Weekplanning

De goedkoopste en meest efficiënte manier van koken is als je een weekplanning maakt. Dan bedenk je tevoren namelijk al dat je een knolselder koopt die je de ene dag verwerkt in de soep, de volgende dag in een puree en op dag drie in het wokgerecht. Zorg dat je een vast moment in de week hebt waarop je de menu’s samenstelt. In het begin is het even lastig, maar je krijgt er snel handigheid in en met de duurzame maandkalender is het een stuk eenvoudiger. Op zaterdag ben ik heel snel de winkels door, want ik weet precies wat ik moet hebben. Als ik weet dat ik een drukke week tegemoet ga, kook ik in het weekeinde de groenten vast voor en leg die klaar in de koelkast of diepvries. Dat geldt ook voor porties rijst en spekreepjes. Dat scheelt weer tijd doordeweek. Restantjes gaan ook altijd in bakjes de koelkast of diepvries in. Kijk hieronder wat je daar mee kunt.

Kliekjestips

Wie meer uit zijn eten wil halen en graag duurzaam wil leven, gooit niks weg. Volgens de deskundigen spaar je daar zo’n 50 euro per persoon per jaar mee uit, want dat gooien we jaarlijks met zijn allen aan eten weg. Zonde, want met een beetje fantasie verwerk je die kliekjes in de heerlijkste gerechten. Sterker nog, er zijn wereldberoemde gerechten ontstaan uit kliekjes. Denk maar aan nasi.

 

Gekookte aardappels over?

Bak ze de volgende dag even op en serveer ze als lunch met een gebakken eitje en stukje ham.

Maak er een puree van en maak daar een (voor)gerechtje mee.

Verwerk ze in een soep.

Schermafbeelding 2015-03-02 om 13.13.42

Oud brood over ?

Als ik thuis wat oud brood over heb, leg ik dat er in de oven bij als ik een ovengerecht maak. (ik zet er de oven dus niet speciaal voor aan!) De ene keer serveer ik het geroosterd brood bij het eten of ik vermaal het in de blender tot broodkruim dat ik in een plastic bakje bewaar om vlees te paneren.

 

Gekookte groente over?

Bewaar het in de diepvries. Zodra je zo wat groenterestjes bij elkaar hebt, kun je ze gebruiken in een wokgerecht. Of je verwerkt ze in een groentesoep of vult er een omelet mee.

Gekookte pasta over?

Verwerk de pasta de volgende dag in een koude pastasalade en eet die lekker als lunch of maak er een voorgerechtje van.

Gekookte rijst over

Deze is prima te bewaren in de diepvries en te gebruiken voor een volgend gerecht. Bijvoorbeeld die omelet gevuld met groenterestjes. Maak er van pindakaas een satesaus bij en je hebt een gerecht.

Of maak er rijstepap van:

Doe 250 gr. gekookte rijst, 40 gr. gele rozijnen, 300 ml. melk, 50 gr. honing en 20 gr. boter in een pan.
Breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 min. zachtjes pruttelen. Roer af en toe even door. Serveer het in schaaltjes en strooi er evtl. wat kaneel over.

 

Schermafbeelding 2015-03-02 om 13.08.49Kippetje gegeten?

Als de kip op is, zitten er altijd nog wel kleine restjes aan de botten. Pluk die er na de maaltijd af en doe ze in een plastic bakje. Je zal zien dat je genoeg hebt om in een soepje of omelet te doen.

 

 

 

 

 

28.04.2015
Geplaatst in
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.