Gebakken rode kool

Ik heb vandaag een heerlijke gebakken rode kool voor je. Want, ik kon de kleine rode kool, die ik gisteren bij de groenteboer in mijn dorp zag liggen, niet weerstaan. Nu vind ik deze, mits zelf klaargemaakt, altijd heerlijk. Al was het maar om de prijs. Ik betaalde slechts 29 cent voor de rode kool waar je met 2 personen makkelijk genoeg aan hebt. Nou ja, waar doen die boer en groenteboer het van? Afijn, ik pakte mijn grote bakpan erbij en ging aan de slag…. en het was me toch een partij lekker die gebakken rode kool met appeltjes! Dus, heb ik er maar meteen een lekker recept van gemaakt om hier te delen op mijn blog! 

Recept

Gebakken rode kool

voor 4 personen-30 minuten-makkelijk

glutenvrij-lactosevrij-vegetarisch

 

steranijs

Specerijen

Voor dit recept heb je wat specerijen nodig zoals kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs. In plaats daarvan kun je ook kaneelpoeder en kruidnagelpoeder en gewone anijs gebruiken. De smaken zijn dan wat minder intens. En let op gewone anijs is niet hetzelfde als steranijs! De smaak van steranijs is sterker. Ik koop mijn kruiden en specerijen meestal bij de reformkraam op de markt, bij de toko of de betere groenteboer.

Rode kool

Ingrediënten

2 kleine rode kolen of 1 grotere

1 grote ui

olijfolie

2 kaneelstokjes of 1 el kaneelpoeder

1 steranijs

2 kruidnagelen of 1/2 tl kruidnagelpoeder

balsamico azijn

1 el honing

1 grote appel (ik gebruikte de Delcorf)

peper en zout

Bereiding:

Haal eerst de buitenste 2 bladeren van de rode kool en gooi die weg.

Snijd de kool dan in vieren. Haal de stronk er af en ook de witte kern onderin de binnenkant van de kool.

Schaaf de kool vervolgens in reepjes. Zelf gebruik ik daar deze handige Japanse mandoline voor. Het is even een investering maar het is echt een superschaaf. (te koop bij de betere kookwinkels) Pas wel goed op je vingers, want hij is vlijmscherp.

rode kool op mandoline

Snijd of schaaf ook de ui in reepjes.

Verwarm dan een grote bakpan op hoog vuur en doe daar 2 el olijfolie in. Laat de olijfolie even warm worden en voeg dan de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel toe. Roerbak goed door elkaar en wacht tot de specerijen lekker gaan geuren.

Zet het vuur zachter en voeg de rode kool reepjes toe. Roer ze goed door elkaar.

Voeg dan de ui toe en roer weer door. Laat dit nu op een redelijk zacht vuur  in 5 minuten al roerend zachter worden. Voeg dan de balsamico azijn en de eetlepel honing toe en roer weer zachtjes door. Laat dit alles zo’n 10 minuten zacht pruttelen en blijf erbij om te roeren. Anders bakt het aan!

Schil de appel en snijd hem in dunne plakjes. Voeg de schijfjes toe aan de rode kool en wok nog 5 minuten mee.

Proef of de rode kool en de ui zacht genoeg zijn. Zo ja, dan ben je klaar. Zo niet, laat nog even verder garen. Let wel, de rode kool mag nog wel een beetje bite hebben. Dat is altijd lekkerder dan zachte groenteprut! Haal nog wel even de kaneelstokjes, kruidnagel en de steranijs uit de kool!!

Breng de rode kool naar wens op smaak met zout en peper en dien op bij een lekker stukje vlees en piepers!

Gewokte rode kool

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

24.01.2019
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.