Mijn Hollandse Keuken

Deze gebakken ricotta met groenten vormen samen een heerlijk zomers ovengerecht dat je in een split second kunt maken. Tijdens mijn workshop Ouderwets Conserveren leer ik mijn cursisten een zacht kaasje maken en daarbij komt ook altijd van de ricotta en hoe eenvoudig je die zelf kunt maken. Dat is de afdeling slow cooking en dit gerecht gaat lekker snel. Dus vertel ik je vandaag hoe je met een kant en klare ricotta en zomerse groenten een heerlijk zomerse ovenschotel maakt.

Recept

Gebakken ricotta & groenten

Ingrediënten

 • ricotta kaasje
 • 1 citroen
 • 250 gr cherrytomaatjes
 • een zak groenten van 400 gr met wortel, prei, courgette, rode ui
 • 2 stengels bleekselderij
 • 100 gr Oude geraspte kaas of Parmezaanse kaas
 • goede olijfolie extra vierge
 • 2 tenen verse knoflook (niet die droge uit China)
 • 1 eetlepel verse roosmarijn, fijngesneden
 • stokbrood
 • grote ovenschaal
 • rasp

Bereiding

Was eerst de citroen, bleekselderij en de tomaatjes heel goed.

Neem de ovenschaal en verdeel daar de groenten uit de zak in. Besprenkel het geheel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Snijd de bleekselderij in stukjes en verdeel over de groenten. Voeg dan ook de tomaatjes toe.

Maak in het midden wat ruimte vrij en doe daar het kaasje in. Bestrooi ook deze met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie.

Neem nu de citroen en rasp wat van de schil over de ovenschaal. Zorg dat je daarbij niet het witte deel van de schil meeraspt, want dat is bitter en dus niet lekker.

Snijd dan de citroen doormidden. Snijd een plakje af en leg dat op de ricotta. Knijp de rest van de citroen uit en verdeel het sap over de groenten.

Snijd dan de 2 tenen knoflook in plakjes en verdeel die over de ovenschaal. Verdeel ook de roosmarijn over de schaal

Zet je oven aan op 180 graden.

Verdeel de geraspte kaas over de schaal en schuif de schaal in de oven. Roer om de 10 minuten even de groenten door en laat het geheel een half uur in de oven. Check dan of de groenten voldoende zacht zijn.

Verdeel de groenten en kaas over de borden en serveer er stokbrood bij. Je kunt ook gezellig de schaal in het midden zetten en iedereen wat op laten scheppen.

Ricotta met groenten

Wat is Ricotta?

Ricotta betekent letterlijk hergekookt. Bij de bereiding van kaas scheidt de wei zich van de wrongel. Deze laatste schep je uit het vocht en dat wordt je kaas. In de wei blijven echter kleine vlokjes wrongel over. Om optimaal gebruik te maken van hun product, kookten Italiaanse boeren de wei nogmaals op en zeefden de kleine restjes wrongel uit dit restant. Vandaar de naam ri-cotta ofwel her-gekookt.

Knoflook tip

Denk je dat knoflook alleen maar bestaat uit die verdroogde netjes van 3 stuks in de supermarkt dan heb je het gelukkig mis. Ga naar een goede groenteboer of naar de markt en koop er verse knoflook. Vaak komt die uit Frankrijk, maar ook Nederland kent uitstekende knoflookboeren. Zij bieden een rijk scala aan knoflooksoorten met uiteenlopende smaken. Verwen jezelf er eens mee, want ze smaken echt fantastisch. Stop 1 teentje ervan in augustus in de grond en volgend jaar heb je zelf ook knoflook in de tuin.

Op zoek naar lekkere knoflook? Check deze site dan eens.

Wil je leren om zelf ricotta te maken? Kom dan naar mijn workshop Ouderwets Conserveren. In september gaan we weer van start op Hoeve Ravenstein.

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

24.07.2020
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.