buikspekAls er één stuk vlees is waar ik dol op ben dan is het geroosterd buikspek uit de oven. Eigenlijk is buikspek het spek dat je in blokjes eet bij je stamppot. Maar je kunt het ook aan een stuk bereiden en eten. Ik vind het overheerlijk comfortfood en je doet er mij met bijvoorbeeld de kerstdagen veel meer plezier mee, dan met een heel luxestuk vlees. Buikspek is prima betaalbaar en de slager heeft het altijd op voorraad liggen, dus geen gedoe met vooraf bestellen en zo. Ideaal aan dit vlees is dat het lekker mals en sappig is. Je kunt het heerlijk kruiden en het krijgt een lekker krokante bovenlaag. En heb je wat over (denk het niet) dan kun je het restje de volgende dag zo weer gebruiken. Op brood, door de stamppot, in de soep of bij de gourmet. Het maakt niet uit. En tenslotte, ja het is best vet, maar als je dan voor de rest geen vettige dingen eet kan het best. Ik vind het heerlijk om dit met veel geroosterde groenten te eten. Dus ik zou zeggen probeer dit vast uit voor de kerst en verras straks iedereen met dit heerlijke stukje vlees.

Recept

geroosterd buikspek uit de oven

Ingrediënten

1 stuk buikspek (reken 100 gr per persoon)

venkelzaad

grof zeezout

honing

Zo bereid je de buikspek

Leg de spek met de vetkant naar boven op je snijplank. Kerf het spek met je mes diagonaal in en doe datzelfde nogmaals kruislings. Zorg dat je alleen de vetlaag inkerft.

Bestrooi het spek nu flink met zeezout, wikkel het in plastic folie, zet het op een bord en zet daar weer iets zwaars bovenop. Laat dit een paar uur, het liefst een dag, intrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal het vlees uit de koelkast en was het zout van het vlees. Dep het droog. Smeer de bovenkant van het spek in met honing.

Bestrooi het vlees met het venkelzaad. Duw de zaadjes in de openingen van het vet. Let wel je kunt hier ook het vlees met een ander kruid insmeren, het is maar net wat je lekker vindt. Maar venkel en spek gaan sowieso zeer goed samen.

Bestrooi het vlees met zout en peper.

Zet het vlees in een ovenschaal en zet in de oven. Laat het daar 45-60 minuten in staan tot je een mooie krokante, bruine korts hebt.

Lekker met gebakken ovenaardappeltjes en geroosterde groenten.

buikspek

Waar koop je venkelzaad?

In een toko, een natuurwinkel, goede groenteboer of op de markt.

TG Facebook Comments

13.12.2016
Geplaatst in vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.