-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
We zijn kaasland bij uitstek. Een van onze bekendste kaas-export producten is de Edammer kaas. Een kleine bolvormige kaas uit, hoe kan het ook anders; de stad Edam. Zo’n 129 miljoen kilo Edammers maken we jaarlijks.
De meeste zijn voor de export. Ik koop er regelmatig een bij mijn kaasboer en neem die dan mee naar Italië, want vrienden daar zijn dol op onze Hollandse kaas en dan vooral op de kleine Edammer. Maar wat maakt die kaas nu zo bijzonder en hoe zit dat eigenlijk met de Hollandse kazen? Tegenwoordig eten wij met zijn allen vooral voorverpakte plakken kaas uit de supermarkt en weten we eigenlijk maar weinig van de echte Hollandse kazen zoals de Edammer. Dus dook ik in de historie van dit kaasje. Het is immers Hollandse Donderdag.
Edammer kaas
een kleine historie
Edam en zijn kaasje
Van oudsher wordt er veel kaas gemaakt in Noord-Holland. Dat komt door het drassige gebied dat voedzaam gras biedt voor de grazende koeien die er op hun beurt weer lekkere melk door geven. Rond de stad Edam werd op de boerderijen een bolvormig kaasje van ruim anderhalve kilo gemaakt. Toen Edam vanaf de 14e eeuw een belangrijke havenplaats werd, bleek het kleine kaasje handig om mee te nemen op een schip. Het was heel makkelijk te stapelen en ook nog eens licht om in en uit te laden. Dus ging de kaas mee aan boord als proviand en werd over de hele wereld verhandeld.
Maar ook in eigen land werd er flink in kaas gehandeld op de markten van Amsterdam, Enkhuizen, Purmerend, Alkmaar en Hoorn. Die markten werden bevoorraad met kleine bootjes waar de kaasjes makkelijk in opgestapeld konden worden.
Klootkaasjes
De Edammer wordt ook wel vlootkaasje genoemd. Dat kloot slaat dan op de ronde vorm! Het bolletje is er in het geel, al kennen niet veel mensen hem zo. Het allerbekendst is immers de rode Edammer kaas. Je ziet hem altijd wel op Schiphol liggen, maar niet bij je kaasboer. Voor de Nederlandse markt zijn er alleen de gele kazen en voor de export zijn er de rode kazen. Dat rood krijgt de kaas na een rood paraffine bad. Vroeger kwam dat rood van de klaproos tegenwoordig van de fabriek. Qua smaak is de rode export-kaas hetzelfde als de gele Hollandse.
Edammer is een zogenaamde 40+ kaas. Dat wil zeggen dat in de droge stof van de kaas 40% vet zit. Daar houdt de kaas dan na bereiding een vetgehalte van 25% van over. De kaas moet zo’n 6 tot 8 weken rijpen voordat ze naar de winkel gaat.
De melk die voor de kaas gebruikt wordt is gepasteuriseerd en deels afgeroomd. Het is dus geen boerenkaas, want die is altijd van rauwe melk gemaakt.
Beschermde titel
De Edammer is beschermd met de titel: Edam Holland. Hij mag daarom uitsluitend van Nederlandse oorsprong zijn en moet met Nederlandse melk gemaakt worden. Sinds 2010 mag de kaas niet meer door kaasmakers in andere landen nagemaakt worden. Een garantie dat je altijd een echte Edammer koopt!
In Nederland wordt Edammer alleen nog in de FrieslandCampina fabriek in Marum gemaakt. Volgens experts is er sinds deze fabrieksmatige productie niet veel meer van de oorspronkelijk pikante smaak van de boerenkaas over die hem ooit zo geliefd maakte. Ik ken de oorspronkelijke boerenkaas niet, dus kan er niet over oordelen. Maar de Edammer van nu vind ik vooral lekker op een borrelplankje. Waarom zou je daar altijd buitenlandse kazen voor gebruiken als je heerlijke Nederlandse kazen hebt?
De kaasmarkt van Edam
In juli en augustus zijn er wekelijks op woensdag kaasmarkten in Edam die je kunt bezoeken. Je ziet daar de kaasdragers nog aan het werk met de houten kaasdragers. Bezoek dan ook meteen de rest van Edam, want het is een prachtige plaats voor een leuk dagje uit.
Of ga naar je kaasboer en vraag daar een exemplaar. Hij kost rond de €15,- voor ruim 1,5 kilo.
Met dank aan de Edammer kaasmarkt voor de foto’s!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.