champignonsoepHhhmmm het is vandaag echt weer voor een kop dampende champignonsoep. En haal hem nu alsjeblieft niet uit een blik of zak van de welbekende fabrikanten, maar maak hem in een handomdraai zelf. Echt, het is zo gepiept en lang niet zo zout als de kant en klare. Dat is belangrijk, want terwijl iedereen bezig is geen of minder suiker te eten, vergeten we dat teveel zout net zo slecht voor je is. En dan zal ik het voor de rest nu maar niet hebben over de waslijst E-nummers die je naar binnen lepelt met de soep uit zak! En weet je wat zo leuk is? Mijn zoon, die niet erg fan is van champignons, slurpte zijn kop soep zo leeg. Het geheim zit hem in de oude kaas die je op het laatst toevoegt. Het is maar dat je het weet !!

Recept

champignonsoep

4 personen – 40 min. – super makkelijk

champignonsoep

Tip 1: Ik gebruik voor mijn champignonsoep graag kastanjechampignons, want die zijn net even wat smaakvoller dan de witte. Maar, je kunt uiteraard ook andere champignons gebruiken. Alles is wat dat betreft mogelijk. Als je het maar lekker vers maakt.

Tip 2: Ik gebruik geen room, dat maakt de champignonsoep meteen weer een stuk vetter. En room gaat, naar mijn menig, al gauw ten koste van de smaak. Je kunt een prima roomsoep-effect krijgen door op het laatst een beetje melk toe te voegen.

Ingrediënten

200 gr kastanjechampignons

olijfolie

1 ui, gepeld en in stukjes gesneden

1 sjalot, gepeld en in stukjes gesneden

1 teen knoflook, gepeld en in stukjes gesneden

1 el gedroogde provençaalse kruiden

1 tl paprikapoeder

1/2 tl cayennepeper

1,5 lt bouillon of 1,5 lt water en 2 bouillonblokjes

1/2 kopje melk

2 el oude kaas, geraspt

champignonsoepBereiding

Maak de champignons schoon met een doekje. Niet met water, want dan verliezen ze smaak!

Haal het steeltje van de champignons en snijd de hoedjes in plakjes.

Verwarm een ruime soeppan en doe er 2 el olijfolie in. Voeg de ui, sjalot en knoflook toe zodra de olie warm genoeg is. Roer goed door met een spatel. Zorg dat het niet te hard bakt!!

Zet het vuur nog iets lager. Voeg een klontje boter toe en laat even smelten. Voeg de 2/3 van de champignons toe. Roer goed door.

Voeg de kruiden toe en roer even door.

Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.

Verwarm ondertussen in een kleine bakpan wat olijfolie en bak hierin zachtjes de overige champignons. Zet het vuur uit en laat even staan.

Voeg de melk en de kaas toe aan de bouillon, laat 1 minuut meekoken en pureer de soep dan met de staafmixer.

Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met de gebakken champignons.

Eet smakelijk!

champignonsoep

TG Facebook Comments

18.01.2017
Geplaatst in soep
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.