Appel-pompoen jamVandaag kun je lekker aan de slag met een heerlijke Appel-pompoen jam. Zowel de pompoen als de appel komen nu in het seizoen. De pompoen is er vanaf deze maand weer. Eind juli waren er de eerste zomerappels. Dat zijn niet de bewaarappels zoals de Elstar en Jonagold, maar appels die maar even in het seizoen zijn. Mijn favoriet is de Delcorf, een friszoet appel. Doordat deze vroege zomer  appels zo teer zijn kunnen ze niet in koelcellen bewaard worden. Dat geldt ook voor de herfstappels die vanaf september geoogst worden. Alle andere appels worden september en oktober geoogst en gaan dan maandenlang de koelcel in tot ze op zijn. Vanaf het late voorjaar importeren we vaak appels. Dus je hebt nu de kans om appel-pompoen jam te maken met de overheerlijke zomerappels van nu.

Recept

Appel-pompoen jam

1 pot-30 minuten-makkelijk
glutenvrij-lactosevrij
Appel-pompoen jam

Ingrediënten

300 gram pompoen, (schoon gewicht)
150 gram appel, bv. Delcorf
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 steranijs
500 gram (gelei)suiker

Bereiding

Schil eerst de pompoen en snijd die in blokjes.
Schil dan ook de appel, verwijder het klokhuis en snijd de rest van de appel in blokjes.
Zet een schoteltje in de diepvries!
Doe een bodempje water in een pan en voeg de pompoen- en appelstukjes toe. Doe daar ook meteen de (gelei)suiker, het kaneelstokje, de steranijs en de kruidnagels bij.  De specerijen kun je in een thee-ei doen en die in de pan hangen.
Breng aan de kook en laat het zachtjes koken tot je een soort appelmoes-dikte hebt. Let op dat je het niet laat aanbranden.
Let op je kunt voor de jam geleisuiker gebruiken. Dan blijft de jam langer goed. Geleisuiker koop je in de supermarkt.
geleisuiker
Check nu of de jam dik genoeg is. Haal daarvoor het schoteltje uit de diepvries. Druppel er wat van de warme jam op en draai het schoteltje. Loopt de jam uit, kook hem dan nog even door. Blijft de jam hangen dan is hij goed. Haal het thee-ei met de specerijen uit de pan. Als je de specerijen los er in hebt, moet je ze er nu uit zien te vissen. Of je zeeft de jam.
Vul je gesteriliseerde pot met de jam en zet hem even op zijn kop weg op een theedoek. Laat de appel-pompoen jam afkoelen.

Wecken:

Heb je gewone suiker gebruikt dan kun je de houdbaarheid verlengen door de jam te wecken. Doe dat met een thermometer op 90 graden gedurende 20 minuten.
weckpan

Meer leren over inmaken en wecken?

Op 21 september geef ik were een workshop Conserveren

Kom naar de workshop! Meld je ">hier aan!

Of via Hoeve Ravenstein

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

08.08.2019
Geplaatst in inmaken
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.