Ik kwam laatst in een jaren ’70 dit recept tegen voor gevulde koolrolletjes. Het is volgens de schrijvers geïnspireerd op de Balkan keuken. Ik geloof het graag. Maar ik vind het vooral zo handig omdat je eens op een andere manier kool eet. Van alle kolen in ons land, laat de spitskool zicht het makkelijks rollen. Hij is ook nog eens zeer goedkoop en de rest van de kool kun je een andere dag wokken, door een salade doen of door je omelet. Afijn spitskool is gewoon een handige groente. Hij smaakt en ruikt niet zo kolderig en is ideaal voor deze gevulde koolrolletjes.

Recept

Gevulde koolrolletjes

4 personen – 1 uur – redelijk makkelijk

bevat vlees-lactose en gluten

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 400 gr gehakt, half om half
  • 1 tl karwijzaad
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 1-2 beschuiten
  • 1 ei
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 25 gr geraspte oude kaas

Extra: prikkertjes.

spitskool

Bereiding

Was eerst de spitskool. Haal dan 12 bladeren van de kool die ongeveer even groot zijn.

Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de bladeren zo’n 5 minuten in. Haal ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.

Meng vervolgens in een kom het gehakt, de uisnippers, het karwijzaad, de nootmuskaat, de tomatenpuree en de geraspte kaas met elkaar. Roer goed door en breng het op smaak met zout en peper.

Verkruimel er dan ook de beschuiten door en voeg het ei toe. Meng goed door elkaar tot een egale massa.

Vorm 12 rolletjes van het gehakt.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Leg een gehaktrolletje in een gekookt blad van de spitskool en vouw het blad dicht. Zet ze eventueel vast met een cocktailprikkertje en leg ze in een ovenschaal.

Zet de schaal in de oven en bak de gevulde koolrolletjes zo’n 20-25 minuten.

De gevulde koolrolletjes zijn lekker met gekookte of gebakken aardappeltjes!

Wil je nog een ander lekker recept met spitskool. Kijk dan hier

spitskool uit de oven

TG Facebook Comments

10.03.2020
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.