-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
De mini stoomoven voor 1 euro
Hij heet eigenlijk de Römertopf en waarschijnlijk herken je deze bruine, aardewerken schaal wel als je hem ziet. In de jaren ’70 was hij heel populair. Mijn moeder had hem ook en ik heb haar er ooit wel een kip in zien bereiden. Maar voor de rest stond hij vooral in de kast. Maar ja, koken was nooit mijn moeders ding. Zoals de naam al zegt stamt hij al uit de tijd van de Romeinen. Heel vroeger rolden jagers vlees in klei en legden dat in een vuurtje. Later ontwikkelde de Romeinen een schaal van klei. De vrouwen kregen zo’n aardewerken kleipot zelfs als huwelijksgeschenk mee. Anno 2015 vind je ze, met een beetje geduld en geluk, voor een habbekrats bij de kringloopwinkels. maar je kunt ze ook nog steeds nieuw kopen op internet. Of je kijkt op Marktplaats natuurlijk.
De schaal gebruik je dus als een soort stoomoven. Dat is niet alleen gezond, je eten blijft ook heerlijk sappig. Daarom is het zo handig om er kip in te bereiden, want die droogt in de oven al snel te veel uit. Je moet even een paar dingen weten over het gebruik van de Römertopf en daarna kun je hem eindeloos gebruiken. De truc van de oven zit hem in het poreuze aardewerk dat je voor gebruik een half uurtje in een bak water legt zodat de poreuze klei zich vol zuigt met water. Dit water komt tijdens het bakken in de oven weer uit de klei en stoomt je eten gaar! Doe alle ingrediënten er in. Dus je vlees, aardappelen, groenten, uien en kruiden gaan allemaal in één keer rauw in de schaal. Je husselt het even door. Doet er nog wat olie over of een scheut bouillon of wijn. Dan doe je de deksel er op en zet je de schaal in de oven. En dan nog iets HEEL belangrijks! Zet de oven dan pas aan. De oven mag in GEEN geval al warm zijn, want dan heb je kans dat het aardewerk uit elkaar knalt. Zet de oven op 200 graden en de kookwekker op 90 minuten. Dan ga je lekker anderhalf uur wat voor jezelf doen. Na 90 minuten haal je voorzichtig de schaal uit de oven en zet je hem op een keukendoek. Let ook hier op dat je hem niet op je stenen, granieten of metalen aanrechtblad zet, ook dan heb je kans dat de schaal kapot springt. Op een doek dus! Haal voorzichtig de deksel er af en schep het eten op.
Heb je nu zoiets van die ga ik ook kopen en dat wil ik ook wel eens proberen? Dan heb ik hier een makkelijk recept voor je. Uiteraard vind je er op internet nog veel meer. Maar dit is echt een handige en lekkere. Heb je nog geen Römertopf, maak dit recept dan in de braadpan. Ook lekker!
Recept
kip uit de Römertopf
Wat heb je nodig voor 4 personen:
1 kip
olijfolie
1 grote ui
2 tenen knoflook
bakje champignons
1 winterpeen
2 el tijm en rozemarijn, gedroogd
beetje witte wijn
Bereiding:
Doe de kip in de Römertopf.
Sprenkel er wat olijfolie over en peper en zout
Pel de ui en snijd deze in ringen. Doe deze bij de kip.
Pel de knoflook en hak die in stukjes. Doe deze bij de kip.
Maak de champignons schoon met een doekje, haal de steeltjes er af en snijd ze doormidden. Doe deze bij de kip.
Schil de peen met een dunschiller en schaaf er dan plakken van. Doe deze bij de kip.
Doe de kruiden erbij en sprenkel wat witte wijn over de kip.
Doe de deksel op de Römertopf en schuif deze in de koude oven. Dit is heel belangrijk. Als je de schaal in een warme oven zet gaat hij kapot.
Zet de oven aan op 200 graden en laat de Römertopf nu 2 uur in de oven staan. Af en toe hoor je wat gesis. dat is de stoom die vrijkomt.
Haal de schaal uit de oven en zet hem op een houten of stoffen ondergrond. Niet op metaal of steen, want dan barst de schaal kapot.
Eet smakelijk!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.