-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Vandaag heb ik een heerlijke lauwwarme december salade voor je. Samen met soep en brood is het een prima gerecht. Ik gebruik lekker veel winterse groenten en bak die eerst zachtjes . Als ze een beetje afgekoeld zijn gaan ze, samen met kaas en gekaramelliseerde uien, door de salade van veldsla. Dat is een supergezonde winterse sla van het Hollandse land. Ik combineer de december salade ook met salie en salieboter. Ik vertel je waarom salie zo goed voor je is. Kortom, van deze december salade worden je lijf en weerstand heel blij. Eet smakelijk!
Recept
December salade
1 uur – 4 personen – makkelijk
glutenvrij-bevat lactose-vegetarisch
Ingrediënten
250 gr veldsla
1 rode biet, in blokjes gesneden
¼ pompoen, in blokjes gesneden
¼ knolselderij
1 winterpeen
250 gr zachte blauwschimmelkaas
2 uien, in ringen gesneden
1 bosje salie
olijfolie
balsamico azijn
peper en zout
100 gr roomboter
Bereiding
Haal de boter uit de koelkast om zacht te worden.
Was de veldsla en droog ze goed.
Zet een bakpan op het vuur, doe daar 2 el olijfolie in en bak daarin de blokjes biet, pompoen, peen en knolsederij tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen.
Zet de bakpan terug op het vuur, doe daar 2 el olijfolie in en bak de uiringen op het laagste vuur een minuut of 20. Zo worden ze lekker zacht en zoet.
Hak de helft van de salieblaadjes fijn.
Hak de andere helft van de salieblaadjes fijn en roer die door de boter. Breng verder op smaak met peper en zout.
Verdeel nu over 4 grote borden de veldsla, strooi er de blokjes groenten over, verdeel de kaas erover. Leg met een vork de uiringen over de salade. strooi de saliesnippers over de borden.
Meng 6 el olijfolie met 2 el balsamico azijn en verdeel die over de borden.
Serveer de december salade met lekker brood en de salieboter.
‘Salie genezer, verzoener van de natuur’.
Salie is een kruid dat veel voorkomt in het gebied ronde de Middellandse Zee. Maar het groeit ook heel makkelijk op een zonnige plek in je tuin. Het kruid is winterhard, dus je hebt er het hele jaar plezier van. Je kunt het gebruiken om je eten te kruiden en je kunt er een heilzame thee van trekken. Door de eeuwen heen wordt salie gezien als een kruid dat veel heilzame werkingen heeft. Zo is het goed tegen verkoudheid omdat het opgezwollen slijmvliezen opdroogt. Het geneest ook heel goed ontstoken tandvlees. Je zou dus op een blaadje verse salie kunnen kauwen als je ontstoken tandvlees hebt. Het schijnt ook goed te werken tegen overtollig zweten.
Bekende gerechten met salie zijn:
Italiaanse saltimbocca: een plak rauwe ham en saliebladeren vastgeprikt op een stukje kalfsvlees. Of gevulde pasta met gesmolten boter en salie. Ze kruiden er ook leverworsten mee.
In Engeland kennen ze met salie gevulde eend en cottagecheese met salie., gekruiden leverworst en Toscaanse bonen met salie. Het heeft culinair de reputatie dat het vet afbreekt en wordt dus veel bij vette gerechten gegeten.
Salie als genezend middel:
Bij verkoudheid en tandvlees-onsteking: Saliethee drinken van 2 tl gedroogde bladeren met ¼ ltr water. Aan de kook brengen, zeven en klaar. 2-3 kopjes per dag. Ook goed te mengen met kamille voor een extra ontstekingsremmend effect.
In homeopathie wordt het gebruikt als middel om zweten tegen te gaan.
Salie vermindert ook kramp en is rustgevend voor de maag en darmen.
Vroeger werd bij ons vooral saliemelk gedronken. Men kookte wat blaadjes in de melk en deed daar wat honing of suiker bij. Het gold vooral als middel tegen verkoudheid, maar werd ook bij het schaatsen gedronken.
Ik droog thuis mijn salie uit de tuin aan een bosje op zijn kop gehangen. Eenmaal droog bewaar ik het in een potje. Uiteraard kun je nu in de winter ook verse salie eten uit je tuin. Maar op deze manier hoef je niet telkens in de kou naar buiten.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.