Chili con carne met chocolade

Vandaag heb ik een heerlijke chili con carne met chocolade! Ik kijk altijd graag naar Koken met van Boven. Heerlijke slow-tv met kok Yvette van Boven. Zij is de best verkopende kookboek-auteur van Nederland. En terecht, want van haar boeken word je gewoon ontzettend blij. En dat geldt ook zeker voor de verrassende recepten die ze in haar tv-programma kookt. Een van de verrassendste recepten die ze maakte was voor mij de chili. Ik heb het recept enigszins aangepast naar de Hollandse keuken en gisteren gemaakt. Ohhh.. en lekker dat deze chili con carne met chocolade is! Niet in de laatste plaats door de chocolade……

Recept

Chili con carne met chocolade

bevat gluten-lactose en vlees

Chili con carne met chocolade

Dit heb je nodig voor 4 personen:

2 eetl. olijfolie
1 ui, fijngehakt gehakt
1 kleine prei, in ringen gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
250 gr gerookt spek, in blokjes
een gedroogd chilipepertje
1 el. komijnpoeder (djinten)
1 el. oregano
1/2 el. kaneel
een blikje ontvelde tomaten (à 400 gram), in stukjes
450 gr  gebruiksklare kapucijners (uit pot of geweekt)
50 gr extra pure chocolade (minst. 75%), grof gehakt
zeezout & zwarte peper uit de molen

Voor het broodlaagje er op heb je nodig:

100 gram bloem
2 theel. bakpoeder
flinke snuf zout

1 ei, losgeklopt
150 ml (karne)melk
50 ml zonnebloemolie

Extra nodig: 6 glazen weckpotten of 6 flinke 1 persoons ovenschaaltjes

Bereiding:

Verhit eerst een flinke scheut olijfolie in een zware braadpan en bak hierin de spekjes en het gehakt. Bak niet te hard, want de spekjes en gehakt branden snel aan.

Voeg vervolgens de ui en de knoflook toe en bak ze al roerend mee met het vlees.

Voeg dan de prei ook toe.

Doe de specerijen en de tomaten erbij. Breng de saus dan aan de kook. Laat het een paar minuutjes koken, maar draai vervolgens het vuur lager en laat het geheel 30 minuten, met deksel op de pan zacht smoren. Check af en toe en voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.

Doe er op het laatste moment de kapucijners bij en warm deze even mee. Draai het vuur dan uit en roer de chocolade erdoor. Laat de saus nog 5 minuten met de deksel op de pan staan en proef of er zout en peper bij moet. Voeg dat naar eigen smaak toe.

Verwarm dan de oven voor op 180 graden.

Maak het beslag voor het brood. Meng daarvoor in een grote kom, de bloem, bakpoeder en het zout goed door elkaar.

Klop in een aparte kom de eieren, (karne)melk en de boter tot een glad mengsel. Giet dit al roerend met een houten lepel bij het bloemlmengsel en roer tot een glad beslag.

Vul de potten tot 3/4 met de chili con carne en giet overal een laagje van het broodbeslag op.

Bak de potten in zo’n 25 minuten of tot het brood mooi gaar is en de saus lekker pruttelt.

Dien direct op.

Chili con carne met chocolade

 

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

16.11.2017
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.