ik heerlijke gewokte rode kool voor je. Want, ik kon de kleine rode kool, die ik gisteren bij de groenteboer in mijn dorp zag liggen, niet weerstaan. Nu vind ik deze, mits zelf klaargemaakt, altijd heerlijk. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik niet iets nieuws op het thema rode kool ging bedenken. In het kader van: ‘laten we het rode koolseizoen een beetje feestelijk inluiden’. Al was het maar om de prijs. Ik betaalde slechts 29 cent voor de rode kool waar je met 2 personen makkelijk genoeg aan hebt. Nou ja, waar doen die boer en groenteboer het van? Affijn, ik pakte mijn grote gietijzeren wok erbij en ging aan de slag…. en het was me toch een partij lekker die rode kool met appeltjes uit de wok! Dus, heb ik er maar meteen een lekker recept van gemaakt om hier te delen op mijn blog!
Specerijen
Voor dit recept heb je wat specerijen nodig zoals kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs. In plaats daarvan kun je ook kaneelpoeder en kruidnagelpoeder en gewone anijs gebruiken. De smaken zijn dan wat minder intens. En let op gewone anijs is niet hetzelfde als steranijs! De smaak van steranijs is sterker. Ik koop mijn kruiden en specerijen meestal bij de reformkraam op de markt, bij de toko of de betere groenteboer.
Wat heb je nodig voor 4 personen
2 kleine rode kolen of 1 grotere
1 grote ui
olijfolie
2 kaneelstokjes of 1 el kaneelpoeder
1 steranijs
2 kruidnagelen of 1/2 tl kruidnagelpoeder
balsamico azijn
1 el honing
1 grote appel (ik gebruikte de Delcorf)
peper en zout
Zo maak je de rode kool met appel uit de wok:
Haal de buitenste 2 bladeren van de rode kool en gooi die weg.
Snijd de kool in vieren. Snijd de stronk er af en de witte kern onderin de binnenkant van de kool ook.
Snijd of schaaf de kool in reepjes. Zelf gebruik ik daar deze handige Japanse mandoline voor. Het is even een investering maar het is echt een superschaaf. Pas wel goed op je vingers, want hij is vlijmscherp. (te koop bij de betere kookwinkels)
Snijd of schaaf ook de ui in reepjes.
Verwarm een wokpan op hoog vuur en doe daar 2 el olijfolie in. Laat even warm worden en voeg dan de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel toe. Roerbak goed door elkaar en wacht tot de specerijen lekker gaan geuren.
Zet het vuur zachter en voeg de rode kool reepjes toe. Roer goed door elkaar. Voeg dan de ui toe en roer weer door. Laat dit nu op het zachtste vuur van je wokbrander in 5 minuten al roerend zachter worden. Voeg dan de balsamico azijn en de eetlepel honing toe en roer zachtjes door. Laat dit 10 minuten zacht pruttelen en blijf erbij om te roeren, anders bakt het aan.
Schil de appel en snijd hem in dunne plakjes. Voeg de schijfjes toe aan de rode kool en wok nog 5 minuten mee.
Proef of de rode kool en de ui zacht genoeg zijn. Zo ja, dan ben je klaar. Zo niet, laat nog even verder garen. Let wel, de rode kool mag nog wel een beetje bite hebben. Dat is altijd lekkerder dan zachte groenteprut! Haal nog wel even de kaneelstokjes, kruidnagel en de steranijs uit de kool!!
Breng naar wens op smaak met zout en peper en dien op bij een lekker stukje vlees en piepers!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.