Gepekelde zalm

Ik heb een heerlijk zomers gerecht van gepekelde zalm met gepofte knoflookboter voor je. Nu is zalm van zichzelf natuurlijk al lekker, maar als je hem vooraf pekelt, wordt de vis nog ziltiger van smaak. En als je dan net als ik de zalm heel langzaam op lage temperatuur in de oven gaart dan wordt hij boterzacht en smelt in je mond. Nou, dat is helemaal een feest. Dus tel uit je winst en maak vanavond nog gepekelde zalm. En vergeet niet deze gepofte knoflookboter erbij te maken. Ook dat is een fluitje van een cent, maar heerlijk door de gepofte knoflook. Overigens is deze pekel ook lekker voor je kipfilet. Je kip blijft door een pekelbadje ook veel sappiger!

Recept

Gepekelde zalm met gepofte knoflookboter

4 personen-makkelijk-1 uur

Zomerse zalm

Ingrediënten

  • 4 moten zalm
  • 1 ltr water
  • 10 gr zout
  • laurierblad
  • peperkorrels
  • korianderzaad (optioneel)
  • een pak couscous
  • komkommer
  • sla
  • ui
  • gezouten roomboter
  • knoflook
Gepekelde zalm

Bereiding

Schenk het water in een plastic tupperware bak en doe daar het zout bij. Roer met een vork door het water totdat het zout is opgelost. Leg dan de moten zalm in het water en voeg de specerijen toe. Doe de deksel er op en laat dit minstens 2 uur in de koelkast staan (max. 24 uur).

Breng een halve liter water aan de kook. Doe 400 gram couscous in een grote schaal en giet er het kokend water over. Laat de couscous wellen.

Verwarm intussen de oven voor op 150 graden. Zet dan meteen de knoflook ook in de oven. Daarvoor snijd je het kapje van de knoflook, overgiet je de open bovenkant met wat olijfolie en pak je de bol in aluminiumfolie in.

Maak intussen de sla schoon en snijd de komkommer in plakken. Snipper de ui en doe alles bij elkaar in een saladeschaal. Maak naar wens op smaak.

Haal de zalmmoten uit de pekel en dep ze droog met wat keukendoek. Schuif de zalmmoten in de oven en gaar ze ongeveer een uurtje. Voel af en toe met een vork hoe gaar de zalm is. Hij moet nog roze zijn van binnen, maar wel bijna uit elkaar vallen.

Haal de knoflook ook uit de oven en meng 4 tenen (let op ze zijn zacht geworden) met 4 el roomboter. Serveer dit in een schaaltje erbij. Als je de boter tevoren maakt, kun je de boter in een rolletje kneden, plastic folie eromheen doen en dan in de koelkast leggen. Bij gebruik snijd je er dan plakjes van.

Giet wat lekkere olijfolie over de couscous en strooi er wat zout over.

Serveer de zalm met de gerookte knoflookboter, couscous en de salade en geniet!

Gepekelde zalm

Tip

Pof meteen een paar knoflookbollen tegelijk en bewaar de bollen in een afgesloten bak in de koelkast. Ze blijven zeker 3 maanden goed.

Gerookte knoflook

Wil je meer leren over hoe je pekelt, inmaakt, weckt en fermenteert? Kom dan gezellig naar een van mijn workshops Conserveertechnieken of Melkzuur-fermentatie!

Opgeven kan via:

TG Facebook Comments

16.07.2019
Geplaatst in visgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.