Ik heb vandaag gebakken boerenkool voor je. We weten allemaal dat boerenkool super gezond is. Toch eten we deze veelzijdige groente eigenlijk alleen als stamppot. In Amerika is dat wel anders. Daar vinden ze boerenkool een superfood en eten ze hem in alle denkbare vormen. Overigens is boerenkool sowieso niet typisch Hollands. Over de hele wereld, tot in Afrika aan toe, wordt de kool gegeten. Hij is bij ons met name zo populair omdat de groente prima tegen vrieskou kan. Sterker nog, hij wordt er lekkerder van. Die vrieskou hebben we nog niet echt gehad, maar lekker is deze gebakken boerenkool met ui en spek zeker. Probeer het ook eens!

Recept Gebakken boerenkool

4 personen-15 minuten-makkelijk

Ingrediënten

  • roomboter
  • 150 gr spekreepjes
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • zak boerenkool van 400 gr
  • paprikapoeder
  • peper en zout
Met deze gebakken boerenkool eet je deze gezonde en  typisch Hollandse groente eens heel anders!
boerenkool

Bereiding

Pel en snipper de uien en de knoflook.

Verwarm ondertussen een klont roomboter in een ruime bak- of braadpan. Laat deze zachtjes bruisen.

Bak de spekreepjes zachtjes in de boter.

Voeg na 5 minuten de uien en knoflook toe en bak ook deze zachtjes in de boter. Roer met een pollepel af en toe om.

Voeg na weer 5 minuten de helft van de boerenkool toe. Roer flink door de uien, spek en boter. Als het wat geslonken is, voeg je de rest van de boerenkool toe. Roer weer goed door.

Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.

Voeg dan een flinke scheut water toe en laat de kool even sudderen tot hij zacht is.

Serveer de gebakken boerenkool bij puree en een stukje vlees.

Eet smakelijk.

Waarom is boerenkool zo gezond?

Boerenkool zit boordevol vitamine C, calcium, ijzer en foiliumzuur. Boerenkool past prima in een dieet. Een portie boerenkool van 250 gram bevat slechts 100 kilocalorieën. Uiteraard zit in dit recept wel spek en dus verzadigde vetten. In de koelkast is verse boerenkool 5-7 dagen houdbaar. De gesneden kool zou ik sneller eten omdat deze al wat droger is door het voorsnijden.

Er gaan geruchten dat boerenkool niet zo gezond is omdat het wat lastig te verteren is. Als je de kool kookt verteer je het daarna beter. Dit nadeel geldt dus meer voor de mensen die de kool graag als rauw eten als superfood!

Meer weten over de groente? Check dan deze site

TG Facebook Comments

02.03.2020
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.