bloemkooltaartDeze maandag heb ik een lekkere bloemkooltaart voor je. Na de bloemkoolpizza is het toch eens tijd voor een nieuwe variant, niet waar? Ik deed mijn inspiratie voor deze taart op uit het boek Plenty van Ottolenghi, maar gaf er vervolgens een Hollandse draai aan. De taart is lekker als onderdeel van de maaltijd, maar past ook prima in de lunchbox en doet het ook goed op de borrelplank. Kortom met deze groentehap kun je alle kanten op. Goede start van de week dus!

Recept 

Bloemkooltaart

4 personen-60 minuten-redelijk makkelijk

bevat lactose-ei-vlees-gluten

bloemkooltaart

 

Ingrediënten

1 bloemkool, stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 3 cm

1 grote ui

2 el olijfolie

200 gr spekreepjes

1  tl kerriepoeder

6 eieren

120 gram bloem, gezeefd

1,5 theelepel bakpoeder

snufjetheelepel kurkuma

150 gr geraspte oude kaas

Zout en peper

bloemkooltaart

Bereiding

Verwarm je oven op 200 °C.

Doe eerst de bloemkoolroosjes in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als u er met een lepel op drukt zullen ze breken. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen.

Snipper dan de ui en laat even staan.

Doe de olie in een pan en bak hierin de spekreepjes. Voeg na 5 minuten de uisnippers toe. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Voeg dan de kerrie toe en roer nog even door. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Doe de de eieren bloem, bakpoeder geraspte kaas, 1 tl zout en royaal peper bij elkaar en roer goed door. Klop alles glad voor je de bloemkoolroosjes erdoor schept.

Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Of neem een siliconen springvorm dan heb je geen bakpapier nodig. Vet de wand in met olie. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken sateprikker moet er droog uitkomen.

De bloemkooltaart is lekker bij een kop soep of een salade.

bloemkooltaart

 

TG Facebook Comments

26.11.2018
Geplaatst in hartige taart
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.