pesto van zevenbladVandaag heb ik iets geks voor je. Pesto van Zevenblad. Iedereen kent wel dat nare onkruid dat maar niet uit je tuin te krijgen is. Het groeit nu volop en dat blijft zo tot het najaar. Heb je het net overal uitgetrokken, komt het een dag later alweer tevoorschijn. Gek word je er van. Hoeft niet, want Zevenblad is namelijk prima te eten. Wij zien het nu wel als onkruid, maar lang geleden werd het gewoon als groente gegeten. Hoe dat zit, vertel ik je hier.

Recept
Pesto van Zevenblad!

pesto van zevenblad

Ingrediënten

4 handenvol vers zevenblad

4 el citroensap

50 gr hazelnoten

50 gr walnoten

3 el oude kaas

2 tenen knoflook

zeezout & versgemalen zwarte peper

150 ml olijfolie extra vergine van goede kwaliteit!

Extra: lege jampot, pan en soda.Zevenblad in de tuin

Bereiding

Was het zevenblad en droog het in de slacentrifuge.

Rooster de hazelnoten en de walnoten in een grillpan. Laat afkoelen.

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal glad tot een mooie pesto. Nog lekkerder is het om het in de vijzel fijn te malen, maar daar heb je even de tijd en wat spierballen voor nodig!

Proef en breng verder op smaak met zout, peper, olie of citroensap.

Kook een lege jampot met de losse deksel 5-10 minuten in kokend water waar 1 tl soda aan toe is gevoegd. Of was de jampot in de vaatwasser op 70 graden schoon. Zet de schone jampot op een theedoek op je aanrecht en vul deze met de saus.

Zevenblad in de tuin

In een goed afgesloten pot kun je de pesto ongeveer 2-3 weken in de koelkast bewaren.

De pesto is lekker als lunch op geroosterd brood. Over de pasta. Als saus op een stukje vlees.

Wist je dat je ook de bloemetjes van Zevenblad kunt eten. Staat leuk in je salade!

Wat je moet weten over Zevenblad!

Zevenblad in de tuin

Zevenblad in onze tuinen is de schuld van de Romeinen, want die brachten de plant ooit mee naar onze lage landen. Zij aten dit thuis als spinazie en wilden het hier ook eten.  Tja, zit je daar vele eeuwen later dus nog mee. Maar goed, veel mensen weten dus niet dat zo’n ogenschijnlijk onkruid toch nog nuttig kan zijn. Het is een smakelijk, peterselie-achtig blad. Je kunt het net zo gebruiken als spinazie, dus koken, in stamppot doen, wokken en in hartige taarten gebruiken. Het is gratis en nog biologisch ook. Pluk het alleen niet op plekken waar honden uitgelaten worden. Da’s niet fris! Ik pluk het Zevenblad uit mijn hond-en katvrije achtertuintje en de voorraad dient zich telkens weer opnieuw aan. Ik koester het en maak er gewoon wat lekkers van zoals deze pesto!

TG Facebook Comments

28.08.2018
Geplaatst in Duurzaamheid
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.