december salade

Vandaag heb ik een heerlijke lauwwarme december salade voor je. Samen met soep en brood is het een prima gerecht. Ik gebruik lekker veel winterse groenten en bak die eerst zachtjes . Als ze een beetje afgekoeld zijn gaan ze, samen met kaas en gekaramelliseerde uien, door de salade van veldsla. Dat is een supergezonde winterse sla van het Hollandse land. Ik combineer de december salade ook met salie en salieboter. Ik vertel je waarom salie zo goed voor je is. Kortom, van deze december salade worden je lijf en weerstand heel blij. Eet smakelijk!

Recept

December salade

wintersalade

1 uur – 4 personen – makkelijk

glutenvrij-bevat lactose-vegetarisch

Ingrediënten

250 gr veldsla

1 rode biet, in blokjes gesneden

¼ pompoen, in blokjes gesneden

¼ knolselderij

1 winterpeen

250 gr zachte blauwschimmelkaas

2 uien, in ringen gesneden

1 bosje salie

olijfolie

balsamico azijn

peper en zout

100 gr roomboter

Bereiding

Haal de boter uit de koelkast om zacht te worden.

Was de veldsla en droog ze goed.

Zet een bakpan op het vuur, doe daar 2 el olijfolie in en bak daarin de blokjes biet, pompoen, peen en knolsederij  tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen.

Zet de bakpan terug op het vuur, doe daar 2 el olijfolie in en bak de uiringen op het laagste vuur een minuut of 20. Zo worden ze lekker zacht en zoet.

Hak de helft van de salieblaadjes fijn.

Hak de andere helft van de salieblaadjes fijn en roer die door de boter. Breng verder op smaak met peper en zout.

Verdeel nu over 4 grote borden de veldsla, strooi er de blokjes groenten over, verdeel de kaas erover. Leg met een vork de uiringen over de salade. strooi de saliesnippers over de borden.

Meng 6 el olijfolie met 2 el balsamico azijn en verdeel die over de borden.

Serveer de december salade met lekker brood en de salieboter.

salie

‘Salie genezer, verzoener van de natuur’.

Salie is een kruid dat veel voorkomt in het gebied ronde de Middellandse Zee. Maar het groeit ook heel makkelijk op een zonnige plek in je tuin. Het kruid is winterhard, dus je hebt er het hele jaar plezier van. Je kunt het gebruiken om je eten te kruiden en je kunt er een heilzame thee van trekken. Door de eeuwen heen wordt salie gezien als een kruid dat veel heilzame werkingen heeft. Zo is het goed tegen verkoudheid omdat het opgezwollen slijmvliezen opdroogt. Het geneest ook heel goed ontstoken tandvlees. Je zou dus op een blaadje verse salie kunnen kauwen als je ontstoken tandvlees hebt. Het schijnt ook goed te werken tegen overtollig zweten.

Bekende gerechten met salie zijn:

Italiaanse saltimbocca: een plak rauwe ham en saliebladeren vastgeprikt op een stukje kalfsvlees. Of gevulde pasta met gesmolten boter en salie. Ze kruiden er ook leverworsten mee.

In Engeland kennen ze met salie gevulde eend en cottagecheese met salie., gekruiden leverworst en Toscaanse bonen met salie. Het heeft culinair de reputatie dat het vet afbreekt en wordt dus veel bij vette gerechten gegeten.

Salie als genezend middel:

Bij verkoudheid en tandvlees-onsteking: Saliethee drinken van 2 tl gedroogde bladeren met ¼ ltr water. Aan de kook brengen, zeven en klaar. 2-3 kopjes per dag. Ook goed te mengen met kamille voor een extra ontstekingsremmend effect.

In homeopathie wordt het gebruikt als middel om zweten tegen te gaan.

Salie vermindert ook kramp en is rustgevend voor de maag en darmen.

Vroeger werd bij ons vooral saliemelk gedronken. Men kookte wat blaadjes in de melk en deed daar wat honing of suiker bij. Het gold vooral als middel tegen verkoudheid, maar werd ook bij het schaatsen gedronken.

Ik droog thuis mijn salie uit de tuin aan een bosje op zijn kop gehangen. Eenmaal droog bewaar ik het in een potje. Uiteraard kun je nu in de winter ook verse salie eten uit je tuin. Maar op deze manier hoef je niet telkens in de kou naar buiten.

wintersalade

 

TG Facebook Comments

08.12.2016
Geplaatst in salade
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.