-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Vandaag geen boerenkool stamppot maar een boerenkool omelet. Boerenkool is nu helemaal hip en happening is in de Verenigde Staten. Daar valt de Kale, zoals ze boerenkool daar noemen, in de categorie superfoods. De boerenkool chips, waarvan ik je eerder het recept gaf, is daar een absolute Food must-eat. Maar niet alleen de Amerikanen hebben ‘onze’ boerenkool ontdekt. Hij is eigenlijk al veel eerder de wijde wereld ingetrokken en heeft in diverse landen tot zeer diverse recepten geleid. Zo eten de Denen en Schotten de groente gesmoord in room. Maken de Portugezen er de beroemde soep ‘Caldo verde’ van. In Ethiopië eten ze boerenkool met een pompoensaus en in Kenia eten ze het met een pap van maïsmeel. Kortom zo Hollands is de boerenkool niet. Deze supergezonde groente gaat eigenlijk de hele wereld over.
Recept
Boerenkool omelet
bereiding 20 minuten – 2 personen – supermakkelijk
Ingrediënten
4 eieren
Scheutje melk
1 el paprikapoeder
1/2 tl kaneel
1 ons ontbijtspek
olijfolie
een handvol gesneden boerenkool
1/3 prei, alleen het wit in dunne ringen gesneden
4 el geraspte oude kaas
peper en zout
Bereiding
Kluts de eieren in een kom door elkaar. Voeg de melk, paprikapoeder en kaneel toe en roer nog even door.
Snijd de spek in reepjes
Zet een kleine bakpan op een middelmatig vuur. Verwarm 2 el olijfolie in de pan. Bak hierin de spekreepjes
Voeg na 2 minuten de boerenkool toe en bak zachtjes 2 minuten mee.
Voeg nu de prei toe en bak 1 minuut mee.
Giet de eieren in de pan en doe de deksel er op. Strooi de kaas erover en laat zachtjes stollen. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Na 5-10 minuten is je omelet klaar! Eet hem lekker vanavond of zet hem in de koelkast en geef hem mee in de lunchbox morgen!
Meer weten over boerenkool?
Boerenkool wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd. Ze behoort tot dezelfde familie als spruitjes, kolen, broccoli en bloemkool en zit boordevol vitamine C.
Voor de ontdekking van de stamppot aten we al boerenkool. Maar dan puur als gekookte groente. Zo kennen de meeste landen om ons heen het ook zoals de Denen en de Schotten. Bij hen is de boerenkool waarschijnlijk om dezelfde reden populair als bij ons. De kool groeit prima in de winter en kan goed tegen vorst. Vroeger, toen men afhankelijk was van de eigen seizoensoogst, was zo’n gezonde wintergroente in de koudere landen dus zeer welkom. Waarschijnlijk hebben zeelieden de kool verder mee de wereld over genomen en zodoende kwam hij ook in Afrika terecht. Vroeger bestond er trouwens ook een roodgekleurde boerenkool. Er zijn gespecialiseerde tuinders die hem nog hebben.
Vandaag maak ik een lekkere gevulde omelet met boerenkool. Ik had namelijk nog een klein beetje over na het maken van een boerenkool stamppot en deed die samen met wat prei, kaas en spek door de omelet. Je kan hem eten met een lekkere kop soep en brood. Maar in stukken gesneden gaat hij ook makkelijk mee in de lunchtrommel.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.