bento lunch

De Bento lunch is een Japanse uitvinding en wordt bewaard in een speciale lunchtrommel met meerdere vakjes en laagjes, zodat de verschillende soorten voedsel die er in gaan, gescheiden blijven. Ze zijn in Azië in tal van variaties te koop. Er zijn in Japan wel regels voor het vullen van de Bento lunchbox. Maar Bento lunchboxen vallen ook op door de creativiteit waarmee het eten bewerkt is.  Het ziet er super vrolijk uit. Daardoor is de kans groter dat kinderen hun gezonde lunch opeten. Dat is echt een uitkomst. Vandaar dat ik je vandaag alvast hele eenvoudige tips geef om zelf een leuke Bento lunchbox te maken. In de komende weken ga ik je nog veel meer leuke ideeën laten zien, want ik vind het heerlijk om dit te maken voor mijn zoon. Be inspired!!

Wat zit er in een Bento lunchbox?

De inhoud van een Japanse bento-box bestaat officieel uit drie delen:

1. Koolhydraten in de vorm van pasta, brood en rijst

2. Proteïnen ofwel ei, vis, vlees

3. Vitaminen in de vorm van groente of fruit.

Je ziet het al de Bento lunchbox is een serieuze aangelegenheid in Japan en gericht op gezond eten. Prima dus. Maar het gaat nog verder. Moeders zijn uiterst creatief in het maken van de mooiste vullingen voor de box zoals stripfiguren van rijst, eieren in een vormpje, plastic grasstrookjes om tussen de verschillende etenswaren te doen en de mooiste plastic prikkertjes om de Bento verder aan te kleden. Ze schijnen er zelfs een onderlinge competitie op na te houden wie de meest indrukwekkende bento-box kan maken.

bento lunch

Affijn, zo gek zijn wij nog niet, maar je kunt al heel makkelijk zelf ook creatief aan de slag. Let maar op.

In deze les 1 leer ik je te werken met een koekjes uitsteekvorm. Daarmee kun je brood, kaas en worst uitsteken om een vrolijke boterham te maken. Klein tomaatje met een vrolijke plastic prikker er op en het ziet er ineens niet meer als een broodje kaas uit.

broodje kaas bento

Van het overige brood, want we gooien niks weg natuurlijk, steek je kleine figuurtjes uit. Die kruid je even met je favoriete kruiden en dan bak je ze in wat olijfolie krokant. Zo heb je een heerlijk mini hartig snackje dat werkelijk niks kost en veel beter is dan kant en klare kaaskoekjes.

broodhartjes

Als je toch leuk met de uitstekers bezig bent, kun je ook aan de slag met komkommers en wortels. Snijd ze in plakken en maak met een uitsteker een leuk figuurtje er in. Dat hapt toch veel lekkerder weg?

komkommer hart

Heb je de smaak te pakken? Je kan ook figuurtjes maken van kokosbrood, roggebrood, ontbijtkoek, rijstwafels, blokjes kaas en appels. Succes!!

De roestvrijstalen lunchbox hierboven komt trouwens van: debroodtrommelstore.nl

Voor volwassenen laat ik binnenkort zien hoe je een gezonde lunch mee naar je werk kan nemen. Dan is deze  stapelbare lunchbox, ofwel tiffin, trouwens heel handig. Hij is 3 laags en heeft een doorsnede van 16 cm. Iets groter dan de andere tiffins die je in Nederland kunt krijgen en precies goed voor een maaltijd.

Bestel hem voor €32,50 incl. verzending via een mailtje naar:  

tiffin

TG Facebook Comments

28.01.2016
Geplaatst in lunch
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.