Gevulde pastaIk heb hier een recept van gevulde pasta uit de oven voor je. En dan heb ik het niet over lasagne. Maar over rotole. Dat zijn een soort pastarolletjes die je naast elkaar in een schaal doet en overgiet met tomatensaus om vervolgens lekker te laten pruttelen in de oven. Het is eventjes wat werk, maar dan heb je ook wat. Dus, zie het als een leuk kookklusje voor het weekeinde. Nu het ineens een stukkie kouder is, is dit een heerlijk herfstgerecht met een lekkere stevige rode wijn erbij. Hhmmm nu al zin in weekeinde! Normaal wordt rotolo trouwens vaak met ricotta gemaakt, maar vanwege mijn melk-intolerantie én pompoenoverschot uit de moestuin, vervang ik de ricotta door pompoen. Het resultaat is nog steeds een heerlijke gevulde pasta!

 

Recept

Gevulde pasta 

4 personen – 1,5 uur – ietsje moeilijk

Gevulde pasta

Ingrediënten:

1 kleine flespompoen

1 el olijfolie

1 ui, fijngesneden

1 el Italiaanse kruiden

2 pakken gezeefde tomaten 1 ltr bij elkaar (Heinz is lekker!)

2 el goede olijfolie extra vierge

2 el balsamico azijn (neem de wat duurdere)

zout en peper

500 g diepvriesspinazie

100 g oude kaas, geraspt

zout/ zwarte peper

een pak verse lasagne vellen uit de koeling

bosje verse basilicumbladeren

Extra: ronde ovenschaal, zeef, soeplepel

 

Gevulde pastaZo maak je gevulde pasta:
Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Was de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Je kunt de schil gewoon laten zitten bij de flespompoen, wel zo handig. Doe de blokjes pompoen in een pan met water en een flinke snuf zout en breng het water aan de kook. Kook de pompoen ongeveer 10-15 min, totdat ze zacht genoeg is om te pureren.

Verwarm ondertussen de olijfolie in een pannetje en bak de ui glazig, voeg de kruiden en de gezeefde tomaten toe en laat op zacht vuur minstens 30 minuten sudderen. Voeg dan de balsamico azijn en de extra olijfolie toe en naar smaak zout en peper. Heb je geen Italiaanse kruiden in huis? Probeer er dan in ieder geval gedroogde oregano aan toe te voegen.

Verwarm in een pannetje de bevroren spinazie en laat deze langzaam ontdooien. Doe de ontdooide spinazie in een zeef en druk met de bollle kant van een lepel al het vocht eruit. Meng met 1/3 van de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak zout en peper toe.

Pureer de pompoen tot een gladde puree. Vermeng met 1/3 van de parmezaanse kaas en roer door.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel ongeveer de helft tomatensaus over de bodem en houd de andere helft van de saus apart.

Leg de vellen lasagne naast elkaar op een theedoek. Schep op ieder vel  lasagne een flinke eetlepel pompoenpuree. Leg daar wat blaadjes basilicum op. Smeer daar wat spinazievulling over uit en voeg naar smaak nog wat basilicum toe en rol de lasagne in de lengte op.

Gevulde pasta

Snijd het rolletje nu voorzichtig in drieën (je kunt de lasagne ook tevoren in drieën snijden als je dat makkelijker vindt) en zet ze rechtop (De open kanten dus boven en onder) goed tegen elkaar aan in de saus. Verdeel de rest van de tomatensaus en de geraspte kaas erover en zet de schaal zo’n 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en zet hem midden op tafel zodat je gasten zelf een portie op kunnen scheppen. Zet een extra schaaltje oude kaas op tafel voor je gasten om eroverheen te strooien aan tafel. Eet smakelijk!

 

TG Facebook Comments

06.10.2016
Geplaatst in pastagerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.