Bestel Het Hollands Maandkookboek
Welkom in mijn Hollandse keuken
Makkelijk en betaalbaar koken met de lekkerste, verse Hollandse producten.
Kookworkshops 2021
Alle workshops zijn ivm Corona voorlopig geannuleerd!
De workshop Conserveren
We gaan de hele middag aan de slag op Hoeve Ravenstein in Baarn. We maken o.a. chutney, kimchi, kaas, groenten op zoetzuur en een likeur. Je krijgt een lunch, koffie en thee en je neemt je zelfgemaakte eten mee naar huis! Kosten €64,95
Workshop Verse pasta maken
Leer 3 soorten pastadeeg bereiden, diverse pastavormen maken, pasta vullen en bijpassende sauzen maken. En ik leg ik je de 10 pasta-geboden van Italië uit! We eten de pasta gezamenlijk op en na afloop krijg je mijn kookboek mee naar huis. Alles incl. voor €64,95.
Je kunt je voorlopig opgeven voor de workshops, dan krijg je een mail zodra de nieuwe data bekend zijn.
Hi, ik ben Annemieke
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. Die bovendien niet duur hoeft te zijn, want seizoensgroenten van dichtbij zijn lekker goedkoop. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve recepten met je. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).
Vind hier het recept dat je zoekt!
Instagram
Volg Mijn Hollandse Keuken
Verskalender van deze maand
Groenten
Aardappel
Andijvie
Broccoli
Bosui
Chinese kool
Peulen
Sla
Snijbiet
Snijbonen
Sperziebonen
Spitskool
Tuinbonen
Venkel
Ui
Witte kool
Wortel
Zomerbietjes
Fruit:
Aardbeien
Pruimen
Rode bessen
Tags
aardappelpuree aardbeientaart Amsterdams ansjovis appel appeltaart bloemkool boerenkool bospeen citroenmelisse courgette gebakken courgette gepofte aardappel Geroosterde groenten met brood Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi granola groenten in tomatensaus groentewok hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek lasagne muffins Pasta pastinaak Piccalilly pompoen ravioli salade salie scones soep spinazie suikervrij tomaten wortel zure bommenMijn favorieten
-
Zie hier de recenste berichten
- Oma’s appeltaart januari 20, 2021
- Zoete kerstboompjes december 25, 2020
- Zelf wildzwijn saus maken december 9, 2020
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
Als er toch een typisch Hollands visgerecht is, dan is het toch wel de gebakken Schol. Deze platvis is sinds deze maand tot en met december weer prima verkrijgbaar bij je visboer en op de markt. Schol wordt trouwens vaak gezien als een simpel visje, maar dat is het zeker niet. In de zomer is het vlees van de vis lekker dik en mals. De smaak is redelijk neutraal. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de vis zo populair is. Hij heeft niet zo’n enorm vissige smaak en dat maakt hem ook voor niet grote visliefhebbers geschikt. Met Schol kun je qua bereiding alle kanten op, maar gebakken vind ik hem het lekkerst. Vind jij het bakken van vis een lastig klusje? Ik geef je hier trucs zodat het een fluitje van een cent wordt.
Recept gebakken schol
4 personen-30 minuten-makkelijk

Ingrediënten
- 4 niet te grote schoongemaakte schollen. En ja die oranjebruine stippen zijn typisch voor de schol!
- zout en peper
- een diep bord met een laag bloem er in
- olijfolie
- roomboter
- sla
- tomaat
- rode ui
- een grote bakpan met anti-aanbaklaag
Bereiding
Dep de schoongemaakte vissen eerst goed droog met keukenpapier en smeer ze dan in met peper en zout.
Haal de schol daarna door de bloem en klop het overtollige bloem eraf.
Verhit je grote bakpan op middelhoog vuur en doe er een scheutje olijfolie en een flinke klont roomboter in. Zodra de boter is uitgebruist leg je voorzichtig de vis in de pan. Zorg dat de vis echt lekker kan zwemmen in de olie en boter. En let ook goed op dat je boter niet aanbrandt, want dat is niet gezond om te eten.
Boter brandt overigens eerder aan dan olie, vandaar dat ik vooral waarschuw voor het aanbranden van de boter. Maar ook walmende olie is niet gezond voor je.
Laat de vis gewoon rustig op zijn plek liggen, want het vel zit in het begin nog even vast aan de bodem. Na een paar minuten kun je de schol voorzichtig gaan draaien. Ik doe dat meestal door de kaasschaaf onder de vis te schuiven en hem dan om te draaien. Mocht de vis nog te vast zitten wacht dan nog even. Draai de schol nu om en bak de andere kant.

Tips
Wil jij weten wanneer welke vis in het seizoen is? In Het Hollands Maandkookboek vind je per maand een handig overzicht van alle versproducten. In mijn kookboek kook ik alleen met vis uit de Noordzee. Een link naar mijn kookboek vind je hier.

Ja, een schol heeft graten. Die kun je vrij makkelijk verwijderen. Maar vind je dat toch lastig dan kun je ook een scholfilet kopen bij de visboer. Dan zijn de graten er al uit.

Schol is een platvis. Tijdens een workshop bij de Librije leerde ik de vis zelf te fileren. Superleuk om te doen. Misschien geeft de visboer bij jou in de buurt ook wel eens zo’n workshop.

TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.