-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Voor dit weekeinde heb ik heerlijke gewokte rode kool voor je. Want, ik kon de kleine rode kool, die ik gisteren bij de groenteboer in mijn dorp zag liggen, niet weerstaan. Nu vind ik deze, mits zelf klaargemaakt, altijd heerlijk. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik niet iets nieuws op het thema rode kool ging bedenken. In het kader van: ‘laten we het rode koolseizoen een beetje feestelijk inluiden’. Al was het maar om de prijs. Ik betaalde slechts 29 cent voor de rode kool waar je met 2 personen makkelijk genoeg aan hebt. Nou ja, waar doen die boer en groenteboer het van? Affijn, ik pakte mijn grote gietijzeren wok erbij en ging aan de slag…. en het was me toch een partij lekker die rode kool met appeltjes uit de wok! Dus, heb ik er maar meteen een lekker recept van gemaakt om hier te delen op mijn blog!
Specerijen
Voor dit recept heb je wat specerijen nodig zoals kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs. In plaats daarvan kun je ook kaneelpoeder en kruidnagelpoeder en gewone anijs gebruiken. De smaken zijn dan wat minder intens. En let op gewone anijs is niet hetzelfde als steranijs! De smaak van steranijs is sterker. Ik koop mijn kruiden en specerijen meestal bij de reformkraam op de markt, bij de toko of de betere groenteboer.
Wat heb je nodig voor 4 personen
2 kleine rode kolen of 1 grotere
1 grote ui
olijfolie
2 kaneelstokjes of 1 el kaneelpoeder
1 steranijs
2 kruidnagelen of 1/2 tl kruidnagelpoeder
balsamico azijn
1 el honing
1 grote appel (ik gebruikte de Delcorf)
peper en zout
Zo maak je de rode kool met appel uit de wok:
Haal de buitenste 2 bladeren van de rode kool en gooi die weg.
Snijd de kool in vieren. Snijd de stronk er af en de witte kern onderin de binnenkant van de kool ook.
Snijd of schaaf de kool in reepjes. Zelf gebruik ik daar deze handige Japanse mandoline voor. Het is even een investering maar het is echt een superschaaf. Pas wel goed op je vingers, want hij is vlijmscherp. (te koop bij de betere kookwinkels)
Snijd of schaaf ook de ui in reepjes.
Verwarm een wokpan op hoog vuur en doe daar 2 el olijfolie in. Laat even warm worden en voeg dan de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel toe. Roerbak goed door elkaar en wacht tot de specerijen lekker gaan geuren.
Zet het vuur zachter en voeg de rode kool reepjes toe. Roer goed door elkaar. Voeg dan de ui toe en roer weer door. Laat dit nu op het zachtste vuur van je wokbrander in 5 minuten al roerend zachter worden. Voeg dan de balsamico azijn en de eetlepel honing toe en roer zachtjes door. Laat dit 10 minuten zacht pruttelen en blijf erbij om te roeren, anders bakt het aan.
Schil de appel en snijd hem in dunne plakjes. Voeg de schijfjes toe aan de rode kool en wok nog 5 minuten mee.
Proef of de rode kool en de ui zacht genoeg zijn. Zo ja, dan ben je klaar. Zo niet, laat nog even verder garen. Let wel, de rode kool mag nog wel een beetje bite hebben. Dat is altijd lekkerder dan zachte groenteprut! Haal nog wel even de kaneelstokjes, kruidnagel en de steranijs uit de kool!!
Breng naar wens op smaak met zout en peper en dien op bij een lekker stukje vlees en piepers!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.