-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief

Het is koud en nat. Tijd dus voor een heerlijke erwtensoep . Dat is niet helemaal toevallig, want komende vrijdag is er in Groningen weer het wereldberoemde WK snert koken. Het evenement, georganiseerd door de broers Auke en Henk van der Velde, heeft als doel om Nederlandse culinaire tradities te promoten. Tja, en erwtensoep kun je wel een Hollandse culinaire traditie noemen. De deelnemers zijn professionele koks en hobbykoks van alle leeftijden. Alle deelnemers mogen zelf kiezen welke ingrediënten ze gebruiken en mogen die ook zelf meenemen. De wedstrijd begint om 9.00 uur en je kunt er tot 17.00 uur gaan kijken. Maar natuurlijk heb ik ook een lekker erwtensoep-recept voor je. Niet van mezelf, maar van de winnaar van het WK snert koken van 2011!
Het WK Snert koken

Vindt van 9-17 uur plaats in de keukens van het ALFA College, in Groningen. Dit jaar is er ook een buitenunit waar deelnemers laten zien hoe je buiten erwtensoep kunt bereiden. Een 6-koppige jury beoordeelt de soepen en de winnaar krijgt de zilveren ‘Snertslaif’. Tegelijk is er ook een WK stamppot koken. Foto’s hieronder en informatie met dank aan: www.oudhollandschegerechten.nl
recept
Erwtensoep
Van de winnaar het WK snert koken van 2011!
Ingrediënten
1500 gram spliterwten
300 gram riblap
400 gram hamlap
1 scharrel of mais kippebout
1 ambachtelijke verse worst
300 gram gesneden spek
2 Groninger droge worsten met kruidnagels
2 aardappelen, in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 winterwortels, in blokjes gesneden
2 a 3 prei, in ringen gesneden
1 knolselderij, in blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakt selderie
Peper en zout naar smaak
6 liter goede zelfgetrokken bouillon

Bereiding:
Zet de erwten op met de bouillon op en leg de hamschijf, de hamlap, de kippenbout, de verse worst en de spek bij de erwten in de pan en breng dit aan de kook.
Voeg na een half uur kooktijd de Groninger droge worst toe.
Na een uur kooktijd alle grote vleesstukken uit de pan halen om te plukken en in stukjes te snijden. Voeg ondertussen de groente toe. Doe al het ontbeende en gesneden vlees direct terug in de pan.
Laat de soep met de deksel op de pan nog een 15 minuutjes heel zacht doorkoken.
Als de snert een beetje is afgekoeld voeg dan op het allerlaatste de selderijgroen toe en naar smaak peper en zout.
Tijdens de hele kooktijd zo nu en dan voorzichtig roeren.
Eet smakelijk !
Tip: Serveer Beens brood met gezouten boter en gegrild spek bij je erwtensoep!
Voor meer informatie kijk op: www.oudhollandschegerechten.nl

TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.