-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Op deze Hollandse donderdag vertel ik je over de herkomst van een typisch Nederlands product. Met vandaag: Gestampte muisjes. Het lijkt zo’n vanzelfsprekendheid, dit poederige, zoete goedje. Maar ik bedenk me dan altijd, het is ooit door iemand bedacht en gemaakt. Wie zou dat geweest zijn en waarom is het zo populair geworden dat we het nog steeds kennen? Tja, en dan ga ik op onderzoek uit. En als het resultaat verrassend is, deel ik het hier met je. Deze keer bleek de oorsprong van het product ook nog eens in mijn eigen dorp te liggen. Op een plek waar ik wekelijks kom. Ik had tot voor kort geen idee……
Gestampte Muisjes
Het verhaal achter dit populaire Hollandse broodbeleg
Hoewel we tegenwoordig niet zo veel brood meer eten als vroeger is er een broodbeleg dat iedereen wel kent en in huis heeft. De gestampte muisjes. Je herkent het oranje gekleurde pak van de firma de Ruyter wel in de supermarkt tussen de pakken hagelslag, gekleurde hagel en vlokken van dezelfde fabriek.
Maar waarom heet dit witte poeder met anijssmaak nou gestampte muisjes terwijl er geen muis aan te pas komt. Nou dat is best simpel te verklaren.
Ooit was er een bakker midden in mijn dorp. Die heette Cornelis de Ruyter. Hij bakte heerlijk brood en koek, maar was een ambitieus man met gevoel voor wat de klant wil. Hij was in de leer geweest bij een bakker in Utrecht en had daar geleerd geboortemuisjes te maken. Je weet wel die roze of blauwe bolletjes die je op beschuit krijgt bij de geboorte van een kind.
Deze geboortemuizen bestonden uit een anijszaadje bedenkt met een laagje suiker.
Door de vorm kregen ze de bijnaam muizen. Ook Cornelis maakte deze geboortemuizen in zijn Baarnse bakkerij. Maar een aantal van zijn klanten, oudere dames vooral, klaagden over de hardheid van de muizen. Zij kregen ze met hun oude gebitten niet goed doorgebeten en vroegen de bakker of hij ze fijn kon malen voor hen. Dat deed hij en zo werd de gestampte muis geboren! Lang kon Cornelis niet van zijn succesproduct genieten, want hij overleed al op zijn 47e.
Zijn 18 jarige zoon nam de zaak met succes over en had het geluk dat leden van de koninklijke familie, die op het nabijgelegen Paleis Soestdijk woonden, graag een portie gestampte muizen aan het paleis lieten bezorgen. Zo graag zelfs dat koning Willem III hem in 1883 het predikaat Hofleverancier gaf.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.