-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Ik heb hier een heerlijk recept van gegratineerde bloemkool voor je. De Hollandse bloemkolen kosten nu per stuk maar 1 euro in mijn supermarkt om de hoek. Waar die boeren dat van doen is me af en toe een raadsel. Maar goed, ik steun ze graag door lekker veel Hollandse bloemkool te eten. En dat kan makkelijk met al die heerlijke recepten die we tegenwoordig hebben. Toen ik klein was kookte mijn moeder de bloemkool altijd tot snot. Met een beetje mazzel kwam er een sausje overheen, maar meestal moesten we het doen met een snufje nootmuskaat. O, wat vond ik het vreselijk om die zachte groente te eten. Daarom ben ik zo blij dat ik op tijd ontdekt heb dat groenten echt heel lekker kunnen zijn, mits je ze goed bereidt. En deze is ook weer helemaal de moeite waard als je eens ‘bloemkool anders’ wil.
Recept
Gegratineerde bloemkool
2 personen – 30 minuten – makkelijk
Ingrediënten
1 bloemkool
25 gram roomboter
1 teentje knoflook
3 dl slagroom
200 gram geraspte oude kaas
50 gr
zout, zwarte peper
tijm
2 el paneermeel
paprikapoeder
Bereiding
Breng zo’n 3 liter water in een grote pan aan de kook.
Snijd de onderste delen van de bloemkool. Was de bloemkool en leg hem dan ondersteboven in het kokende water. Kook hem met de deksel op de pan in 10- 15 min. beetgaar. Prik met een vork in de bloemkool om te voelen hoe hard hij is. Zorg daarbij dat de bloemkool niet in de pan uit elkaar valt, maar juist nog een bite heeft! Je gaat hem immers nog verder garen.
Verwarm de ovengrill voor.
Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje. Pers de knoflook erboven uit, doe de slagroom en oude kaas erbij. Breng dit op smaak met wat zout, peper en tijm, paneermeel en paprikapoeder. Laat de saus een beetje dik worden.
Giet de bloemkool af.
Vet de ovenschaal in. Leg de bloemkool met de stronk naar beneden in de ovenschaal.
Giet vervolgens de saus erover heen.
Zet hem 5-10 minuten onder de grill. En voilà klaar.
Lekker met een vaste gekookte aardappel en een karbonade of saucijs.
Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?
In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten.
Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Volg me op Facebook, Twitter en Instagram
En in mijn shop vind je het leukste servies !
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.