-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Wist je dat ik al twee keer een recept voor lasagne gegeven heb op mijn blog, maar nog nooit die van de enige echte klassieke lasagne met gehakt, tomaat en bechamelsaus? En dat terwijl die toch echt onwijs lekker is. Oke, je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je wel een tafel vol blije gezichten. En wat ook wel handig is; je kunt de lasagne makkelijk tevoren maken. Bijvoorbeeld ’s ochtends en dan ’s middags met zijn allen naar de intocht van de sint gaan of iets anders leuks doen. Hoef je ’s avonds alleen nog even de oven aan te zetten en te genieten van de heerlijke geuren, wetend dat je zometeen heel lekker gaat eten.
Nou zijn er op internet ontzettend veel recepten voor een klassieke lasagne te vinden. Maar mijn half-Italiaanse man keurt ze allemaal af. Er is maar een juiste bron volgens hem en dat is de Italiaanse kookwebsite Giallo Zafferano. Ook al begrijp je niks van Italiaans, het is sowieso al leuk om eens te kijken. Ik, nou ja, mijn man dan, vertaalde het recept voor je en delen het hier op mijn blog. Dit is dus het recept zoals je het volgens de Italianen hoort te maken. Daar ga ik natuurlijk niet tegenin. Tss ik zou wel gek wezen.
Wat heb je nodig voor 6-8 personen:
50 gr wortelen
50 gr uien
60 gr bleekselderij
250 gr pancetta (buikspek) in plakjes
250 gr varkensgehakt
500 gr rundergehakt
250 gr tomatenpuree
50 ml melk
20 ml extra vergine olijfolie
zout en peper naar smaak
150 ml droge witte wijn
21 vellen lasagne
250 gr geraspte Parmezaanse kaas
voor de bechamelsaus
1 ltr volle melk
100 gr boter
100 g bloem
snuf nootmuskaat
naar smaak zout een snuifje peper
Bereiding:
Hak de ui , wortel en selderij fijn. Dit heet trouwens soffritto in het Italiaans en mirepoix in het Frans!

Zo dus!
Verhit de olie in een pan en voeg de fijngesneden groenten toe. Laat ze op een laag vuur 20 minuten koken tot de saus volledig droog is .
Snijd het spek in reepjes en voeg toe aan de groenten. Voeg vervolgens het gehakt toe.
Roer goed door met een houten lepel en zorg dat het vlees niet plakt aan de bodem. Als het vlees droog en goed bruin is , voeg je de witte wijn toe en laat volledig verdampen. Doe de tomatenpuree erbij.
Voeg nu het water toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Laat minstens 2 uur pruttelen. Check af en toe of het niet te droog wordt en voeg dan water toe. Na de 2 uur koken moet de saus wel goed droog zijn! Breng op smaak met zout en peper. Als de saus bijna klaar is voeg je de melk toe. Deze zwakt het zure van de tomaten ietsje af. Maar je kunt het ook weglaten. Zet het vuur uit en houd de saus apart.
Ga dan aan de voorbereiding van de bechamelsaus : Neem een kookpan en giet er de melk in. Verwarm deze. Smelt in een andere pan de stukjes boter op laag vuur. haal de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten, en voeg de gezeefde bloem toe. Roer goed met een garde om een klontvrije saus (roux) te krijgen . Plaats de pan terug op het vuur en laat het mengsel lichtbruin kleuren. Voeg wat nootmuskaat en zout bij de warme melk en voeg die toe aan de boter en bloem. Roer goed met een garde de ingrediënten met de hand en laat indikken op een laag vuur. Het mengsel moet glad en zonder klonten zijn. Kook de saus voor ongeveer 5-6 minuten op laag vuur, totdat het romig is .
Neem een pan of een rechthoekige ovenschaal met een afmeting van 30×20 cm . Verdeel wat bechamelsaus over het gehele oppervlak, bedek met lasagne vellen en begiet opnieuw met een dun laagje bechamelsaus
Doe hier de vleessaus wat geraspte kaas op en zorg ervoor dat het gehele oppervlak bedekt is. Maak vervolgens een andere laag van lasagne vellen, ditmaal in tegengestelde richting ten opzichte van de eerste laag zodat ze elkaar kruisen. Ga dan door met een nieuw laagje bechamelsaus, kaas en daarna gehaktsaus.
Herhaal dit totdat alles op is. Eindig met een laagje tomatensaus en bestrooi met veel geraspte kaas .
Zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten De lasagne is klaar als je een licht gouden korst op het oppervlak ziet . Laat het ietsje afkoelen voordat je aan tafel en geniet van je lasagne!

Tot morgen!!
TG Facebook Comments
1 reactie
You must be logged in to post a comment.
Ben momenteel het recept aan het maken, maar loop tegen een probleem aan… Hoeveel water moet er toegevoegd worden? Alvast dank!