Tatata, ik heb hier een mini stoomoven van maar 1 euro voor je. In huize Chillé zijn we bezig een nieuwe keuken aan te schaffen. Nou ja, we zijn vooral aan het bedenken wat we wel en niet kwijt kunnen in ons keukentje van zeven vierkante meter. Uiteraard heb ik het er ook met vriendinnen over en die beginnen meteen over alle handige apparatuur ik als fanatiek thuiskok aan moet schaffen. Zo viel ook al een paar keer het woord ‘stoomoven’. Een must have, als ik het goed begrijp. Maar ehhh of we er plek en budget voor hebben is een tweede….. Bovendien heb ik eigenlijk al een hele handige stoomoven. Hij is klein, laat zich makkelijk opbergen en kostte me welgeteld 1 euro. Jij kent hem ook, maar waarschijnlijk is hij je nog nooit opgevallen….. Huh hoor ik je denken wie is die mysterieuze stomer dan? Dat leg ik je hier uit!!

 De mini stoomoven voor 1 euro

Ik ben dol op mooie, handige keukenspullen. Nu kun je bij een keukenboer of via internet natuurlijk de mooiste spullen en apparatuur kopen, maar daar vind ik niet altijd zo veel aan. Mijn hypermoderne Nespresso-apparaat moet werkloos toekijken hoe mijn tweedehands filterkoffie-apparaat van Marktplaats, elke dag lekker aan het werk is. Ik houd van oude blikjes en potjes om mijn kruiden in te bewaren en ben zielsgelukkig met mijn oude wok en braadpan. Niet zo gek dus dat ik een jaar geleden als een kind zo blij was toen ik voor één eurootje in het bezit kwam van een prachtige, oude, ongebruikte stoomoven.

IMG_2674

Hij heet eigenlijk de Römertopf en waarschijnlijk herken je deze bruine, aardewerken schaal wel als je hem ziet. In de jaren ’70 was hij heel populair. Mijn moeder had hem ook en ik heb haar er ooit wel een kip in zien bereiden. Maar voor de rest stond hij vooral in de kast. Maar ja, koken was nooit mijn moeders ding.  Zoals de naam al zegt stamt hij al uit de tijd van de Romeinen. Heel vroeger rolden jagers vlees in klei en legden dat in een vuurtje. Later ontwikkelde de Romeinen een schaal van klei. De vrouwen kregen zo’n aardewerken kleipot zelfs als huwelijksgeschenk mee. Anno 2015 vind je ze, met een beetje geduld en geluk, voor een habbekrats bij de kringloopwinkels. maar je kunt ze ook nog steeds nieuw kopen op internet. Of je kijkt op Marktplaats natuurlijk.

De schaal gebruik je dus als een soort stoomoven. Dat is niet alleen gezond, je eten blijft ook heerlijk sappig. Daarom is het zo handig om er kip in te bereiden, want die droogt in de oven al snel te veel uit. Je moet even een paar dingen weten over het gebruik van de Römertopf en daarna kun je hem eindeloos gebruiken. De truc van de oven zit hem in het poreuze aardewerk dat je voor gebruik een half uurtje in een bak water legt zodat de poreuze klei zich vol zuigt met water.  Dit water komt tijdens het bakken in de oven weer uit de klei en stoomt je eten gaar! Doe alle ingrediënten er in. Dus je vlees, aardappelen, groenten, uien en kruiden gaan allemaal in één keer rauw in de schaal. Je husselt het even door. Doet er nog wat olie over of een scheut bouillon of wijn. Dan doe je de deksel er op en zet je de schaal in de oven. En dan nog iets HEEL belangrijks! Zet de oven dan pas aan. De oven mag in GEEN geval al warm zijn, want dan heb je kans dat het aardewerk uit elkaar knalt. Zet de oven op 200 graden en de kookwekker op 90 minuten. Dan ga je lekker anderhalf uur wat voor jezelf doen. Na 90 minuten haal je voorzichtig de schaal uit de oven en zet je hem op een keukendoek. Let ook hier op dat je hem niet op je stenen, granieten of metalen aanrechtblad zet, ook dan heb je kans dat de schaal kapot springt. Op een doek dus! Haal voorzichtig de deksel er af en schep het eten op.

IMG_2688

Heb je nu zoiets van die ga ik ook kopen en dat wil ik ook wel eens proberen? Dan heb ik hier een makkelijk recept voor je. Uiteraard vind je er op internet nog veel meer. Maar dit is echt een handige en lekkere. Heb je nog geen Römertopf, maak dit recept dan in de braadpan. Ook lekker!

Recept

kip uit de Römertopf

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 kip

olijfolie

1 grote ui

2 tenen knoflook

bakje champignons

1 winterpeen

2 el tijm en rozemarijn, gedroogd

beetje witte wijn

 

Bereiding:

Doe de kip in de Römertopf.

Sprenkel er wat olijfolie over en peper en zout

Pel de ui en snijd deze in ringen. Doe deze bij de kip.

Pel de knoflook en hak die in stukjes. Doe deze bij de kip.

Maak de champignons schoon met een doekje, haal de steeltjes er af en snijd ze doormidden.  Doe deze bij de kip.

Schil de peen met een dunschiller en schaaf er dan plakken van.  Doe deze bij de kip.

Doe de kruiden erbij en sprenkel wat witte wijn over de kip.

Doe de deksel op de Römertopf en schuif deze in de koude oven. Dit is heel belangrijk. Als je de schaal in een warme oven zet gaat hij kapot.

Zet de oven aan op 200 graden en laat de Römertopf nu 2 uur in de oven staan. Af en toe hoor je wat gesis. dat is de stoom die vrijkomt.

Haal de schaal uit de oven en zet hem op een houten of stoffen ondergrond. Niet op metaal of steen, want dan barst de schaal kapot.

Eet smakelijk!

TG Facebook Comments

09.06.2015
Geplaatst in product, productinfo, vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.