-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Gaan we vanavond dan eindelijk weer aan de bbq? Dan horen daar natuurlijk wel lekkere barbecue sauzen bij. En die maak je natuurlijk zelf, want die kant en klare zakjes saus uit de supermarkt lijken wel zo handig, maar ze zijn relatief duur en het zijn regelrechte dikmakers met te veel zout en foute E-nummers! Datzelfde geldt uiteraard voor de kant en klare flessen saus. Barbecue sauzen maak je trouwens niet alleen zelf omdat het gezonder is, maar ook omdat het veel lekkerder is. Je kunt zelf bepalen hoe pittig of zoet je het wil hebben. En je blijft er een stuk slanker van. En da’s wel zo handig in de bikinitijd!
Recepten
Barbecue sauzen
Nr 1: Tzaziki
Ingrediënten
500 ml volle yoghurt
1 komkommer
3 tenen knoflook
2 el citroensap
olijfolie
cayennepeper en zout
komijnzaadjes = optioneel
Bereiding:
Was de komkommer. Snijd de uiteinden er af en rasp de komkommer grof boven een vergiet. Laat de komkommer dan goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste met een lepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aanduwen om het vocht eruit te drukken.
Doe de yoghurt in een mengkom en knijp de teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
Voeg daar een eetlepel olijfolie aan toe.
Voeg tot slot het citroensap toe en meng als laatste de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de saus minimaal een aantal uur opstijven in de koelkast. Hierdoor trekken de smaken beter in. Het beste kun je de tzatziki de avond van te voren maken.
Nr 2: Spicy tomatensaus
Ingrediënten
1 blik tomaten van 450 gr
2 tenen knoflook
1 ui
olijfolie
gedroogde oregano
chilivlokken
Bereiding
Zet een pannetje op een middelmatig vuur.
Snipper de ui, doe wat olijfolie in de pan en bak de uien zachtjes op het vuur.
Open het blik en doe de tomaten voorzichtig in de pan bij de uien.
Knijp er dan de 2 tenen knoflook boven uit.
Voeg nog wat olijfolie, de oregano en de chilivlokken toe.
Laat dit alles een half uurtje pruttelen.
Doe de staafmixer even door de saus voor een glad resultaat.
Deze saus is niet alleen lekker als dipsaus, maar ook prima te gebruiken over de aardappels en bij een stukje vlees.
Nr 3: Pruimenchutney
Ingrediënten
400 gr pruimen
1 sinaasappel
2 rode uien
stukje verse gember ter grootte van je duim
4 el witte wijnazijn
2 el suiker
1/2 tl kaneel
Bereiding:
Snijd de pruimen in stukjes en snipper de uien.
Schil de sinaasappel en snijd ook die in stukjes.
Schil en rasp dan de gember.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg vervolgens de appel, sinaasappel, gember, azijn, suiker en kaneel toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de chutney nu 5 minuten koken. Je kunt de saus pureren met een staafmixer voor een gladder resultaat zoals op de foto.
Neem de pan van het vuur en doe de saus in en schone pot. Laat in ca. 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Sluit de pot en bewaar in de koelkast. Zo bewaar je hem ook voor de komende dagen. Je kunt de chutney bij een stukje vlees serveren.
Veel bbq-plezier!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.