lasagne

Wist je dat ik al twee keer een recept voor lasagne gegeven heb op mijn blog, maar nog nooit die van de enige echte klassieke lasagne met gehakt, tomaat en bechamelsaus? En dat terwijl die toch echt onwijs lekker is. Oke, je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je wel een tafel vol blije gezichten. En wat ook wel handig is; je kunt de lasagne makkelijk tevoren maken. Bijvoorbeeld ’s ochtends en dan ’s middags met zijn allen naar de intocht van de sint gaan of iets anders leuks doen. Hoef je ’s avonds alleen nog even de oven aan te zetten en te genieten van de heerlijke geuren, wetend dat je zometeen heel lekker gaat eten.

Nou zijn er op internet ontzettend veel recepten voor een klassieke lasagne te vinden. Maar mijn half-Italiaanse man keurt ze allemaal af. Er is maar een juiste bron volgens hem en dat is de Italiaanse kookwebsite Giallo Zafferano. Ook al begrijp je niks van Italiaans, het is sowieso al leuk om eens te kijken. Ik, nou ja, mijn man dan, vertaalde het recept voor je en delen het hier op mijn blog. Dit is dus het recept zoals je het volgens de Italianen hoort te maken. Daar ga ik natuurlijk niet tegenin. Tss ik zou wel gek wezen.


Wat heb je nodig voor 6-8 personen:

50 gr wortelen

50 gr uien

60 gr bleekselderij

250 gr pancetta (buikspek) in plakjes

250 gr varkensgehakt

500 gr rundergehakt

250 gr tomatenpuree

50 ml melk

20 ml extra vergine olijfolie

zout en peper naar smaak

150 ml droge witte wijn

21 vellen lasagne

250 gr geraspte Parmezaanse kaas

voor de bechamelsaus

1 ltr  volle melk

100 gr boter

100 g bloem

snuf nootmuskaat

naar smaak zout een snuifje peper

Bereiding:

Hak de ui , wortel en selderij fijn. Dit heet trouwens soffritto in het Italiaans en mirepoix in het Frans!

Zo dus!

Zo dus!

Verhit de olie in een pan en voeg de fijngesneden groenten toe. Laat ze op een laag vuur 20 minuten koken tot de saus volledig droog is .

Snijd het spek in reepjes en voeg toe aan de groenten. Voeg vervolgens het gehakt toe.

Roer goed door met een houten lepel en zorg dat het vlees niet plakt aan de bodem. Als het vlees droog en goed bruin is , voeg je de witte wijn toe en laat volledig verdampen. Doe de tomatenpuree erbij. 

gehaktsaus

Voeg nu het water toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Laat minstens 2 uur pruttelen. Check af en toe of het niet te droog wordt en voeg dan water toe. Na de 2 uur koken moet de saus wel goed droog zijn! Breng op smaak met zout en peper. Als de saus bijna klaar is voeg je de melk toe. Deze zwakt het zure van de tomaten ietsje af. Maar je kunt het ook weglaten. Zet het vuur uit en houd de saus apart.

Ga dan aan de voorbereiding van de bechamelsaus : Neem een kookpan en giet er de melk in. Verwarm deze. Smelt in een andere pan de stukjes boter op laag vuur. haal de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten,  en voeg de gezeefde bloem toe. Roer goed met een garde om een ​​klontvrije saus (roux) te krijgen . Plaats de pan terug op het vuur  en laat het mengsel lichtbruin kleuren. Voeg wat nootmuskaat en zout bij de warme melk en voeg die toe aan de boter en bloem. Roer goed met een garde de ingrediënten met de hand en laat indikken op een laag vuur. Het mengsel moet glad en zonder klonten zijn. Kook de saus voor ongeveer 5-6 minuten op laag vuur, totdat het romig is .

Neem een ​​pan of een rechthoekige ovenschaal met een afmeting van 30×20 cm . Verdeel wat bechamelsaus over het gehele oppervlak, bedek met lasagne vellen en begiet opnieuw met een dun laagje bechamelsaus 

lasagne

Doe hier de vleessaus wat geraspte kaas op en zorg ervoor dat het gehele oppervlak bedekt is. Maak vervolgens een andere laag van lasagne vellen, ditmaal in tegengestelde richting ten opzichte van de eerste laag zodat ze elkaar kruisen. Ga dan door met een nieuw laagje bechamelsaus, kaas  en daarna gehaktsaus. 

Herhaal dit totdat alles op is. Eindig met een laagje tomatensaus en bestrooi met veel geraspte kaas .

Zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten De lasagne is klaar als je een licht gouden korst op het oppervlak ziet . Laat het ietsje afkoelen voordat je aan tafel en geniet van je lasagne!

lasagne

Sinterklaas in Baarn

Tot morgen!!


 


 


 


 


 


 

 

TG Facebook Comments

13.11.2015
Geplaatst in pastagerecht
1 reactie


1 reactie

    Hanneke

    januari 3, 2016


    Ben momenteel het recept aan het maken, maar loop tegen een probleem aan… Hoeveel water moet er toegevoegd worden? Alvast dank!


You must be logged in to post a comment.