-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Ja, je hebt vast al heel veel recepten voorbij zien komen, maar dit zijn toch echt de lekkerste kruidnoten. Je bereidt ze namelijk zelf en dat alleen al maakt ze extra lekker. Het belangrijkste bij zelf maken is welke speculaaskruiden je gebruikt. Je kunt gewoon een potje uit de supermarkt kopen, maar die liggen er al een tijdje en smaken vrij vlak. Je kunt een mix kopen in een delicatessenzaak, dan heb je wel iets veel beters zoals de mix van Jacob Hooy of je maakt zelf een speculaasmix. Het is helemaal aan jou. Welke speculaaskruiden je ook koopt, je zult merken dat ze allemaal heel verschillend zijn. Welke kruiden je het lekkerst vindt is aan jou. Een ding is zeker, ze zijn allemaal lekkerder dan de kruidnoten uit de winkel.

mini Sinterklaas
Recept kruidnoten
Ingrediënten
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
125 gr bruine basterdsuiker
1½ el speculaaskruiden
125 gr boter, op kamertemperatuur
snuf zout
2 el lauwe melk
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe eerst alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en kneed alles goed door elkaar. Voeg dan de melk toe om er een mooi glad deeg van te maken. Kneed het deeg niet te lang, als je er een bal van kunt maken dan is het al klaar. Fijn he?
Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
Bekleed daarna een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletje ter grootte van een knikker. Leg deze op de bakplaat, met ruimte ertussen, want ze lopen iets uit. Druk ze allemaal iets plat. Bak de kruidnoten vervolgens 15 minuten in de oven. Niet langer, want dan verbranden ze. Zijn ze nog een beetje zacht? Dat geeft niet ze harden daarna nog af. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een trommel (als dat lukt).
Kruid-notes!
-Het oudste pepernoot recept stamt uit 1752 is. Er zat alleen nog geen peper in, wel anijs.
-De eerste pepernoten waren of brokjes kruidkoek of brokjes taaitaai.
-De kruidnoot, leerden we pas eind 19e eeuw kennen. Maar hij is ook meteen gebleven.
-Heel vroeger werd nootmuskaat ook kruidnoot genoemd.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.