-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Vandaag vieren ze in Alkmaar het Alkmaars Ontzet. Ze herdenken daarmee de overwinning op de Spaanse bezetter in 1573. Ze vieren het net zo als de Leidenaren hun Ontzet vieren. Niet met hutspot, witbrood en haring trouwens, maar met zuurkool. Maar ja, wie aan Alkmaar denkt, denkt natuurlijk vooral aan de kaasmarkt. En laten ze in Alkmaar nou ook beroemd zijn om een heerlijk kaasrecept. En dat is de Alkmaarse kaassoep met grutjes. Ik kwam het vorig jaar tegen in een oud kookboek en besloot het eens uit te proberen. Heerlijk was de soep. En dus maakte ik er vorig jaar meteen een blog over. Ter ere van het Alkmaars ontzet én omdat het gewoon een enorm lekker recept is, heb ik vandaag nog eens het recept van Alkmaarse kaassoep met grutjes voor je. Leg ik je ook nog uit hoe dat ging met dat Alkmaars ontzet destijds. Altijd leuk een beetje heldhaftige vaderlandse geschiedenis!!
Het Alkmaars Ontzet
Het was 1573. Nederland zat net 5 jaar in een oorlog die later bekend zou worden als de Tachtigjarige Oorlog. Het was even heel plat gezegd een oorlog van Nederland (het Nederland van toen!) tegen de Spanjaarden, die ons land bezetten. Ook de stad Alkmaar werd aangevallen door de Spanjaarden. Dat gebeurde eind augustus 1573. De Spanjaarden omsingelden de stad en de vele Spaanse soldaten vielen de stadsmuren aan. Er vielen heel wat doden, maar de Alkmaarders gaven zich niet gewonnen. Met kokende teer en brandende fakkels proberen ze de Spanjaarden te verjagen. Een van de Alkmaarders die vooraan stond op de barricaden was Trijn Rembrands, zij werd later bekend als de Kenau van Alkmaar. Zo weet je ook meteen weer waar dat woord vandaan komt. Trouwens, Kenau was niet de enige vrouw die meevocht! Dat je het maar weet.
Willem van Oranje, die de Spanjaarden ook weg wilde hebben, had de hulp ingeroepen van de Watergeuzen. Hij gaf hen opdracht de dijken rond de stad door te steken. Heel slim, want het gebied rond de stad werd daardoor een modderpoel en de Spanjaarden bleven letterlijk steken in de modder. Na een maand in de Hollandse modder gaven de Spanjaarden het al op. De laatste vertrok op 8 oktober. En dat wordt tot op de dag van vandaag goed gevierd. En gelijk hebben ze.
In Alkmaar kun je vandaag naar de kermis, er is een optocht, een taptoe en de dag wordt ’s avonds feestelijk afgesloten met vuurwerk. En er wordt traditioneel zuurkool gegeten. Hieronder vind je mijn recept van Alkmaarse kaassoep met grutjes. Alkmaar stond vroeger ook bekend om zijn uitstekende ‘grutten’.

Beleg van Alkmaar, 18 september 1573: Spaanse troepen bestormen de stad – Herman Ten Kate, 1862 (Collectie Stedelijk Museum Alkmaar)
Recept Alkmaarse kaassoep
4 personen-1 uur-makkelijk
Ingrediënten
100 gr vlugkokende gort
1 liter bouillon ( of 1 ltr water en 2 bouillonblokjes)
1 ui
roomboter
1/2 liter melk
250 gr knolselderij
zout en peper
snufje nootmuskaat
200 g grofgeraspte belegen Noord-hollandse Goudse kaas (niet verwarren met de Goudse kaas uit Gouda)
Bereiding
Maal de vlugkokende gort in de keukenmachine. Doe dat niet te fijn.
Pel en snipper de ui. Fruit de ui in wat roomboter aan in een kleine soeppan. Zorg dat de ui niet verkleurt.
Rasp de knolselderij in de keukenmachine, of snijd in hele kleine blokjes, en doe die bij de uien. Roer goed door.
Voeg de bouillon, de gemalen gort en de melk toe. Breng aan de kook. Laat alles op een zacht vuur een half uurtje zacht koken.
Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Roer nog even door en haal de pan van het vuur.
Schep de kaas vlak voor het opdienen door de soep en roer goed door. Lekker met een stevig stuk brood.
Meer weten over het Alkmaars ontzet? Check dan 8oktober.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.