boerenkool omelet

Vandaag geen boerenkool stamppot maar een boerenkool omelet. Boerenkool is nu helemaal hip en happening is in de Verenigde Staten. Daar valt de Kale, zoals ze boerenkool daar noemen, in de categorie superfoods. De boerenkool chips, waarvan ik je eerder het recept gaf, is daar een absolute Food must-eat. Maar niet alleen de Amerikanen hebben ‘onze’ boerenkool ontdekt. Hij is eigenlijk al veel eerder de wijde wereld ingetrokken en heeft in diverse landen tot zeer diverse recepten geleid. Zo eten de Denen en Schotten de groente gesmoord in room. Maken de Portugezen er de beroemde soep ‘Caldo verde’ van. In Ethiopië eten ze  boerenkool met een pompoensaus  en in Kenia eten ze het met een pap van maïsmeel. Kortom zo Hollands is de boerenkool niet. Deze supergezonde groente gaat eigenlijk de hele wereld over. 

Recept

Boerenkool omelet

bereiding 20 minuten – 2 personen – supermakkelijk

boerenkool omelet

Ingrediënten

4 eieren

Scheutje melk

1 el paprikapoeder

1/2 tl kaneel

1 ons ontbijtspek

olijfolie

een handvol gesneden boerenkool

1/3 prei, alleen het wit in dunne ringen gesneden

4 el geraspte oude kaas

peper en zout

Bereiding

Kluts de eieren in een kom door elkaar. Voeg de melk, paprikapoeder en kaneel toe en roer nog even door.

Snijd de spek in reepjes

Zet een kleine bakpan op een middelmatig vuur. Verwarm 2 el olijfolie in de pan. Bak hierin de spekreepjes

Voeg na 2 minuten de boerenkool toe en bak zachtjes 2 minuten mee.

Voeg nu de prei toe en bak 1 minuut mee.

Giet de eieren in de pan en doe de deksel er op. Strooi de kaas  erover en laat zachtjes stollen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Na 5-10 minuten is je omelet klaar!  Eet hem lekker vanavond of zet hem in de koelkast en geef hem mee in de lunchbox morgen!

 

Meer weten over boerenkool?

Boerenkool wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd. Ze behoort tot dezelfde familie als spruitjes, kolen, broccoli en bloemkool en zit boordevol vitamine C.

Voor de ontdekking van de stamppot aten we al boerenkool. Maar dan puur als gekookte groente. Zo kennen de meeste landen om ons heen het ook zoals de Denen en de Schotten. Bij hen is de boerenkool waarschijnlijk om dezelfde reden populair als bij ons. De kool groeit prima in de winter en kan goed tegen vorst. Vroeger, toen men afhankelijk was van de eigen seizoensoogst, was zo’n gezonde wintergroente in de koudere landen dus zeer welkom. Waarschijnlijk hebben zeelieden de kool verder mee de wereld over genomen en zodoende kwam hij ook in Afrika terecht. Vroeger bestond er trouwens ook een roodgekleurde boerenkool. Er zijn gespecialiseerde tuinders die hem nog hebben.

Vandaag maak ik een lekkere gevulde omelet met boerenkool. Ik had namelijk nog een klein beetje over na het maken van een boerenkool stamppot en deed die samen met wat prei, kaas en spek door de omelet. Je kan hem eten met een lekkere kop soep en brood. Maar in stukken gesneden gaat hij ook makkelijk mee in de lunchtrommel.

TG Facebook Comments

05.02.2018
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.