-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Vandaag vieren ze in Alkmaar het Alkmaars Ontzet. Ze herdenken daarmee de overwinning op de Spaanse bezetter in 1573. Ze vieren het net zo als de Leidenaren hun Ontzet vieren. Niet met hutspot, witbrood en haring trouwens, maar met zuurkool. Maar ja, wie aan Alkmaar denkt, denkt natuurlijk vooral aan de kaasmarkt. En laten ze in Alkmaar nou ook beroemd zijn om een heerlijk kaasrecept. En dat is de Alkmaarse kaassoep met grutjes. Ik kwam het vorig jaar tegen in een oud kookboek en besloot het eens uit te proberen. Heerlijk was de soep. En dus maakte ik er vorig jaar meteen een blog over. Ter ere van het Alkmaars ontzet én omdat het gewoon een enorm lekker recept is, heb ik vandaag nog eens het recept van Alkmaarse kaassoep met grutjes voor je. Leg ik je ook nog uit hoe dat ging met dat Alkmaars ontzet destijds. Altijd leuk een beetje heldhaftige vaderlandse geschiedenis!!
Het Alkmaars Ontzet
Het was 1573. Nederland zat net 5 jaar in een oorlog die later bekend zou worden als de Tachtigjarige Oorlog. Het was even heel plat gezegd een oorlog van Nederland (het Nederland van toen!) tegen de Spanjaarden, die ons land bezetten. Ook de stad Alkmaar werd aangevallen door de Spanjaarden. Dat gebeurde eind augustus 1573. De Spanjaarden omsingelden de stad en de vele Spaanse soldaten vielen de stadsmuren aan. Er vielen heel wat doden, maar de Alkmaarders gaven zich niet gewonnen. Met kokende teer en brandende fakkels proberen ze de Spanjaarden te verjagen. Een van de Alkmaarders die vooraan stond op de barricaden was Trijn Rembrands, zij werd later bekend als de Kenau van Alkmaar. Zo weet je ook meteen weer waar dat woord vandaan komt. Trouwens, Kenau was niet de enige vrouw die meevocht! Dat je het maar weet.
Willem van Oranje, die de Spanjaarden ook weg wilde hebben, had de hulp ingeroepen van de Watergeuzen. Hij gaf hen opdracht de dijken rond de stad door te steken. Heel slim, want het gebied rond de stad werd daardoor een modderpoel en de Spanjaarden bleven letterlijk steken in de modder. Na een maand in de Hollandse modder gaven de Spanjaarden het al op. De laatste vertrok op 8 oktober. En dat wordt tot op de dag van vandaag goed gevierd. En gelijk hebben ze.
In Alkmaar kun je vandaag naar de kermis, er is een optocht, een taptoe en de dag wordt ’s avonds feestelijk afgesloten met vuurwerk. En er wordt traditioneel zuurkool gegeten. Hieronder vind je mijn recept van Alkmaarse kaassoep met grutjes. Alkmaar stond vroeger ook bekend om zijn uitstekende ‘grutten’.

Beleg van Alkmaar, 18 september 1573: Spaanse troepen bestormen de stad – Herman Ten Kate, 1862 (Collectie Stedelijk Museum Alkmaar)
Recept Alkmaarse kaassoep
4 personen-1 uur-makkelijk
Ingrediënten
100 gr vlugkokende gort
1 liter bouillon ( of 1 ltr water en 2 bouillonblokjes)
1 ui
roomboter
1/2 liter melk
250 gr knolselderij
zout en peper
snufje nootmuskaat
200 g grofgeraspte belegen Noord-hollandse Goudse kaas (niet verwarren met de Goudse kaas uit Gouda)
Bereiding
Maal de vlugkokende gort in de keukenmachine. Doe dat niet te fijn.
Pel en snipper de ui. Fruit de ui in wat roomboter aan in een kleine soeppan. Zorg dat de ui niet verkleurt.
Rasp de knolselderij in de keukenmachine, of snijd in hele kleine blokjes, en doe die bij de uien. Roer goed door.
Voeg de bouillon, de gemalen gort en de melk toe. Breng aan de kook. Laat alles op een zacht vuur een half uurtje zacht koken.
Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Roer nog even door en haal de pan van het vuur.
Schep de kaas vlak voor het opdienen door de soep en roer goed door. Lekker met een stevig stuk brood.
Meer weten over het Alkmaars ontzet? Check dan 8oktober.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.