woensdag weckdag

De beste wecktips op een rij! Komende zaterdag geef ik weer een workshop conserveertechnieken. Daarin komt ook wecken aan bod. Daar krijg ik ook op mijn blog regelmatig vragen over. Vandaar dat ik vandaag de beste wecktips op een rij zet voor je. Zelf ben ik al een paar jaar in de ban van het wecken en mijn kast staat dan ook vol met allerhande ingemaakte groenten, fruit en likeurtjes. Tot een tijdje terug verklaarden de meeste mensen me voor gek, maar tegenwoordig is het wecken helemaal populair en zijn mijn workshops dan ook drukbezocht! Kocht ik vroeger mijn weckpotjes voor 10-20 cent bij de kringloopwinkel, nu kosten ze al gauw een euro en moet ik er nog naar zoeken ook. Maar goed dat mag de pret allemaal niet drukken. Denk jij, nou dat wil ik ook wel eens proberen dan heb ik hier de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

De beste wecktips op een rij!

Inmaken en wecken zijn niet hetzelfde!

De woorden inmaken en wecken worden op internet en in sommige kookboeken door elkaar gehaald. Maar het zijn echt 2 verschillende dingen. Inmaken wil zeggen dat je een product inmaakt op olie, azijn of alcohol. Daarna is het product een aantal weken of maanden houdbaar. Wil je echter extra houdbaarheid aan je ingemaakte producten geven, dan moet je gaan pasteuriseren of steriliseren. En dat doe je in de weckketel. Wecken is dus pasteuriseren of steriliseren. Bij de eerste verwarm je je potten tot 80-90 graden en bij steriliseren werk je op 100 graden. Je doodt bacteriën waardoor je inmaak langer houdbaar is. Een pot is nu zeker een jaar houdbaar.

De aankoop van potten en ringen:

Let op dat de potten en flessen die je gaat gebruiken niet kapot zijn. Een scherfje er uit maakt al dat je de pot niet meer kunt gebruiken. Controleer dus zorgvuldig op breuk van de glasranden. Let ook goed op de ringen. Bij de potten van de kringloopwinkel zijn die vaak hard en uitgedroogd. Gooi die ringen weg en bestel online nieuwe. Zorg wel dat je de goede maat bestelt, want dat verschilt per pot. Handig is het dus als je potten van dezelfde maat kunt bemachtigen. Dan is het handiger om naar de Blokker of Xenos te gaan. Daar hebben ze potten en losse ringen. Koop die extra zodat je altijd een voorraadje hebt voor als de ringen kapot gaan of hard worden. De ringen gaan nu eenmaal minder lang mee dan de potten. Weet ook dat potten met witte ringen geen weckpotten, maar bewaarpotten zijn. Deze potten kunnen niet in de weckketel. Weckpotjes met losse glazen deksel en klemmetjes zijn het meest geschikt voor het wecken.

Voor gebruik:

Kook potten, flessen en deksels in een pan water. Ik doe er geen schepje soda bij, want die moet je ook weer uitspoelen. Maar het kan wel. Zorg dat alles onder water staat. Zet de potten en flessen na 10 minuten koken omgekeerd op een schone theedoek, laat ze uitlekken en wat afkoelen. Een kwartiertje op 160 graden in de oven kan ook. Zet de potten met open kant naar boven. Doe er ook de ringen bij.

De inhoud:

Koop nooit meer groenten en fruit in dan je verwerken kunt. Neem alleen groenten die er goed uitziet en geen bruine plekjes en dergelijke hebben. Neem niet te rijp fruit voor jams. Erg rijp fruit bevat namelijk minder pectine dan net rijp fruit. Gebruik bij zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen altijd het aanhangende water, Hard fruit zoals, appels, peren met een bodempje water koken.Weeg groenten en fruit pas als ze schoongemaakt zijn.

Bij het vullen:

Controleer altijd zorgvuldig of deksels en ringen goed op de pot passen en leg de passende onderdelen tevoren bij elkaar. Tijdens het vullen van de potten is het van groot belang dat de randen schoon blijven. Gebruik daarom voor het vullen een trechter.
Vul de potten tot 3 cm onder de rand.  Anders perst de inhoud zich over de randen tijdens het pasteuriseren in de weckketel en kan de pot niet meer goed sluiten.  Zorg dat er geen vloeistoffen tijdens het afvullen onder de rubber ring komen. Tijdens het koken in de weckketel zet de vloeistof namelijk nog uit. Er kan dan zuurstof in de pot komen wat de kans op bederf vergroot.

Bij het koken in de weckketel:

Zet de potten op het rooster van de weckketel. Je kunt ze stapelen als je wil. Vul de weckketel met water zodat de potten net onder water staan. Let goed op de sterilisatie tijd en volg de aangegeven tijden nauwkeurig. Dat is echt heel belangrijk. Er zijn weckketels zoals ik heb, die zet je gewoon op het fornuis. Je kunt er een thermometer bij kopen om de temperatuur in de gaten te houden. Er zijn ook elektrische ketels. Deze zijn makkelijker in gebruik. Gewoon instellen op temperatuur en tijd en de ketel doet de rest.

Na het koken:

Zet na het pasteuriseren/steriliseren de nog warme potten nóóit op een koud aanrecht of een metalen dienblad. Dan kunnen de potten hun warmte niet kwijt en knappen. Zet ze dus op een houten plank of een theedoek. De potten hoeven niet op zijn kop weggezet worden. Controleer wel goed of de pot echt dicht is door hem even op zijn kop te houden.

 

weckpan

Mijn eigen weckpan

Wil je komend jaar een keer meedoen met een workshop conserveren?

Klik dan ">hier dan houd ik je op de hoogte van de data van 2019.

flyer workshop conserveren

 

TG Facebook Comments



0 reacties

You must be logged in to post a comment.