-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (nog 1 plekje)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: AspergecentrumAardappel Appels Asperges Lamsoren Peen Peren Prei Raapjes Raapstelen Rabarber Radijs Rode biet Rode kool Rucola Spinazie Tuinkers Ui Witlof Witte kool Wortel
Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Weekplanning
De goedkoopste en meest efficiënte manier van koken is als je een weekplanning maakt. Dan bedenk je tevoren namelijk al dat je een knolselder koopt die je de ene dag verwerkt in de soep, de volgende dag in een puree en op dag drie in het wokgerecht. Zorg dat je een vast moment in de week hebt waarop je de menu’s samenstelt. In het begin is het even lastig, maar je krijgt er snel handigheid in en met de duurzame maandkalender is het een stuk eenvoudiger. Op zaterdag ben ik heel snel de winkels door, want ik weet precies wat ik moet hebben. Als ik weet dat ik een drukke week tegemoet ga, kook ik in het weekeinde de groenten vast voor en leg die klaar in de koelkast of diepvries. Dat geldt ook voor porties rijst en spekreepjes. Dat scheelt weer tijd doordeweek. Restantjes gaan ook altijd in bakjes de koelkast of diepvries in. Kijk hieronder wat je daar mee kunt.
Kliekjestips
Wie meer uit zijn eten wil halen en graag duurzaam wil leven, gooit niks weg. Volgens de deskundigen spaar je daar zo’n 50 euro per persoon per jaar mee uit, want dat gooien we jaarlijks met zijn allen aan eten weg. Zonde, want met een beetje fantasie verwerk je die kliekjes in de heerlijkste gerechten. Sterker nog, er zijn wereldberoemde gerechten ontstaan uit kliekjes. Denk maar aan nasi.
Gekookte aardappels over?
Bak ze de volgende dag even op en serveer ze als lunch met een gebakken eitje en stukje ham.
Maak er een puree van en maak daar een (voor)gerechtje mee.
Verwerk ze in een soep.
Oud brood over ?
Als ik thuis wat oud brood over heb, leg ik dat er in de oven bij als ik een ovengerecht maak. (ik zet er de oven dus niet speciaal voor aan!) De ene keer serveer ik het geroosterd brood bij het eten of ik vermaal het in de blender tot broodkruim dat ik in een plastic bakje bewaar om vlees te paneren.
Gekookte groente over?
Bewaar het in de diepvries. Zodra je zo wat groenterestjes bij elkaar hebt, kun je ze gebruiken in een wokgerecht. Of je verwerkt ze in een groentesoep of vult er een omelet mee.
Gekookte pasta over?
Verwerk de pasta de volgende dag in een koude pastasalade en eet die lekker als lunch of maak er een voorgerechtje van.
Gekookte rijst over
Deze is prima te bewaren in de diepvries en te gebruiken voor een volgend gerecht. Bijvoorbeeld die omelet gevuld met groenterestjes. Maak er van pindakaas een satesaus bij en je hebt een gerecht.
Of maak er rijstepap van:
Doe 250 gr. gekookte rijst, 40 gr. gele rozijnen, 300 ml. melk, 50 gr. honing en 20 gr. boter in een pan. Breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 min. zachtjes pruttelen. Roer af en toe even door. Serveer het in schaaltjes en strooi er evtl. wat kaneel over.
Kippetje gegeten?
Als de kip op is, zitten er altijd nog wel kleine restjes aan de botten. Pluk die er na de maaltijd af en doe ze in een plastic bakje. Je zal zien dat je genoeg hebt om in een soepje of omelet te doen.
0 reacties
You must be logged in to post a comment.