-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik bedacht me ineens dat ik nog een echt Hollands recept voor ‘Alkmaarse kaassoep met grutjes’ had liggen en besloot om die heerlijke maaltijdsoep vanmiddag te maken. Tijdens het verplicht thuis zitten heb ik in een nogal nostalgische bui allerlei oude kookboeken gelezen over de Hollandse keuken in grootmoeders tijd. Ik vond ze ooit op een rommelmarkt. Een heerlijk oud boekje over wecken, een streekgerechten boekje via Marktplaats en een oude culinaire gids van Nederland bij de Kringloop. En met al die heerlijke kookinfo ga ik je vandaag kennis laten maken. Ik begin met de Alkmaarse kaassoep met grutjes. En wat grutjes zijn? Dat leg ik je natuurlijk ook uit!
Alkmaar kaasstad
We kennen Alkmaar natuurlijk allemaal vanwege de kaasmarkt waar mannen de kazen op houten dragers tillen en die dan naar de kaasmarkt brengen. Eerlijk is eerlijk, anno 2015 doen ze dat alleen nog maar voor de toeristen (van maart tot en met september). Maar wat geeft het. Het ziet er leuk uit en het geeft je een beeld van hoe het er vroeger aan toe moet zijn gegaan. (Er was in ieder geval nog geen Arbowet die zwaar tillen verbood!) Het is dus niet zo gek dat ze in Alkmaar wel wat recepten met kaas kennen. En dan mag soep niet ontbreken natuurlijk.
Gort & Grutten
Nu stond Alkmaar voor de Tweede Wereldoorlog ook bekend om de productie van gort, een graan dat destijds nog veel gegeten werd in Nederland en eigenlijk als basis van bijna elke maaltijd diende. Gort is gepelde gerst en werd vroeger met pelmolens gepeld.

parelgort
Granen als gort, maar ook boekweit, die men ook veel at, waren vrij groot en grof. Dat at niet echt lekker. Vandaar dat men de granen ging grutten, ofwel breken, om ze kleiner te maken. Het werkwoord grutten werd ook een zelfstandig naamwoord: grutten of grutjes. Zo werden kruidenierszaken vaak grutters genoemd, supermarkten zelfs grootgrutters en er is een pap die grutjes heet. Gebroken gort heet gortgrut en dan hoef ik je vast niet uit te leggen hoe gebroken boekweit heet. Gort werd vaak gegeten als pap of om soepen dikker mee te maken. Vandaar dat er ook gort in de Alkmaarse kaassoep zit. Nu is gewone gort bijna nergens te verkrijgen. Wel zie je steeds vaker parelgort, een wat rondere gerstsoort, en dat is prima te gebruiken. Gelukkig is gort wel bezig aan een comeback in de Nederlandse keuken. Zo heeft meneer Lassie nu pakken vlugkokende parelgort. Dat is voor de snelle Hollandse thuiskok anno 2015 die geen tijd heeft voor de ouderwetse gort, die lang moet weken en koken.
Knolselderij
Voor deze kaassoep heb je ook knolselderij nodig, je weet wel die oerhollandse knol die we vooral kennen van de erwtensoep. Hij is spotgoedkoop, bijna het hele jaar te verkrijgen én een van mijn favoriete groenten. In Het Hollands Maandkookboek duikt de knolselderij dan ook regelmatig op in mijn recepten. Neem hem ook eens mee en verwerk hem tot puree, bak blokjes gewoon in wat olijfolie of rooster plakken knolselderij in je oven. Dat is heerlijk bij stoofvlees!

knolselderij
Dit heb je nodig voor de Alkmaarse kaassoep voor 4 personen:
100 gr vlugkokende gort
1 liter bouillon ( of 1 ltr water en 2 bouillonblokjes)
1 ui
roomboter
1/2 liter melk
250 gr knolselderij
zout en peper
snufje nootmuskaat
200 g grofgeraspte belegen Noord-hollandse Goudse kaas (niet verwarren met de Goudse kaas uit Gouda)
Zo bereid je de Alkmaarse kaassoep
Maal de vlugkokende gort in de keukenmachine. Doe dat niet te fijn.
Pel en snipper de ui. Fruit de ui in wat roomboter aan in een kleine soeppan. Zorg dat de ui niet verkleurt.
Rasp de knolselderij in de keukenmachine, of snijd in hele kleine blokjes, en doe die bij de uien. Roer goed door.
Voeg de bouillon, de gemalen gort en de melk toe. Breng aan de kook. Laat alles op een zacht vuur een half uurtje zacht koken.
Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Roer nog even door en haal de pan van het vuur.
Schep de kaas vlak voor het opdienen door de soep en roer goed door. Lekker met een stevig stuk brood.

Wil je meer lekkere Hollandse recepten?
Bestel dan ">hier het Hollands Maandkookboek met meer dan 100 recepten met producten van dichtbij ! Nu voor maar €15,-
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.