gehaktschotel met bierLaten we de week eens lekker beginnen met een gehaktschotel met bier. Hoe ik nou bij bier kom? Nou ja, het is net weekeinde geweest en ik ben nog een beetje in de biersferen. Nee, ik ben niet naar een Duits Oktoberfest geweest, maar ik was met manlief aan het shoppen in Den Bosch, de stad waar ik opgroeide. De kroegen in de stad zagen er zo vanouds gezellig en druk uit dat we besloten lekker aan de speciaalbieren te gaan. Dus vandaag ben ik nog een beetje in de biersferen en ben ik in het koken met bier gedoken. En daar werd ik dan ook weer heel blij van. Zo ga ik deze week een biercake proberen te maken, maar eerst heb ik vandaag deze gehaktschotel gemaakt. Fijne Makkelijke Maandag

Recept

Gehaktschotel met bier

gehaktschotel met bier

Ingrediënten

500 gram bloemige aardappelen zoals Eigenheimers of Doré

2 uien

2 tenen knoflook

½ knolselderij

1 winterpeen

500 gram rundergehakt

1 el rozemarijn

1 el tijm

1 tl paprikapoeder

1 klein blik tomatenpuree

roomboter

1 flesje oud bruin bier

50 gr oude kaas, geraspt

1 ei, geklutst

peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze in een pan water met ½ el zout en breng dit aan de kook. Laat de aardappelen 10-15 minuten koken.

Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in ringen en de knoflook in stukjes.

Schil de knolselderij en de winterpeen en snijd ze in blokjes van 2×2 cm.

Doe een klont roomboter in een braadpan en verhit die langzaam op het vuur. Voeg het gehakt toe als de boter bruist. Zet het vuur iets hoger. Roer het gehakt steeds door zodat het gehakt rul wordt. Voeg peper en zout toe.

Doe de uiringen en de knoflook erbij roerbak even door. Voeg de rozemarijn, tijm en paprikapoeder toe en roer goed door het gehakt.

Zet het vuur weer iets lager en doe de tomatenpuree en het bier erbij. Voeg de blokjes knolselderij en peen toe. Stoof dit zo’n 30 minuten op de laagste hittebron gaar.

Giet de aardappelen af, maar net niet helemaal. Stamp ze fijn. Roer er een klont roomboter doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel het gehakt-groente mengsel in een vuurvaste schaal. Schap daar de pureen bovenop.

Meng de geraspte kaas met het ei en bedek daar de bovenkant mee.

Schuif het geheel in de oven en laat 10-15 minuten staan tot de bovenkant gelijkmatig lichtbruin van kleur is geworden.

gehaktschotel met bier

TG Facebook Comments

31.10.2016
Geplaatst in vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.