-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief

Zo, ik heb hier echt een lekker ouderwetse bloemkoolschotel met kaassaus voor je. Dit Hollands gerecht is heel eenvoudig maar o zo lekker. Niet in de laatste plaats door de kaassaus die er overheen gaat. En natuurlijk ook door de verse Hollandse bloemkool. Sinds augustus komt hij weer vers van het land! Dus ik zeg ga voor Hollands vanavond en maak er een gezellige avond van!
Recept
Bloemkoolschotel met kaassaus
4 personen-1 uur- ietsje moeilijk
bevat vlees, gluten en lactose

Ingrediënten
1 kg aardappelen
1 grote bloemkool
25 gr boter
5 dl volle melk
1 ei
nootmuskaat
zout
800 gr rundergehakt
1 el kerriepoeder
zout en peper
Voor de kaassaus:
5 dl melk
25 gr boter
25 gr bloem
200 gr geraspte oude kaas
Extra: een diepe ovenschaal

Bereiding
Schil de aardappelen. Doe ze in een pan met water en breng het geheel aan de kook.
Zet nog een pan water op. Breng het water aan de kook. Haal ondertussen de bloemkoolroosjes van de bloemkool en doe ze in het kokende water. Kook ze ongeveer 7 minuten. Giet de beetgare bloemkool dan af en laat er koud water over stromen om de gading te stoppen.
Giet ook de gare aardappelen af en stamp ze met de stamper tot puree.
Voeg een klont boter toe aan de puree, samen met wat melk, een ei, wat nootmuskaat en een snuifje zout. Meng alles tot je een smeuïge puree krijgt.
Zet vervolgens een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Doe daar het gehakt bij en plet het even met een vork. Laat het gehakt goudbruin kleuren. Voeg de kerriepoeder toe. En breng verder op smaak met peper en zout.
Neem een ruime ovenschaal en schep er een dikke laag aardappelpuree in. Lepel daar vervolgens het gebakken gehakt over.
Werk de schotel af met de roosjes bloemkool. Verdeel ze gelijkmatig over de schotel.
De kaassaus
Smelt de klont boter in een pannetje en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt en bruin kleurt.
Dan schenk je de melk in de pan. Blijf doorroeren met een garde tot de saus bindt. Neem daar even de tijd voor! Wanneer je lang genoeg geroerd hebt, krijg je een gladde bechamelsaus. Wanneer je saus te dik is, voeg je wat extra melk toe.
Haal de pan van het vuur en meng 2/3 van de gemalen kaas door de saus. Hou de rest opzij voor de afwerking.
Breng de saus verder op smaak met zout en peper. Giet de verse kaassaus over de schotel, tot alle roosjes onder een laagje saus zitten.
Schakel de grill van je oven in. Strooi ondertussen de rest van de gemalen kaas gelijkmatig over het gerecht.
Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer. Zodra er zich een goudbruin korstje vormt is het klaar.
Geniet van bloemkoolschotel met kaassaus!

Zin in meer bloemkoolrecepten. Kijk dan eens naar deze recepten.


Of kijk in Het Hollands Maandkookboek voor meer recepten. 

TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.