-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Vandaag heb ik een heerlijke andijvie salade voor je. Want, ik wil je graag laten zien dat deze groenten meer kan dan in een stamppot verdwijnen. Andijvie kun je namelijk ook heerlijk rauw eten, of gebakken met pindasaus of gestoofd zoals ik je hier laat zien. Deze maand komt andijvie bovendien vers van het Hollandse land. Je zou het bijna vergeten, maar ondanks dat deze groente bijna het hele jaar te verkrijgen is, hebben we het hier toch echt over een seizoensgroente. Tot en met oktober komt andijvie uit Nederland. Daarna komt hij met name uit Duitsland en Spanje. Ik ga je vandaag laten zien dat je andijvie ook kunt stoven. Afgekoeld garneer je hem met gebakken knoflook, kerstomaatjes en pijnboompitjes tot een heerlijke andijvie salade. Uiteraard kun je dit ook met rauwe andijvie doen, maar gestoofd geeft het net een andere smaak.
Recept
Andijvie salade
4 personen – 30 minuten – redelijk makkelijk
Ingrediënten
1 stronk andijvie
50 gr rozijnen
olijfolie om in te bakken
4 tenen knoflook
50 gr broodkruim
2 el pijnboompitten
250 gr kerstomaatjes
Bereiding
Was eerst de andijvie
Snijd vervolgens de stronk van de onderkant en haal de bladeren los
Laat dan de rozijnen wellen in een bakje koud water
Zet een bakpan op een hoog vuur en bak hierin de pijnboompitten zonder boter of olie tot ze goudbruin zijn. Doe de pijnboompitten in een schaaltje. Haal de pan van het vuur en doe er wat olijfolie in.
Snijd de knoflook in plakjes en leg die in de bakpan. Zet de pan weer op het vuur (niet te hoog) en bak de knoflook heel zachtjes gaar. Het mag beslist niet zwart worden. Haal de plakjes uit de pan en leg ze op een stukje keukendoek.
Doe het broodkruim in de resterende olie en schep even goed om.
Was de kerstomaatjes en snijd ze in stukjes.
Verwarm een andere bakpan en doe er wat olijfolie in. Bak hierin de losse andijviebladeren. Net als spinazie krimpen de bladeren vrij snel. En net als spinazie zit er nitriet in andijvie, dus je moet de groente niet opwarmen! Voeg een klein beetje water toe aan de pan en zet het gas lager. Smoor de groente nu 1 minuut en haal hem uit de pan en laat het in een vergiet uitlekken.
Haal de rozijnen uit het water en laat ze goed uitlekken.
Verdeel de afgekoelde andijviebladeren over 4 borden. Garneer met de tomaatjes, gebakken knoflook, rozijnen, broodkruim en pijnboompitten. Gier er nog wat extra olijfolie extra vierde over.
Wist je dat…
Er niet één soort andijvie is. Je hebt de gewone andijvie, krulandijvie en gele krulandijvie.
Krulandijvie is heel lekker en decoratief in salades. Deze moet je niet stoven.
Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.
Andijvie voor een groot deel uit water bestaat en de groente daardoor snel kan verleppen. Koop dus altijd fris uitziende andijvie.
Andijvie ongeveer 2 dagen houdbaar is in de koelkast
Je andijvie ook kunt blancheren en daarna invriezen. Je kunt het dan wel tot een jaar bewaren.
Je andijvie, net als spinazie beter niet op kunt warmen, omdat er dan nitriet vrij kan komen en dat is niet goed voor je.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.