andijvie saladeVandaag heb ik een heerlijke andijvie salade voor je. Want, ik wil je graag laten zien dat deze groenten meer kan dan in een stamppot verdwijnen. Andijvie kun je namelijk ook heerlijk rauw eten, of gebakken met pindasaus of gestoofd zoals ik je hier laat zien. Deze maand komt andijvie bovendien vers van het Hollandse land. Je zou het bijna vergeten, maar ondanks dat deze groente bijna het hele jaar te verkrijgen is, hebben we het hier toch echt over een seizoensgroente. Tot en met oktober komt andijvie uit Nederland. Daarna komt hij met name uit Duitsland en Spanje. Ik ga je vandaag laten zien dat je andijvie ook kunt stoven. Afgekoeld garneer je hem met gebakken knoflook, kerstomaatjes en pijnboompitjes tot een heerlijke andijvie salade. Uiteraard kun je dit ook met rauwe andijvie doen, maar gestoofd geeft het net een andere smaak. 

Recept

Andijvie salade

4 personen – 30 minuten – redelijk makkelijk

andijvie salade

Ingrediënten

1 stronk andijvie

50 gr rozijnen

olijfolie om in te bakken

4 tenen knoflook

50 gr broodkruim

2 el pijnboompitten

250 gr kerstomaatjes

Bereiding

Was eerst de andijvie

Snijd vervolgens de stronk van de onderkant en haal de bladeren los

Laat dan de rozijnen wellen in een bakje koud water

Zet een bakpan op een hoog vuur en bak hierin de pijnboompitten zonder boter of olie tot ze goudbruin zijn. Doe de pijnboompitten in een schaaltje. Haal de pan van het vuur en doe er wat olijfolie in.

Snijd de knoflook in plakjes en leg die in de bakpan. Zet de pan weer op het vuur (niet te hoog) en bak de knoflook heel zachtjes gaar. Het mag beslist niet zwart worden. Haal de plakjes uit de pan en leg ze op een stukje keukendoek.

Doe het broodkruim in de resterende olie en schep even goed om.

Was de kerstomaatjes en snijd  ze in stukjes.

Verwarm een andere bakpan en doe er wat olijfolie in. Bak hierin de losse andijviebladeren. Net als spinazie krimpen de bladeren vrij snel. En net als spinazie zit er nitriet in andijvie, dus je moet de groente niet opwarmen! Voeg een klein beetje water toe aan de pan en zet het gas lager. Smoor de groente nu 1 minuut en haal hem uit de pan en laat het in een vergiet uitlekken.

Haal de rozijnen uit het water en laat ze goed uitlekken.

Verdeel de afgekoelde andijviebladeren over 4 borden. Garneer met de tomaatjes, gebakken knoflook, rozijnen, broodkruim en pijnboompitten. Gier er nog wat extra olijfolie extra vierde over.

 

andijvie salade

 

Wist je dat…

Er niet één soort andijvie is. Je hebt de gewone andijvie, krulandijvie en gele krulandijvie.

Krulandijvie is heel lekker en decoratief in salades. Deze moet je niet stoven.

Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.

Andijvie voor een groot deel uit water bestaat en de groente daardoor snel kan verleppen. Koop dus altijd fris uitziende andijvie.

Andijvie ongeveer 2 dagen houdbaar is in de koelkast

Je andijvie ook kunt blancheren en daarna invriezen. Je kunt het dan wel tot een jaar bewaren.

Je andijvie, net als spinazie beter niet op kunt warmen, omdat er dan nitriet vrij kan komen en dat is niet goed voor je.

 

TG Facebook Comments

19.07.2016
Geplaatst in salade
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.