Hubkes

Vandaag is het al weer tijd voor een prachtige Hollandse eettraditie en wel die van de Brabantse Hubkes. Dat zijn witte bolletjes vernoemd naar Sint Hubertus, de beschermheilige van de Jacht. Hij werd ooit, heel lang geleden, op 3 november Heilig verklaard. Vandaar dat hij op deze dag herdacht wordt. Van oudsher zouden de broodjes van de heilige Hubertus je beschermen tegen hondsdolheid. Best handig toch? In Breda bakt onder andere bakker Pol van den Bogaert vandaag weer volop Hubkes, met én zonder krentjes. Deze Hubkes zijn heel speciaal, want ze zijn vanmorgen vroeg gewijd door de pastoor. 

Brabantse Hubkes

Hollandse lokale traditie

St. Hubertus was aanvankelijk een ongelovige die leefde in de achtste eeuw. Volgens de legende stond hij een keer tijdens de jacht oog in oog met een hert dat een lichtgevend kruis in zijn gewei droeg. Sindsdien werd hij gelovig en schopte het zelfs tot bisschop. In 717 werd hij bisschop in Luik en ging als zendeling in de Belgische Ardennen werken. Zo ging hij de strijd aan met het Heidense gebruik om de eerste jachtbuit aan de godin Diana te offeren. Hij bedacht een nieuw offer in de vorm van een brood in plaats van een hert. Daar waren de jagers best blij mee en dus werd Hubertus de patroon van de jagers.

Broodjes worden ingewijd door pastoor

Maar Hubertus is ook bekend omdat hij een man van hondsdolheid zou hebben genezen. Later gingen jagers, boeren en ook burgers daarom door priesters gewijd brood eten met als doel zichzelf tegen besmetting met hondsdolheid en andere kwalen te beschermen. Ook het vee  moest meedoen. Iedere koe en ieder varken moest een stukje van het brood naar binnen krijgen.

Daar komt het huidige gebruik vandaan om ter ere van Hubertus broodjes, ofwel Hubkes, te eten. Hubkes zijn witte bolletjes of krentenbolletjes met een kruis in het midden. De broodjes worden meestal door de plaatselijke pastoor gezegend.

Hubertus overleed in 727 en werd op 3 november 744 heilig verklaard. Vandaar dat Hubertus op 3 november wordt herdacht. Niet alleen in Wes-Brabant maar ook in delen van België.

 

Hubkes

Met dank aan bakkerij Pol van den Bogaert voor de foto’s!

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

 

TG Facebook Comments

03.11.2017
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.