In het kader van Hollandse eettradities vertel ik je vandaag over Brabantse worstenbroodjes. Als Brabantse ben ik er mee opgegroeid en nog steeds kun je niet bij mijn moeder op bezoek gaan zonder een Brabants worstenbroodje te eten. Het zit er bij haar letterlijk ingebakken. Nu ik zelf al heel lang niet meer in Brabant kom, moet ik het helaas vaak stellen met worstenbroodjes uit de fabriek. Maar die bevatten veel slachtafval als vulling en het brood smaakt als karton. Dus nee, dat heeft voor mij niets te maken met de Brabantse worstenbroodjes van de bakker van vroeger. Tja, en dan moet je ze dus maar zelf gaan maken, want anders blijft het afzien. Vandaar dat ik vandaag het recept voor Brabantse worstenbroodjes met je deel. Vertel ik je meteen over de herkomst van dit beroemde Brabantse broodje dat ook de rest van Nederland veroverde.

De geschiedenis van Brabantse worstenbroodjes

De broodjes bestaan meestal uit witbrood met gekruid varkensgehakt. Eigenlijk is het ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden. Door het gehakt in deeg te rollen en te bakken in de oven kon je het veel langer bewaren. Wie het uit vond en wanneer is niet te achterhalen. Wat we wel weten, is dat het vroeger alleen bij speciale gelegenheden werd gegeten. Zo weet ik dat wij het vooral aten na de nachtmis met Kerstmis en tijdens carnaval. Tegenwoordig eten we ze bijna dagelijks. Wel zo’n 25 miljoen per jaar!

Reden genoeg voor het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland om het worstenbroodje begin dit jaar op te nemen op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Unesco. In Brabant ziet vooral de organisatie ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ er op toe dat de worstebrood-traditie levend wordt gehouden.

Nu zijn er op internet natuurlijk talloze recepten van worstenbroodjes te vinden. Deze vind ik zelf het meest in de buurt komen van de worstenbroodjes uit mijn jeugd. Let wel de gehakt kun je natuurlijk gewoon net zo kruiden als jij lekker vindt.

Recept

Brabantse worstenbroodjes

Ingrediënten
250 gram bloem

150 ml melk, handwarm

1 el zachte roomboter

1 zakje gist (7 gr)

250 gram half om half gehakt

2 eieren

3 el melk

1 ui, fijngesnipperd

50 gr paneermeel

gehaktkruiden naar smaak

bloem om het aanrecht te bestuiven

1 losgeklopt ei

olie of boter om in te vetten.

Extra’s: Vershoudfolie, bakpapier, deegroller, schone theedoek

Bereiding
Los de gist op in de lauwe melk.

Zeef de bloem, maak een kuiltje in het midden en giet daar de melk met gist bij. Doe ook de boter erbij en roer goed door. Strooi er een snufje zout over en roer nog eens goed door. Kneed het deeg soepel en doe het in een kom.

Dek het deeg af met plastic folie en laat het een uurtje op een warme plek staan om te rijzen. De hoeveelheid moet na een uur verdubbeld zijn.

Doe het gehakt in een kom en maak het aan met de 3 el melk, de eieren, de fijn gesnipperde ui, het paneermeel en de gehaktkruiden. Zet dit in de koelkast.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vet deze in met wat boter of olie.

Verdeel het gerezen deeg in 10 stukken en kneed ze tot balletje. Bestuif  het aanrecht met bloem en rol de deegballetjes uit tot repen van ongeveer 15 cm lang, 5 cm breed en een halve centimeter dik. Maak van het gehakt 10 worstjes en leg die op het deeg.

Leg een worstje op het brooddeeg.

Vouw eerst het korte uiteinde deeg over het worstje en dan het lange uiteinde. Leg de broodjes met de naadkant naar beneden op het bakpapier.

Laat wat ruimte tussen de broodjes zitten. Dek de broodjes af met een vochtige theedoek en laat nog een keer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei. Bak ze 15 tot 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Je kunt de worstenbroodjes ook prima invriezen. Laat ze dan voor gebruik wel ontdooien en warm ze 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Wil je meer lezen over Hollandse eettradities? Check dan deze post! over Leidse kaas met sleutels.

 

 

TG Facebook Comments

15.10.2016
Geplaatst in broodjes, Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.