chocolade-hazelnootpastaIk ben dol op chocolade-hazelnootpasta. En laat het nou net de tijd zijn dat de hazelnoten overal in het gemeenteplantsoen liggen! Dus ik ga ze altijd oprapen. Dat is niet alleen ene leuke bezigheid, maar het scheelt je ook handen vol geld. Als je goed om je heen kijkt, zie je de hazelaar eigenlijk overal wel staan. Raap de noten gewoon van de grond en bewaar ze thuis in een mand. Want hazelnoten kopen is best een dure aangelegenheid. Zonde als je bedenkt dat er bij jou in de buurt altijd wel een hazelaar te vinden is en je dus voor bijna nop zelf chocolade-hazelnootpasta kunt maken.

Recept

Chocolade-hazelnootpasta

1 pot-makkelijk-bevat noten en lactose

chocolade-hazelnootpasta

 

Ingrediënten

100 gr hazelnoten

200 gr poedersuiker

50 gr cacaopoeder

50 ml plantaardige olie

1 tl vanille essence

snufje zout

hazelnoten

Maak een leuk zakje van een krantenpagina en verras iemand met een zakje hazelnoten!

 

Bereiding

Haal de schil van de hazelnoten.

Zet een pan op het vuur, doe de noten er in en rooster ze tot ze goudbruin gekleurd zijn en het velletje loslaat.

Strooi de noten op een bord en laat afkoelen.

Haal de velletjes van de noten.

Maal de noten fijn, voeg de poedersuiker, poedersuiker, honing, zout, vanille essence en olie toe. Roer goed door elkaar.

Ik koos voor een wat dikkere, stugge saus. Maar met wat meer olie maak je hem ook smeuïger.

Bewaar de pasta in een afgesloten bakje of een schone glazen pot buiten de koelkast.

chocolade-hazelnootpasta

Wist je trouwens dat….

Iemand in 1806 op het idee kwam chocolade met hazelnoten te mengen. Uiteraard was dat een Italiaan en de oorzaak was de hoge prijs van chocolade. Door deze te mengen had je toch de smaak, maar hoefde je minder te gebruiken. Dit goedje heette pasta Gianduja, naar een personage uit de beroemde Commedia dell’arte. Het werd toen alleen gebruikt als bonbonvulling.

In 1946 komt de firma Ferrero voor het eerst met hun Pasta Giandujot voor op brood. Toen nog in blokken. Je sneed er plakjes van. Pas vijf jaar later kwam er een smeerbare variant zoals wij die nu kennen. Het heette toen nog: Supercrema. Pas in 1963 werd de merknaam ‘Nutella’ bedacht. Het wordt gemaakt van suiker, cacao, gemodificeerde palmolie, hazelnoten, melkpoeder, lecithine en vanilline.In Italië eten ze het niet alleen op brood, maar ook zo uit het vuistje. Ze zijn er daar echt allemaal super dol op.

Je van 100 gr hazelnoten slechts 40 gr overhoudt als je ze gekraakt en van de schil ontdaan hebt?

Je ze altijd moet roosteren voordat je ze gaat eten. Dan komt ook het bittere velletje los.

Heb je zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

">schrijf je in voor de workshop Conserveertechnieken die ik zaterdag 30 september weer op Hoeve Ravenstein in Baarn geef.Voor meer info zie de pagina: workshops

TG Facebook Comments

21.09.2017
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.