-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
In het kader van: ‘doe eens iets gek met groenten’ presenteer ik vandaag de andijvie hamrol. Je moet er wel even een hele andijvie voor kopen. Dus niet van die handige voorgesneden andijvie in een zak. Maar, het goede nieuws is dat je de andijvie ook niet klein hoeft te snijden. Dat doe je pas als je hem op je bord hebt. Nu hoor ik je denken, ik weet niet of mijn kinderen wel hele andijvie lusten… Daar heb ik een list op bedacht. Ik rolde de hele andijvie namelijk in de ham en toen leek het net een stuk varkenshaas. Hier presenteer ik de andijvie-hamrol op een sjiek rondje aardappelpuree. Maar je kunt de rol ook garneren met gebakken aardappeltjes en champignons. Bak er een lekker stukje vlees bij en je hebt eens een heel ander groentegerecht. Ik zeg: doen!
Recept
Andijvie hamrol
2 personen – 35 minuten – makkelijk
bevat lactose en vlees
Ingrediënten
400 gr kruimige aardappelen, bv Doré
1 stronk andijvie (niet te groot)
Uienchutney (optioneel)
minimaal 4 plakken gekookte ham
olijfolie
roomboter
Bereiding
Schil eerst de aardappelen en breng ze in een pan water met 1 theelepel zout aan de kook. Laat ze vervolgens 15 minuten koken (gerekend vanaf het moment dat het water kookt)
Was de andijvie goed onder de kraan zodat het zand er uit is.
Zet dan een grote pan met water en 1 theelepel zout op het vuur en breng die aan de kook.
Voeg, zodra het water kookt, de hele stronk andijvie toe. Laat deze nu 4 minuten koken. Haal de stronk in zijn geheel uit de pan en laat hem uitlekken in een vergiet.

Andijvie in kokend water
Giet ondertussen de aardappelen af en pureer ze samen met een klont roomboter. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Leg dan 2 plakken gekookte ham op een groot bord of snijplank.
Knijp de afgekoelde andijvie voorzichtig uit en snijd de harde onderkant van de stronk er af.
Smeer de ham in met wat uien-chutney (als je die in huis hebt) Dit is optioneel.
Leg de andijvie vervolgens op de ham en bestrooi hem met peper en zout. Rol de hamplakken om de andijvie. Leg nu de andere 2 hamplakken op de andijvie en vouw ze er voorzichtig omheen.
Zet een grote bakpan op het vuur en smelt daar voorzichtig een klontje boter in. Leg de rol andijvie in de bruisende boter en bak heel voorzichtig. Draai de rol na 1 minuut voorzichtig een kwartslag en laat weer even bakken. Zorg dat je de boter van de kant naar de rol toe beweegt zodat hij goed kan bakken. Herhaal dit tot je de andijvie-hamrol helemaal rondom gebakken hebt.
Je kunt de rol nu zo op tafel zetten en aan tafel in plakken snijden. Of je garneert het zoals op de foto bovenop een rondje aardappelpuree.
En zoek je een leuk cadeau voor de feestdagen? Bestel dan mijn kookboek via de mail en krijg 10,- korting. Je betaalt €15,- ipv €25,- (excl. versenden)
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.