Vandaag gaan we lekker aan de Bourgondische bief, ofwel het Franse Boeuf Bourguignon. Want, niks is zo lekker met dit koude weer dan een portie smeuïg stoofvlees. En ik vind het ook een heerlijk gerecht voor de kerstdagen. Hhhmmm alleen al om de heerlijke geur die er door je huis gaat tijdens de paar uur dat het vlees in de pan staat te garen op je fornuis. Bovendien kun je met stoofvlees alle smaak-kanten op. Je kunt het stoven met wijn, lekker pittig maken met pepers, je kunt er groenten door doen om ook die een extra lekkere smaak te geven. Kortom, boeuf bourguignon is een dankbaar en veelzijdig winters gerecht dat je ook prima kunt presenteren op een kerstdag.  

 

Recept

Boeuf Bourguignon

bereidingstijd 4 uur – 4 personen – makkelijk

let op: 1 dag tevoren in de marinade en nog lekkerder de volgende dag!

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten

1 ui, in ringen gesneden

1 teen knoflook, in stukjes gesneden

een fles goede rode wijn (niet van die goedkope zure!)

takje rozemarijn

Takje tijm

2 laurierbladeren

6 peperkorrels

3 tenen knoflook, gepeld en in stukjes gesneden

600-800 gr stoofvlees

roomboter

olijfolie

100 gr spekreepjes

2 el bloem

klein potje zilveruitjes

800 gr krielaardappeltjes

250 gr champignons

Hier zit het vlees voor stooflappen.

Bereiding:

Neem een grote schaal en doe daar de ui, knoflook, kruiden en rode wijn in.

Snijd het vlees in blokjes en voeg het toe. Dek af met huishoudfolie en zet een dagje weg in de koelkast.

Haal de volgende dag het vlees uit de marinade en dep het droog. Bewaar het marinadevocht!

Zet een grote stoofpan op het vuur en doe daar 1 el roomboter in samen met een scheutje olijfolie. Bak hierin, zodra het bruist, de spekreepjes. Voeg na 5 minuten de knoflookstukjes toe en bak zachtjes mee. Haal alles na 2 minuten uit de pan en zet weg. Laat het vuur aan en bak nu de vleesblokjes in het achtergebleven vet. Schroei ze zo snel mogelijk dicht, dit is belangrijk om taaiheid te voorkomen.

Strooi de bloem over het vlees en roer goed om het vlees. Voeg dan de spek, knoflookstukjes en de zilveruitjes toe. Overgiet ze met de marinade en zet het vuur laag. Laat dit nu 2 uur stoven.

Doe na 1 uur stoven de krielaardappeltjes erbij en voeg evt. wat water toe als het vlees te droog gestoofd is.

Maak de champignons schoon en bak ze in wat olijfolie in een bakpan. Voeg ze vijf minuten voor het einde van de stooftijd bij het vlees. Roer goed door.

Je kunt, op zijn Frans, vlak voor het opdienen nog 2 cl cognac aan de saus toevoegen. Maar dat is maar wat je lekker vindt. Ik vind het lekker om bij dit gerecht ook nog een stokbrood te serveren.

Wil je graag weten hoe het precies zit met de soorten stoofvlees?

Lees dan nog even dit:

Korte cursus stoofvlees

Een lekker stoofvleesgerecht begint met goed vlees. Wat stoofvlees betreft kun je het beste kiezen uit de volgende twee soorten:

Runderriblap 

Hier zit het vlees voor stooflappen.

Hier zit het vlees voor stooflappen.

Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Ook rolladevlees komt van dit deel van de koe.

Sukadelap

sukadelap

Hier zit het sukadevlees en ook de overige bak-en stooflappen.

De Sukadelap wordt gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Het peesje lijkt na bereiding op sukade en is ook eetbaar. Rond de schouder van de koe zitten ook stooflappen, soepvlees, doorregen runderlappen en hacheevlees. Ook deze zijn allemaal geschikt om te stoven, maar net allemaal net ietsje minder mals dan de riblappen.

Neem altijd meer stoofvlees dan je normaal zou doen omdat het vlees tijdens de bereiding nog slinkt.

Voor 4 personen moet je daarom al gauw 600 gr vlees nemen.

Het allerlekkerst is het om stoofvlees een dag tevoren klaar te maken. De smaken en het stoofvocht kunnen dan nog verder in het vlees trekken en de volgende dag heb je een nog lekkerder gerecht.

bron: uw-slager.nl en Blueband kookboek vlees

Zoek je nog een mooi bord om je kerstdiner op te presenteren? Ik heb nog een paar prachtige, grote porseleinen kerstborden van Lisbeth Dahl. Ze zijn €9,95 per stuk en via te bestellen.

TG Facebook Comments

15.12.2017
Geplaatst in stoofpot
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.