boerenkoolchips

Boerenkoolchips, huh… Ach die ouwe trouwe boerenkool, die ons zo goed de winter door helpt, heeft ernstig te kampen met een ouderwets imago. Dat komt omdat wij de boerenkool alleen maar in een stamppot eten. Onterecht, want met de Hollandse krachtpatser kun je nog veel meer. Zo kun je er heerlijke boerenkoolchips van maken. Die kun je nu trouwens ook in de betere supermarkt kopen, maar je betaalt je helemaal scheel. €3,50 voor een zakje van 40 gr. Dat terwijl het zo goedkoop en kinderlijk eenvoudig is om zelf te maken. Zeker als je, net als ik, een groenteboer om de hoek hebt die hele boerenkoolbladeren verkoopt. Ik kocht er een kilo bladeren voor €2,50! En ben je eenmaal verslaafd aan de boerenkoolchips, dan ga je lekker verder experimenteren met andere groenten. Dan maak je ze thuis blij met groentechips in plaats van die voorverpakte chips vol zout, suikers, foute E-nummers en melkpoeder. 

Recept boerenkoolchips

Je hebt nodig

boerenkoolbladeren (zo veel als je wilt)

olijfolie

zeezout

Chinees vijfkruidenpoeder (= ietsje zoet van smaak)

Chilipeper vlokken

boerenkoolchips

Zo maak je de boerenkoolchips

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de boerenkoolbladeren. Droog ze goed en snijd de dikke nerf uit het midden van e bladeren. Scheur het blad in grove stukken.

Neem een bakplaat en leg daar een vel bakpapier op. Doe de boerenkoolbladeren er op.

Begiet de bladeren met een beetje olijfolie. Wees spaarzaam, want de bladeren worden ook zonder de olie krokant. Ik gebruik het alleen om het zout en de kruiden beter te laten plakken aan de kool.  Strooi er uit de hand wat zeezout, Chinees vijfkruidenpoeder en chilipeper vlokken overheen. Hussel dit met de hand goed door elkaar.

Doe dit 10 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk of de chips goed zijn, hussel ze anders nog even door elkaar en laat ze nog een paar minuten extra in de oven. Zodra ze lekker crispy zijn, zijn ze klaar.

 

boerenkoolchips

TG Facebook Comments

27.11.2015
Geplaatst in gezondheid, Groenten
1 reactie


1 reactie

You must be logged in to post a comment.