-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Ik heb hier een lekker recept van Friese dúmkes. Dat zijn koekjes met een verhaal. Vroeger drukte een bakker na het bakken zijn duim in het nog zachte deeg om zo een soort handtekening achter te laten. Tegenwoordig denken veel mensen dat de koekjes Dúmkes heten vanwege de vorm, maar de naam verwijst toch echt naar de tijd dat de bakker nog zijn duimafdruk achterliet in elk koekje.
De historie van de Friese Dúmkes
De provincie Friesland kent heel wat zoete en hartige lekkernijen en typische recepten. Dúmkes zijn een van de bekendste export-producten van de Friezen. De koekjes hebben een typische anijssmaak en zijn gebakken met amandel- of hazelnootmeel. Dat geeft ze een heerlijke brosheid. Daardoor is het koekje ook geliefd om mee in de koffie of thee te soppen!
Recept
Friese Dúmkes
Ingrediënten
150 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
2 gr zout
2 eieren
150 gr witte basterdsuiker
2 gr zout
2 eieren
250 gr patentbloem
50 gr amandelmeel
1 tl mespuntje kaneel
1 tl anijspoeder
15 gr anijszaad
1 tl gemberpoeder
1 tl bakpoeder
1 tl mespuntje kaneel
1 tl anijspoeder
15 gr anijszaad
1 tl gemberpoeder
1 tl bakpoeder

Bereiding
Doe de roomboter met de suiker in een kom en roer dit goed door elkaar.Voeg daarna het zout en de eieren toe en roer alles weer heel goed door elkaar.Doe hier in stapjes de bloem en het amandelmeel bij totdat je een lekker deeg hebt.Kneed alles goed door elkaar.
Doe de roomboter met de suiker in een kom en roer dit goed door elkaar.Voeg daarna het zout en de eieren toe en roer alles weer heel goed door elkaar.Doe hier in stapjes de bloem en het amandelmeel bij totdat je een lekker deeg hebt.Kneed alles goed door elkaar.
Maak een dikke plak van het deeg en laat het een paar uur in plastic folie in de koelkast liggen. Dat is ten behoeve van het bakresultaat. Dus echt doen!
Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
Verdeel het deeg in vieren, maak hier vier rollen van. Druk die rollen een beetje plat zodat de rol 1 cm dik is.
Snijd van deze afgeplatte rol 2 cm lange koekjes
Leg die koekjes op een bakplaat en schuif die in de oven van 170 graden.
De baktijd is ongeveer 15-20 minuten. Kijk wel tussentijds even of de dúmkes al op kleur zijn. Laat ze afkoelen op een rekje en geniet van je eigen Friese dúmkes.
Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Volg me op Facebook, Twitter en Instagram
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.