-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Vandaag is het al weer tijd voor een prachtige Hollandse eettraditie en wel die van de Brabantse Hubkes. Dat zijn witte bolletjes vernoemd naar Sint Hubertus, de beschermheilige van de Jacht. Hij werd ooit, heel lang geleden, op 3 november Heilig verklaard. Vandaar dat hij op deze dag herdacht wordt. Van oudsher zouden de broodjes van de heilige Hubertus je beschermen tegen hondsdolheid. Best handig toch? In Breda bakt onder andere bakker Pol van den Bogaert vandaag weer volop Hubkes, met én zonder krentjes. Deze Hubkes zijn heel speciaal, want ze zijn vanmorgen vroeg gewijd door de pastoor.
Brabantse Hubkes
Hollandse lokale traditie
St. Hubertus was aanvankelijk een ongelovige die leefde in de achtste eeuw. Volgens de legende stond hij een keer tijdens de jacht oog in oog met een hert dat een lichtgevend kruis in zijn gewei droeg. Sindsdien werd hij gelovig en schopte het zelfs tot bisschop. In 717 werd hij bisschop in Luik en ging als zendeling in de Belgische Ardennen werken. Zo ging hij de strijd aan met het Heidense gebruik om de eerste jachtbuit aan de godin Diana te offeren. Hij bedacht een nieuw offer in de vorm van een brood in plaats van een hert. Daar waren de jagers best blij mee en dus werd Hubertus de patroon van de jagers.
Maar Hubertus is ook bekend omdat hij een man van hondsdolheid zou hebben genezen. Later gingen jagers, boeren en ook burgers daarom door priesters gewijd brood eten met als doel zichzelf tegen besmetting met hondsdolheid en andere kwalen te beschermen. Ook het vee moest meedoen. Iedere koe en ieder varken moest een stukje van het brood naar binnen krijgen.
Daar komt het huidige gebruik vandaan om ter ere van Hubertus broodjes, ofwel Hubkes, te eten. Hubkes zijn witte bolletjes of krentenbolletjes met een kruis in het midden. De broodjes worden meestal door de plaatselijke pastoor gezegend.
Hubertus overleed in 727 en werd op 3 november 744 heilig verklaard. Vandaar dat Hubertus op 3 november wordt herdacht. Niet alleen in Wes-Brabant maar ook in delen van België.
Met dank aan bakkerij Pol van den Bogaert voor de foto’s!
Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?
In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten.
Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Volg me op Facebook, Twitter en Instagram
En in mijn shop vind je het leukste servies !
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.